Αρθρογραφία


Σόιμπλε: Όταν ζητάτε χορήγηση δανείων δεν μπορείτε να βρίζεται αυτούς που σας τα δίνουν

Ροδόπουλος Σπύρος | 25/10/2017

Στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΙ έδωσε την τελευταία του συνέντευξη ως Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Γερμανίας, μίλησε για όσα συνέβησαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους των διαπραγματεύσεων, ενώ υποστήριξε πως το ενδεχόμενο για Grexit θεωρείται πλέον λήξαν.
Σχετικά με τα αίτια τα οποία έφεραν την Ελλάδα σε οικονομική κρίση, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως «είναι δύσκολο να απαντηθεί γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα. Μετά την χρηματοπιστωτική κρίση και τη Lehman Brothers οι αγορές ανακάλυψαν πόσο εύθραυστη είναι η δομή της νομισματικής ένωσης».
Ο Β. Σόιμπλε, έριξε βολές στην Ελληνική Κυβέρνηση, λέγοντας πως «Όταν ζητάτε δάνεια από τους άλλους δεν μπορείτε να τους υβρίζετε επειδή σας δίνουν δάνεια και βάζουν εγγυήσεις.», ενώ πρόσθεσε πως «Όποιος αναζητεί τα αίτια των προβλημάτων στους άλλους δεν οδηγείται κατά κανόνα σε καλά αποτελέσματα».
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε πως κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων «ένας υπουργός στο Eurogroup είπε σε Έλληνα ομόλογο του “σταμάτα να κλαίγεσαι που υποχρεώνεσαι να περικόψεις τις συντάξεις, εμείς στην χώρα μας έχουμε συντάξεις που είναι οι μισές από αυτές της Ελλάδας“! Το κόμμα του πρωθυπουργού Τσίπρα υποσχέθηκε ότι θα καταργούσε το προνόμιο των εφοπλιστών να μην πληρώνουν φόρους. Ούτε η Τρόικα ούτε το ΔΝΤ υπαγόρευσαν στην Ελλάδα με ποιον τρόπο θα έπρεπε να γίνει η εξυγίανση του προϋπολογισμού. Υπάρχουν πολλές στιγμές που δεν θα ξεχάσω και μάλιστα από την αρχή της περιόδου. Πιστεύω ότι αυτή την χρονική στιγμή δεν τίθεται θέμα ελάφρυνσης του χρέους. Η Ελλάδα θα ανταπεξέλθει χωρίς την λήψη νέων μέτρων και θα αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές.»
Αναφερόμενος για το Grexit, ο Β. Σόιμπλε ανέφερε πως δεν τίθεται πλέον τέτοιο ζήτημα καθώς όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης.
Τέλος, ο Β. Σόιμπλε υποστήριξε πως για τα επόμενα 10 χρόνια η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την πορεία βελτίωσης της οικονομίας, καθώς το χρέος δεν αποτελεί άμεσο πρόβλημα.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: