Αρθρογραφία


Καταλονία: 90% ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας

Ροδόπουλος Σπύρος | 02/10/2017

Παρ’ όλες τις αστυνομικές επεμβάσεις και τις διαρκείς απειλές του Μαριάνο Ραχόι, το δημοψήφισμα στην Καταλονία πραγματοποιήθηκε, με το 90% των ψηφισθέντων να ψηφίζει υπέρ της ανεξαρτητοποίησης. Η Ισπανική κυβέρνηση ζει το δικό της «εφιάλτη», βλέποντας να πραγματοποιούνται τα χειρότερα σενάρια. Αν και η συμμετοχή άγγιξε μόνο το 42%, η ηγεσία της Καταλονίας κρίνει πως αυτό είναι αρκετό για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανεξαρτητοποίησης.
Κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος εχτές, οι δρόμοι της Καταλονίας γέμισαν με αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες προσπάθησαν να αποτρέψουν τους πολίτες να ψηφίσουν, ασκώντας μάλιστα βία και αφήνοντας πίσω τους περίπου 500 τραυματίες. Τουλάχιστον 900 άνθρωποι ζήτησαν ιατρική βοήθεια, ενώ μία γυναίκα κατήγγειλε πως οι αστυνομικοί της έσπασαν ένα ένα τα δάχτυλα και της άγγιξαν το στήθος.
Οι δυνάμεις επιβολής απομάκρυναν με βία πολλούς πολίτες που επιχείρησαν να ψηφίσουν, ενώ απέκλεισαν 92 σχολεία τα οποία λειτουργούσαν ως εκλογικά κέντρα και κατάσχεσαν περίπου 700.000 ψήφους.
Μάλιστα, οι αστυνομία συγκρούστηκε και με πυροσβέστες της Καταλονίας, οι οποίοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους πολίτες που ήθελαν να ψηφίσουν.


Στο μεταξύ, αμετανόητος φαίνεται να είναι ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, καθώς σήμερα επαίνεσε την αστυνομία για την στάση που κράτησε απέναντι στο «παράνομο δημοψήφισμα», ενώ υποστήριξε πως δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα. Μάλιστα, χαρακτήρισε την Κυριακή ως ημέρα νίκης της δημοκρατίας. Πρόσθεσε επίσης πως «Σήμερα έχουνε όλοι λόγους να εμπιστεύονται τη Δημοκρατία μας...Προσφέρω διάλογο στο πλαίσιο της νομιμότητας. Περιμένω (τους Καταλανούς) να αποκηρύξουν τις πράξεις τους μέχρι τώρα».

Ο Πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδέμον απάντησε στον Μαριάνο Ραχόι, λέγοντας πως είναι ένας δειλός που ξεπέρασε τα όρια βίας και οφείλει να παραιτηθεί.
Σε συνέντευξη τύπου, ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, δήλωσε πως η Ισπανική κυβέρνηση θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια για την άσκηση βίας σε βάρος πολιτών και έκανε λόγο για έκθεση του Ισπανικού κράτους.

Όλα τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στην Καταλονία,  η οποία έχει 48 ώρες στην διάθεση της να κηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία της. Ο Πουτζδεμόν, επιφυλάχτηκε να κηρύξει την ανεξαρτησία σήμερα, καθώς κάτι τέτοιο θα όξυνε την κρίση που πλήττει την Ισπανία.
 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: