Αρθρογραφία


Προ των πυλών ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Ροδόπουλος Σπύρος | 18/09/2017

 Μετά την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης είναι βαρύ, γι’ αυτό ένας ανασχηματισμός θα λειτουργήσει σαν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».
 Για πολύ καιρό, το σχέδιο για «ξερίζωμα» συγκεκριμένων στελεχών ακούγεται ολοένα και πιο συχνά, το φιάσκο όμως με το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» κατέστησε τον ανασχηματισμό ως την μόνη σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση Τσίπρα.
 Ο πιο ευάλωτος κρίκος της υπουργικής αλυσίδας είναι, αυτή τη στιγμή, ο Υπ. Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, καθώς τα όσα έγιναν μετά την βύθιση του δεξαμενόπλοιου στον Σαρωνικό, τον έχουν βάλει στο στόχαστρο, με τους αντιπάλους του να τον κατηγορούν για απραξία. Άλλωστε, ακόμη και ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε από την πρώτη στιγμή πως εάν του ζητηθεί θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα.
 Ωστόσο, η ρύπανση του Σαρωνικού ενδέχεται να λειτουργήσει ως αφορμή για ακόμη περισσότερες αποπομπές Υπουργών.
Με το θέμα του Ελληνικού να βρίσκεται πάλι στον αέρα, ο τομέας των επενδύσεων έχει γίνει πεδίο βολής για την αντιπολίτευση. Η Υπ. Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου αυτόν τον μήνα θα απουσιάζει από την Ελλάδα σε πολιτιστικό ταξίδι στο Πεκίνο, αφήνοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό εκτεθειμένο σε κάθε είδους κατηγορία. Να σημειωθεί, ότι η κα. Κονιόρδου είναι μία αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία στην Κυβέρνηση, έχοντας αποτελέσει πολλές φορές σημείο συζητήσεων και συγκρούσεων.
Τέλος, ένα ακόμη πρόσωπο το οποίο πιθανολογείται πως θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σώμα, είναι ο Υπ. Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου. Τα κόκκινα δάνεια, τα οποία θα κρίνουν το μέλλον των τραπεζών, είναι από τα πιο φλέγοντα ζητήματα με τα οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η Ελληνική Κυβέρνηση.

 Αμετακίνητοι φαίνεται θα παραμείνουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς και Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος.

 Οι πρόσφατες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό καθιστούν τον ανασχηματισμό απαραίτητο, ούτως ώστε να καταφέρει να πάρει μια μικρή ανάσα η πολιτική σκηνή. Άλλωστε, ο Α. Τσίπρας επιθυμεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να είναι η πρώτη κυβέρνηση μετά από καιρό που θα καταφέρει να κλείσει τετραετία. Για να επιτευχθεί όμως κάτι τέτοιο, είναι αναγκαίο να αφαιρέσει τα πρόσωπα τα οποία δεν φέρνουν στο κυβερνητικό έργο τα επιθυμητά αποτελέσματα. 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: