Αρθρογραφία


Συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ στο Λευκό Οίκο στις 17 Οκτωβρίου

Ροδόπουλος Σπύρος | 29/09/2017

 Στις 17 Οκτωβρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, όπως επιβεβαίωσε σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου.
 Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση των δύο ηγετών, στην οποία θα αναβαθμιστούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα συνοδέψουν και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χρηματιστήριο, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, θα αποπειραθούν να συνάψουν σχέσεις με Αμερικανούς επενδυτές.

 Η αποδοχή του Αμερικανού «πλανητάρχη» να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα «ανακούφισε» την κυβέρνηση, καθώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο παρελθόν, είχε εκφράσει την συμπάθεια του απέναντι στον Πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αξιολογήσει ως «τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ».
 Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει φυσικά μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που ήρθε αντιμέτωπη η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, το προσφυγικό. Το ζήτημα αυτό απασχολεί ιδιαίτερα και την Αμερικανική Κυβέρνηση, καθώς ο κ. Τραμπ υποστηρίζει πως οι πρόσφυγες αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της κοινωνίας, ενώ ακόμη έχει απαγορέψει την εισροή προσφύγων από ορισμένες χώρες τις οποίες κρίνει ως «επικίνδυνες». Η συζήτηση για το προσφυγικό αναμένεται να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογκάν, ο οποίος δεν τηρεί τις υπογεγραμμένες συμφωνίες, έχοντας αφήσει ανεξέλεγκτη την ροή των προσφύγων στην γείτονα χώρα.
Αναμένεται επίσης να συζητηθούν θέματα αμυντικής συνεργασίας και εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς είναι ανοιχτή η συζήτηση για αναβάθμιση των μαχητικών F-16    και αγορά F-35.

Σημειώνεται, πως ο Ντόναλντ Τραμπ σε μία σύντομη συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, φάνηκε να είχε θετική διάθεση απέναντι στον Έλληνα Πρωθυπουργό λέγοντας πως «Σε παρακολουθώ. Έχετε καταφέρει να ανακάμψετε και αυτό είναι εκπληκτικό. Τα πάτε περίφημα. Η Ελλάδα είναι μία υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους» 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: