Αρθρογραφία


Πολιτικές αναταράξεις για το νομοσχέδιο ταυτότητας φύλου

Ροδόπουλος Σπύρος | 27/09/2017

Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, καθώς τα κόμματα φαίνεται να είναι για ακόμη μια φορά διχασμένα.
Μία απόφαση, διαφορετική από την έως τώρα πολιτική τους γραμμή, πήραν οι ΑΝ.ΕΛ, καθώς ανακοίνωσαν πως θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος, σε ανακοίνωση του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, δήλωσε πως το κόμμα θα ψηφίσει επί της αρχής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού».
 Ωστόσο, υπενθύμισε, πως η στάση των ΑΝ.ΕΛ. στην υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια παραμένει ακόμη αρνητική, ενώ ανέφερε πως αντιτάσσονται στην λεγόμενη «δεύτερη αλλαγή φύλου» (δηλ. εγχείρηση) καθώς κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στα τρανς άτομα να υιοθετήσουν.
 Ο βουλευτής ο οποίος διαχώρισε την θέση του από την πολιτική γραμμή των   ΑΝ.ΕΛ. είναι ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο οποίος επισήμανε πως «Εγώ προσωπικά αναγνωρίζω τα δύο βιολογικά φύλα. Στη βάση αυτού του σκεπτικού, του δεδομένου και της πραγματικότητας, η διόρθωση φύλου γινόταν με τον νόμο του '76. Σήμερα απλά και μόνο με μία δήλωση, να διορθώνω το φύλο μου, αυτή η διόρθωση σε τι θα συμβάλει, σε τι θα ωφελήσει; Εκτός εάν δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση στην κοινωνία. Είναι ερωτηματικά τα οποία θα τα θέσω στην Επιτροπή και προσανατολίζομαι στο να καταψηφίσω ένα τέτοιο νομοσχέδιο σε κάποια άρθρα»
 Υπενθυμίζεται ότι οι ΑΝ.ΕΛ ήταν από τα κόμματα τα οποία αντιτέθηκαν σθεναρά στη ψήφιση επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, το 2015.
 Η ξαφνική αλλαγή θέσης των ΑΝ.ΕΛ. δεν έμεινε ασχολίαστη από την αντιπολίτευση, με την κ. Βούλτεψη να σχολιάζει ότι «ο κ. Καμμένος θα αλλάξει και φύλο προκειμένου να μείνει στην εξουσία».

 Διαμετρικά αντίθετες απόψεις όμως έχουν και οι βουλευτές την Νέας Δημοκρατίας. Ο Δημήτρης Κυριαζίδης χαρακτήρισε το άρθρο προκλητικό και επικίνδυνο, ενώ σχολίασε πως εάν υπερψηφισθεί το νομοσχέδιο θα θρυμματιστεί η βιολογική πραγματικότητα και η κοινωνία θα βρεθεί απέναντι σε μία τεράστια πρόκληση.
 Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραγκούνης δήλωσε πως η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει απόλυτα το νομοσχέδιο, σχολιάζοντας πως «Το να υπάρξει και στη χώρα μας ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει ένα ζήτημα, που αναμφίβολα είναι πολύ ευαίσθητο και αφορά μια πολύ ευάλωτη κοινωνική ομάδα, των διαφυλικών και intersex προσώπων μας βρίσκει αρχικά θετικούς»

 Υπέρ του νομοσχεδίου θα ψηφίσουν επίσης το ΠΟΤΑΜΙ και η ΔΗΣΥ, ενώ κατά το ΚΚΕ, η ‘Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: