Αρθρογραφία


Νέες απειλές Ερντογκάν κατά των Κούρδων

Ροδόπουλος Σπύρος | 30/09/2017

 Την περασμένη Δευτέρα, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των ξένων δυνάμεων, πάνω από το 92% των Κούρδων του βορείου Ιράκ ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας του, σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα το οποίο έχει ήδη «ταράξει» τη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα την Τουρκία.

 Οι Κουρδικές Αρχές βρέθηκαν στο στόχαστρο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογκάν για την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος. Ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε πως οι Κουρδικές Αρχές, τις οποίες στήριζε για πολλά χρόνια, θα πληρώσουν ακριβά το τίμημα για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Απευθυνόμενος σε μέλη της κυβέρνησης ανέφερε πως οι Κούρδοι «Δεν συγκροτούν ένα ανεξάρτητο κράτος, αλλά ανοίγουν μία πληγή στην περιοχή, γυρνώντας το μαχαίρι μέσα σε αυτή»

 Η Τουρκία έχει απειλήσει πως θα επιβάλλει ολοκληρωτικό εμπορικό αποκλεισμό στους Κούρδους, ενώ έχει ήδη διοργανώσει στρατιωτικές ασκήσεις μαζί με το Ιράκ, στα σύνορα του Κουρδιστάν.Η στρατιωτική άσκηση στα σύνορα δεν ξάφνιασε τους Κούρδους καθώς ο Τ. Ερντογκάν την ημέρα του δημοψηφίσματος είχε δηλώσει πως «Ο στρατός μας δεν είναι στα σύνορα για το τίποτα.» ενώ απείλησε πως «Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μέσα σε μία νύχτα»
 Επιπλέον, ο Τούρκος ηγέτης, έχει πει πως θα διακόψει την ροή πετρελαίου από τους Κούρδους του βορείου Ιράκ, καθώς έχει συμφωνήσει η εξαγωγή πετρελαίου από το Κουρδιστάν να γίνεται σε συνεννόηση με το Ιράκ.
Σημειώνεται, πως από το βόρειο Ιράκ εξάγονται καθημερινά 515.000 χιλιάδες βαρέλια με πετρέλαιο τα οποία φτάνουν μέχρι τη Μεσόγειο, ενώ φέτος το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 583.600
 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: