Αρθρογραφία


Επίσκεψη της Επιτρόπου Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας στην Ελλάδα

Ροδόπουλος Σπύρος | 21/09/2017

Με την αρμόδια επίτροπο για θέματα ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ συναντήθηκε σήμερα ο Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, όπου υπεγράφη η θέσπιση ψηφιακών σφραγίδων στη δημόσια διοίκηση. Το έργο αυτό έχει στόχο, μέχρι το τέλος του 2018 όλα τα έγραφα των Υπουργείων και των Δημόσιων υπηρεσιών να γίνουν ηλεκτρονικά, εξοικονομώντας έτσι περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.
Αν και ήδη από το 2001 υπήρχε το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ψηφιακής υπογραφής, το Ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται πως έχει δαπανήσει περίπου 6 δις ευρώ επιμένοντας στη χρήση χαρτιού.


Στις δηλώσεις της, η Μαρίγια Γκαμπριέλ συνεχάρη την ελληνική Κυβέρνηση και τον Νίκο Παππά για την προώθηση της ψηφιακής πολιτικής, ενώ υποστήριξε πως η ψηφιακή «μετάλλαξη» είναι μία πρόκληση που πρέπει να ωφελεί τους πολίτες και την κοινωνία.
Ο Υπουργός, σε ομιλία του στην Βουλή παρουσία της Επιτρόπου ανέφερε πως η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει θεσπίσει το «Μητρώο Διαδικτυακών ΜΜΕ», το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προστατεύονται από την λογοκλοπή. Υποστήριξε επίσης πως το Μητρώο αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δραστικά το φαινόμενο των λεγόμενων «fake news».

Η Επίτροπος ανέφερε επίσης πως προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η εξοικείωση των Ευρωπαίων πολιτών με τις ψηφιακές γνώσεις, καθώς μονάχα το 35% του ενεργού πληθυσμού γνωρίζει να χειρίζεται το διαδίκτυο, την στιγμή που σε μερικά χρόνια το 90% των επαγγελμάτων θα απαιτούν ψηφιακές γνώσεις. Γι’ αυτόν το λόγο, η Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε πως το 2018 θα μπει σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα που θα επιτρέψει σε 5.000 με 6.000 φοιτητές να κάνουν πρακτική εξάσκηση σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα σε θέματα ψηφιακής πολιτικής.
 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: