Αρθρογραφία


Σύγχρονη και Παραδοσιακή Δημοσιογραφία

Ροδόπουλος Σπύρος | 29/08/2017


Του Σπύρου Ροδόπουλου
Φοιτητή ΜΜΕ
Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Η συγκέντρωση ειδήσεων και πληροφοριών και η διάδοση τους στην κοινή γνώμη είναι αυτό που σήμερα ονομάζουμε δημοσιογραφία. Η δημοσιογραφία δεν είναι μία σύγχρονη ανακάλυψη, αλλά έχει μια ιστορία αιώνων. Πλέον, ζούμε στους ρυθμούς της σύγχρονης δημοσιογραφίας, την ώρα που η παραδοσιακή της μορφή τείνει να εκλείψει.
Όπως και όλες οι σημαντικές ανακαλύψεις, έτσι και η δημοσιογραφία - ή έστω μία πρώιμη μορφή της - εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αρχαία Αθήνα. Περίπου 200 γραμματείς και αντιγραφείς κατέγραφαν τις ειδήσεις και τις φύλαγαν στο «καταλόγειον» της πόλης, όπου οι πολίτες μπορούσαν να προσέλθουν για να διαβάσουν τα νέα.
Λίγους  αιώνες μετά, ο Μέγας Αλέξανδρος δημιουργεί μία πιο εξελιγμένη μορφή δημοσιογραφίας, καθώς εκδίδει ένα είδος εφημερίδας με τίτλο «Βασίλειοι», η οποία περιείχε πληροφορίες σχετικά με τα πολιτικά και στρατιωτικά συμβάντα.
Στη σύγχρονη Ελλάδα, η πρώτη εφημερίδα εμφανίστηκε το 1784, η οποία θα κυκλοφορήσει χωρίς τίτλο, ενώ το 1790 εκδίδεται η «Εφημερίς»  που δημοσιεύει ειδήσεις σχετικά με την Ευρώπη. Ωστόσο, η πρώτη επίσημη εφημερίδα θεωρείται η «Σάλπιγξ Ελληνική», που κυκλοφόρησε το 1821.
Την «έκρηξη» του όμως ο Τύπος δεν θα την έκανε μέχρι τον 20ο αιώνα.
Το 1920, γίνονται στην Ελλάδα κάποιες πειραματικές προσπάθειες για δημιουργία ραδιοφώνου, οι οποίες όμως πέφτουν στο κενό καθώς το κοινό είναι ελάχιστο. Τελικά, θα χρειαστεί να περάσουν δεκαέξι χρόνια για να δημιουργηθεί κρατική ραδιοφωνία υπό το καθεστώς του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Φυσικά, δεν λειτούργησε σαν μέσο ενημέρωσης, αλλά σαν μέσο προπαγάνδας. Άλλωστε, έμπνευση για την ίδρυση εθνικής ραδιοφωνίας αποτέλεσε η Ναζιστική Γερμανία και, πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκαίμπελς.
Όσον αφορά την τηλεόραση, το 1960 ιδρύθηκε από τη Δ.Ε.Η. ο πρώτος πειραματικός τηλεοπτικός σταθμός. Την πρώτη ημέρα λειτουργίας του εμφανίστηκε και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ωστόσο ύστερα από 22 ημέρες ο τηλεοπτικός σταθμός έκλεισε.
Η πρώτη επίσημη εκπομπή στην Ελλάδα μεταδόθηκε το 1966 στο «Κανάλι 5» με παρουσιάστρια την Ελένη Κυπραίου. Ταυτόχρονα, ο στρατός ίδρυσε την Τηλεόραση των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία εξέπεμψε στο «Κανάλι 10» και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Και φτάνουμε στο σήμερα, στην εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας και των γρήγορων ρυθμών. Εξαιτίας της έλευσης του διαδικτύου, τα Μέσα Ενημέρωσης χωρίστηκαν σε σύγχρονα και παραδοσιακά. Στη σύγχρονη εποχή, το διαδίκτυο είναι αρκετά βολικό, εξοικονομεί χρόνο και παρέχει ευρύ πεδίο πληροφοριών. Μάλιστα, τα κινητά τηλέφωνα κάνουν πιο εύκολο το ρόλο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης καθώς παρέχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες σε χρόνο μηδέν.
Επίσης, οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες έχουν συνεχή και άμεση ενημέρωση ενώ ο αυξανόμενος αριθμός τους προσφέρει πλουραλισμό απόψεων.
Το διαδίκτυο φαίνεται να έχει αντικαταστήσει ήδη πολλά Μέσα. Για παράδειγμα, ο Τύπος διαχωρίζεται πλέον σε παραδοσιακό και ηλεκτρονικό ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν τον κόσμο να έχει γυρίσει την πλάτη του στα έντυπα Μέσα και να στρέφεται περισσότερο στο διαδίκτυο.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που έστρεψε τον κόσμο κοντά στο διαδίκτυο είναι η απογοήτευση του από τα κλασσικά Μέσα Ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, Τύπος) διότι θεωρεί - και όχι αδίκως - πως προπαγανδίζουν ασύστολα και λειτουργούν συμφεροντολογικά.
Ωστόσο, το διαδίκτυο ποτέ δεν θα μπορέσει να συναγωνιστεί τον Τύπο σε ορισμένους τομείς. Είναι, άλλωστε, διαφορετική η αίσθηση του φρεσκοαγορασμένου χαρτιού που σου δίνει τη δυνατότητα να «αγγίξεις» την είδηση, από μία απλή οθόνη.
 Η αλλαγή που τελείται στην δημοσιογραφία δεν είναι ούτε κακή, ούτε μη αναμενόμενη. Όσο αλλάζει η κοινωνία και η τεχνολογία, έτσι θα αλλάζουν και τα επαγγέλματα στο σύνολο τους και στον τρόπο λειτουργίας τους. Όταν παρουσιάζεται κάτι νέο το οποίο μπορεί να «ταράξει» τα νερά, δεν ωφελεί να το κοιτάμε καχύποπτα, αλλά με κριτική σκέψη.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: