Αρθρογραφία


Έπρεπε να στείλουμε τους δύο Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία;

Ροδόπουλος Σπύρος | 22/09/2017

 Το αίτημα των δύο Σύρων προσφύγων για παροχή ασύλου στην Ελλάδα, απέρριψε σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας πως η γειτονική χώρα Τουρκία είναι ασφαλής.
Συγκεκριμένα, οι δύο Σύροι είχαν ζητήσει να ακυρωθεί η ετυμηγορία της Επιτροπής Ασύλου, κατά την οποία τους απερρίφθη η αναγνώριση τους ως πρόσφυγες και η παροχή ασύλου. Το ΣτΕ έκρινε πως η Τουρκία συνιστά μία ασφαλή χώρα για τους δύο πρόσφυγες, καθώς εκεί διαμένει η οικογένειά τους και δεν κινδυνεύουν από τυχόν βασανιστήρια ή ποινές.  Επιπλέον, οι δικαστές τόνισαν πως η γείτονα χώρα θα στηρίξει τους Σύρους πρόσφυγες, καθώς έχει υπογράψει την Σύμβαση της Γενεύης και έτσι μπορούν να απολαύουν διεθνή προστασία.

 Ωστόσο, κάτι το οποίο το ΣτΕ φαίνεται να αμέλησε να πάρει υπόψιν του είναι πως σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Τουρκία καταπατάει συστηματικά τα δικαιώματα των προσφύγων, οι οποίοι πολλές φορές ζουν σε άθλιες συνθήκες και ενίοτε βασανίζονται.
 Άλλωστε, η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση ως «ασφαλής χώρα», καθώς έχει διατηρήσει γεωγραφικούς περιορισμούς για όσους πρόσφυγες δεν προέρχονται από την Ευρώπη.
 Επιπλέον, το 2014, η Τουρκία είχε βάλει σε ισχύ ένα πρόγραμμα το οποίο επέτρεπε στους Σύρους πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση σε βασικές δομές και υπηρεσίες, προσωρινή άδεια παραμονής και δικαίωμα μη επαναπροώθησης, χωρίς όμως να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για παροχή ασύλου. Το παραπάνω «κώλυμα» βάζει σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων προσφύγων, διότι αν η Τουρκική κυβέρνηση διακόψει αυτό το πρόγραμμα, οι Σύροι μάλλον θα αναγκαστούν να προσφύγουν σε μία χώρα η οποία θα μπορεί να τους χορηγήσει άσυλο.
Με τον Ταγίπ Ερντογκάν να έχει χάσει πλέον το ενδιαφέρον του για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία στρέφεται ολοένα και περισσότερο στον ίδιο της τον εαυτό, μια κατάσταση η οποία αναπόφευκτα  θα γυρίσει «μπούμερανγκ» στον Τούρκο ηγέτη.


 Εν κατακλείδι, η Τουρκία δεν φαίνεται να μπορεί να είναι«ασφαλής χώρα», ενώ είναι πολύ πιθανό στο σύντομο μέλλον, η γειτονική χώρα να προχωρήσει σε μαζικές απομακρύνσεις προσφύγων, μερικούς από τους οποίους το ΣτΕ έκρινε κατάλληλο να στείλει στην Τουρκία.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: