Αρθρογραφία


Ανοίγει ξανά η υπόθεση του Β. Γιακουμάκη

Ροδόπουλος Σπύρος | 19/09/2017

Ανοίγει ξανά η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, του φοιτητή της Γαλακτομικής Σχολής Ιωαννίνων ο οποίος βρέθηκε νεκρός το 2015. Ο αδικοχαμένος νέος είχε πέσει θύμα σωματικής και λεκτικής βίας, γεγονός το οποίο τον οδήγησε στον θάνατό του.
Την περασμένη Παρασκευή, την δικογραφία του Γιακουμάκη ανέλαβε νέος ανακριτής ο οποίος αναμένεται να δώσει απαντήσεις σχετικά με το θάνατό του, αλλά και να δικαιώσει την οικογένεια του θύματος 2 χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό. Σημειώνεται, πως την δικογραφία είχαν αναλάβει και άλλοι δύο ανακριτές, ωστόσο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν το έργο τους διότι η πρώτη έμεινε έγκυος, ενώ ο δεύτερος μετατέθηκε. Να αναφερθεί πως η δίχρονη αυτή καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι στα Ιωάννινα υπάρχει μόνο ένας ανακριτής.
Ο επίμαχος «φάκελος» διακρίνεται σε δύο μέρη· το πρώτο αναφέρεται στο bullying που δέχθηκε το θύμα, ενώ το δεύτερο αφορά την δίωξη που έχει ασκηθεί στους θύτες για ανθρωποκτονιία από πρόθεση.
Μέσα στην δικογραφία αναφέρεται πως ο Β. Γιακουμάκης είχε κρεμαστεί από συμφοιτητές του στο παραθύρο του β΄ ορόφου αφήνοντας τον για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να του προκληθούν σωματικές κακώσεις. Το ίδιο διάστημα, τον κλείδωσαν σε μία ντουλάπα και τον ανάγκασαν να τραγουδά κάθε φορά που του πετούσαν κέρματα. Τέλος, στην δικογραφία περιγράφονται και σεξουαλικά πειράγματα εις βάρος του, τα οποία οδήγησαν τον άτυχο νέο σε απελπισία.

Ο δικηγόρος της οικογένεια Δ. Μπούκας ανέφερε στην εφημερίδα «Έθνος» πως υπάρχει πιθανότητα να ασκηθούν διώξεις και σε άλλους φοιτητές της Γαλακτομικής Σχολής για αδικήματα τα οποία δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας.

«Η υπόθεση έχει ακόμα πολύ δρόμο και δεν έχουν διαλευκανθεί όλες οι πτυχές της. Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί μπορεί τελικά να μην είναι οι μόνες που θα βαρύνουν τους κατηγορουμένους. Εκτίμησή μου είναι ότι θα ασκηθούν διώξεις και για άλλα αδικήματα, τα οποία δεν έχουν γίνει γνωστά έως τώρα. Σκεφτείτε ότι μιλάμε για μία τεράστια δικογραφία, η εξέτασή της οποίας απαιτεί εκατοντάδες ώρες. Θεωρώ ότι υπάρχουν σημεία στη δικογραφία που μπορεί να οδηγήσουν την κύρια ανάκριση και προς άλλες κατευθύνσεις. Ο Βαγγέλης υπέφερε από τα άτομα αυτά και η οικογένεια δεν αντέχει άλλη κωλυσιεργία. Δυστυχώς η πολιτεία έχει βαριά ευθύνη για τις καθυστερήσεις», αναφέρει ο κ. Μπούκας.

Η υπόθεση Γιακουμάκη έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση στην Ελλάδα σχετικά με το bullying. Η αδυναμία και η αδιαφορία, που λέγεται ότι δείχνουν οι καθηγητές στο να τιμωρήσουν τους υπαίτιους, κάνει τα θύματα να αισθάνονται μόνα και αβοήθητα. Άλλωστε, ακόμη και ο διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής, Κώστας Μάντζαρης, έχει κριθεί ένοχος απο το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, για «παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση». 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: