Αρθρογραφία


Ρωσία: Το ISIS ετοιμάζει καινούργιο κύκλωμα τρομοκρατών

Ροδόπουλος Σπύρος | 04/10/2017

Ο Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB), δήλωσε πως το αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» ετοιμάζει ένα νέο δίκτυο τρομοκρατών, μετά τις συνεχόμενες ήττες του στην Μέση Ανατολή.
Μιλώντας στο Κρασντοντάρ της Ρωσίας, σε διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν 73 διευθυντές μυστικών υπηρεσιών από όλο τον κόσμο, ο διευθυντής του FSB υποστήριξε πως το ISIS έχει σχεδόν καταστραφεί, μετά την αποτυχία του να δημιουργήσει «χαλιφάτο» στην Συρία και το Ιράκ. Όπως τόνισε, οι Τζιχαντιστές έχουν χάσει πολύ έδαφος από μέρη στα οποία άλλοτε κυριαρχούσαν, με αποτέλεσμα τώρα να ταξιδεύουν μαζικά σε ασταθείς περιοχές, για να κάνουν επιθέσεις και να σπείρουν πανικό. Όπως τόνισε ο Μπόρτνικοφ, συγκεκριμένες περιοχές του Αφγανιστάν έχουν ήδη περάσει στην κυριότητα του Ισλαμικού Κράτους, ενώ την ίδια στιγμή οι τρομοκράτες ετοιμάζονται να διαδώσουν την ιδεολογία τους στην Ινδία, την Κίνα, το Ιράν και την Κεντρική Ασία. Παράλληλα, Τζιχαντιστικές οργανώσεις έχουν αρχίσει να αναδύονται στην Υεμένη, την Αφρική και στην νοτιοανατολική Ασία.

Επιπλέον, ο διευθυντής του FSB, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την χρήση του διαδικτύου από τους τρομοκράτες, λέγοντας πως το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να επιχειρήσει να προβεί σε κυβερνοεπιθέσεις ή να στρατολογήσει νέα μέλη από όλον το κόσμο μέσω του διαδικτύου. Επίσης, υπογράμμισε πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις των λεγόμενων «μοναχικών λύκων» γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες, καθώς το ISIS μπορεί με αυτό τον τρόπο να σχεδιάσει χτυπήματα πολύ πιο εύκολα. Τέλος, εξίσου επικίνδυνοι είναι οι τρομοκράτες που στέλνονται σε ξένες χώρες με πλαστά έγγραφα, διότι έχουν στρατιωτική εκπαίδευση και ξέρουν να δημιουργούν εκρηκτικούς μηχανισμούς.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: