Αρθρογραφία


Το φάντασμα του νεοναζισμού πλανιέται πάνω από την Ευρώπη

Ροδόπουλος Σπύρος | 25/09/2017

Η Άνγκελα Μέρκελ με ποσοστό 33% κατάφερε να εξασφαλίσει την τέταρτη συνεχόμενη θητεία της στη γερμανική καγκελαρία, ωστόσο φαίνεται πως αυτές οι εκλογές άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό. Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, παρά την επιτυχία του να βγει πρώτο, υπολογίζεται ότι έχασε περίπου 1.000.000 ψήφους από την τελευταία φορά.
Όμως, ο αδιαμφησβήτητος νικητής των φετινών εκλογών φαίνεται πως είναι το «AfD» (Ενναλακτικοί για την Γερμανία) το οποίο είναι το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που μπαίνει στη Γερμανική βουλή, από την πτώση της Ναζιστικής Γερμανίας. 

 Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ε.Ε. είναι μία αρκετά ανησυχητική τάση. Τουλάχιστον 11 χώρες της Ευρωζώνης έχουν νεοναζιστικά κόμματα στο Κοινοβούλιο τους, κάτι το οποίο φαντάζει σε πολλούς παράλογο, αν και δημοκρατικά εκλεγμένα, εάν αναλογιστούμε τι συνέβη την τελευταία φορά που ένα ναζιστικό κόμμα κατέλαβε την εξουσία.

 Η Ευρώπη επιμένει να μην μαθαίνει από τα λάθη της. Επιμένει να κρατάει ζωντανό και επίκαιρο ένα σύστημα το οποίο στο παρελθόν εξαφάνισε εκατομμύρια ανθρώπους. Τα θύματα των ναζιστικών ιδεολογιών πολέμησαν για έναν κόσμο ελπίδας και δικαιοσύνης, κάτι το οποίο οι σημερινοί Ευρωπαίοι πολίτες το ξεπληρώνουνε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο∙ αναβιώνοντας το φάντασμα ενός καθεστώτος το οποίο εάν επικρατήσει ίσως αντικαταστήσει τη δημοκρατία με το ναζισμό, λέγοντας πως είναι «εθνική υπερηφάνεια»

 Ωστόσο και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο νεοναζισμός έχει κάνει την εμφάνισή του, με την Χρυσή Αυγή να έχει χαρακτηριστεί ως ναζιστικό κόμμα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τα στελέχη του κόμματος για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τα σχέδια τους, φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν τη δεινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση που βιώνει ο μέσος Έλληνας και κατάφεραν έτσι να αποκτήσουν μία θέση στη Βουλή.

Η Ευρώπη φαίνεται να αλλάζει με γοργούς ρυθμούς. Το πρόσφατο παράδειγμα της ανόδου του AfD στη Γερμανία επιβεβαιώνει το χειρότερα σενάριο: ότι εάν δεν καταφέρουμε να αποτρέψουμε την άνοδο τέτοιων ιδεολογιών, η Ευρώπη δεν θα είναι από εδώ και μπρος η ίδια. 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: