Αρθρογραφία


Κόντρα κυβέρνησης-ΚΕΔΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα

Ροδόπουλος Σπύρος | 23/09/2017

 Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με απόφαση της κυβέρνησης, ζητά από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα ταμειακά διαθέσιμά τους. Τα χρήματα των Δήμων θα διαχειριστεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, για να πωληθούν εκ νέου Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, ούτως ώστε να μπορέσει να είναι διαχειρισιμη η ταμειακή ρευστότητα. Το ίδιο είχε αποπειραθεί να συμβεί και το 2015, ωστόσο το εγχείρημα τότε απέτυχε.
 Τα ταμειακά διαθέσιμα φημολογείται πως ανέρχονται περίπου στα 2,4 με 2,5 δις ευρώ, από τα οποία τα  600 εκατ. είναι ήδη στα ταμεία της ΤτΕ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ τα υπόλοιπα 1,8 με 1,9 δις ευρώ είναι κατατεθειμένα σε λογαριασμούς συστημικών τραπεζών.
 Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΓΛΚ, όσοι Δήμοι δεν μεταφέρουν τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους στην ΤτΕ θα υποστούν και τις ανάλογες κυρώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, πηγές από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ισχυρίζονται ότι οι όσοι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες αρνηθούν να δώσουν τα διαθέσιμά τους, κινδυνεύουν να τεθούν σε αργία από την επιτροπή πειθαρχικών διώξεων.

 Ωστόσο, το κράτος έχει βρεθεί αντιμέτωπο με τους δήμαρχους, οι οποίοι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, αποφάσισαν να μην καταθέσουν τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ, διότι αναφέρουν πως εάν οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα είναι αληθείς και η χώρα βγαίνει πράγματι από τα μνημόνια τότε δεν υφίστανται δημοσιονομικές δυσκολίες, όπως υφίσταντο το 2015. Επίσης, κατήγγειλαν πως το κράτος λειτουργεί αντιδημοκρατικά καθώς δεν λαμβάνει υπόψη του τις θέσεις τους, ενώ δήλωσαν πως τα χρήματα των Δήμων είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα, παρά στην αποπληρωμή της «μαύρης τρύπας» του ελληνικού χρέους. Τέλος, επισήμαναν πως οι πόροι της Αυτοδιοίκησης έχουν ήδη περικοπεί τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η απόφαση αυτή, είναι πιθανό να προκαλέσει συζητήσεις για αλλαγή του «Καλλικράτη» αλλά και τη μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.

 Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε αμέσως την διαφωνία του στο νέο αυτό σχέδιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για υποκρισία. «Επιτέλους ας σεβαστούν κάποιοι την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και να μη διανοηθούν να απλώσουν χέρι στα χρήματα των δημοτών μας. Τα χρήματα των δήμων είναι χρήματα των τοπικών μας κοινωνιών, για τη διαχείριση των οποίων λογοδοτούμε εμείς, οι αιρετοί του θεσμού, και όχι οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Και είναι παράδοξο, για να μην πω υποκριτικό, να συζητούμε για μεταρρύθμιση στο κράτος και στην αυτοδιοίκηση από τη μία, και από την άλλη η κεντρική εξουσία να αποφασίζει χωρίς να μας ρωτά για τον τρόπο που θα διαχειριστούμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα»

 Στην ίδια γραμμή πλεύσης τάσσεται και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο οποίος δήλωσε πως η επιθυμία της κυβέρνησης να πάρει τα ταμειακά διαθέσιμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «βρίσκουν όλους τους δήμους ενωμένους και αποφασισμένους να αντιδράσουν». Ακόμη, πρόσθεσε, πως όπως ακριβώς απέτυχε η ανάλογη προσπάθεια της κυβέρνησης το 2015 να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, έτσι θα αποτύχει και τώρα.
 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: