Αρθρογραφία


Καταλονία Χθες Και Σήμερα. Αύριο ;

Ροδόπουλος Σπύρος | 25/11/2017

του Σπύρου Ροδόπουλου
φοιτητή ΜΜΕ- μέλους Ενώσης Συντακτών ΗΤΛΣΥΜ
Μετά το Καταλανικό δημοψήφισμα, η Ισπανία βρέθηκε ξαφνικά «χωρισμένη» στα δύο, πασχίζοντας να επιβληθεί στον ίδιο της τον εαυτό. Την 1η Οκτωβρίου του 2017, η Καταλονία προχώρησε στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, αψηφώντας πλήρως τις προειδοποιήσεις που είχε δώσει η Ισπανική Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αίσθημα υπερηφάνειας των Καταλανών πολιτών αποδείχθηκε τεράστιο, καθώς το 91.6% ψήφισε υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία.
Η Καταλονία για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της ζούσε υπό το ζυγό άλλων δυνάμεων, παρά τις προσπάθειες της να γίνει αυτόνομο κράτος. Το 195 π.Χ. καταλήφθηκε από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, γενόμενη έτσι μια από τις πρώτες Ισπανικές περιοχές που κατέλαβαν οι Ρωμαίοι. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Γοτθικές δυνάμεις κατέλαβαν την Καταλονία μέχρι τις αρχές του 8ου αιώνα μ.Χ., ωστόσο το 714 μ.Χ η Καταλονία καταλήφθηκε πάλι, αυτή την φορά από τους Μαυριτανούς. Σύντομα όμως, οι Μαυριτανοί ηττήθηκαν από τον Καρλομάγνο, ο οποίος ενέταξε την Καταλονία στο βασίλειο του.
Ίσως η σημαντικότερη ημερομηνία της ιστορίας της Καταλονίας είναι το 1469 όταν η Ισαβέλλα Β΄ της Καστίλης παντρεύτηκε το Φερδινάνδο Β΄ της Αραγωνίας οι οποίοι ενοποίησαν ολόκληρη την Ισπανία, συμπεριλαμβανόμενης και της Καταλονίας. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Καταλονία ανέπτυξε το εμπόριο της, με τα πλοία της να κυριαρχούν σε όλη τη Μεσόγειο, ενώ ξεκίνησαν να ευδοκιμούν οι τέχνες και τα γράμματα. Αξίζει να σημειωθεί πως το σημαντικότερο συγγραφικό έργο της Καταλονικής ιστορίας προέρχεται από τον 14ο αιώνα, την περίοδο της λεγόμενης «Χρυσής Εποχής». Είναι απαραίτητο να αναφερθεί πως εξαιτίας όλων των κατακτήσεων, η Καταλονία είχε δημιουργήσει δική της γλώσσα, τα «Καταλανικά», τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των Ρομανικών γλωσσών.
Παρόλο που η Καταλονία βρισκόταν σε οικονομική και πολιτιστική άνθηση, το 1640 οι Καταλανοί διακήρυξαν ανεξαρτησία και εντάχθηκαν στο κράτος των Αψβούργων, από το οποίο σύντομα έλαβαν εγγύηση αυτονομίας. Ωστόσο, το 1716 ήρθε ένα βασιλικό διάταγμα το οποίο ακύρωσε την αυτονομία, με αποτέλεσμα η Καταλονία να βρεθεί για ακόμα μία φορά ηττημένη. Την ίδια περίοδο ένα νέο διάταγμα έκανε τα Ισπανικά επίσημη γλώσσα, με αποτέλεσμα η Καταλανική γλώσσα και κουλτούρα να υποτιμηθεί πλήρως.

Τον 19οαιώνα η Καταλονία γνώρισε εκ νέου άνθηση στον πολιτισμό της, γεγονός το οποίο βοήθησε πολλούς ανθρώπους να δημιουργήσουν εθνική ταυτότητα και να επιζητήσουν ανεξαρτησία. Τον 20ο αιώνα, οι Καταλανοί επιχείρησαν αρκετές φορές να ανεξαρτητοποιηθούν, όμως οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό καθώς ξεκίνησε ο Ισπανικός Εμφύλιος. Οι Καταλανοί τότε συμμάχησαν με Αριστερές δυνάμεις, πολεμώντας τον στρατό του τότε Στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο, ο οποίος όμως τελικά νίκησε τον πόλεμο και κυριάρχησε σε όλη την Ισπανία.
Την περίοδο δικτατορίας του Φράνκο η Καταλονία βρέθηκε σε αρκετά δυσμενή θέση, καθώς ο δικτάτορας προσπάθησε να υπονομεύσει και να διαλύσει την εθνική ταυτότητα των Καταλανών. Ο Καταλανός Πρόεδρος Λιουίς Κονπάνς συνελήφθηκε και βασανίστηκε από το Φρανκικό καθεστώς και οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Ο Φράνκο κατήργησε τα Καταλανικά ως γλώσσα και ανάγκασε τους Καταλανούς να μιλάνε Ισπανικά. Επιπλέον, απαγόρευσε την ανάγνωση πολλών ποιητών και συγγραφέων, ενώ επίσης απαγόρευσε πληθώρα τραγουδιών και παραδοσιακών χορών.
Είναι πολύ πιθανό η δικτατορία του Φράνκο να έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην υπέρμετρη εθνική υπερηφάνεια και ταυτότητα που διακατέχει μέχρι και σήμερα τους Καταλανούς.
Το 2006 το Ισπανικό κοινοβούλιο αναγνώρισε την Καταλονία ως «έθνος» μέσα στο Ισπανικό κράτος, ωστόσο το 2010 ο Μαριάνο Ραχόι ακύρωσε μέρος του καθεστώτος.
Στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, 16.000 αστυνομικοί διανεμήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Καταλονίας με στόχο να εμποδίσουν το δημοψήφισμα. Οι αστυνομικοί άσκησαν βία στους ψηφοφόρους, χτυπώντας ακόμη και  ηλικιωμένους και γυναίκες. Σύμφωνα με την Καταλανική κυβέρνηση, πάνω από 760 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Τέλος, οι αστυνομικοί κατέστρεψαν κάλπες και ψηφοδέλτια με αποτέλεσμα αρκετές ψήφοι να χαθούν.
Λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κλήτευσε τον Πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, στον οποίον έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες εξέγερσης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Και το θέμα παραμένει ανοιχτό!

 

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: