Αρθρογραφία


Συναυλία για τη Σμύρνη στον Πανιώνιο. Ήταν όλοι εκεί…τελικά!

Πετρόπουλος Δημήτρης | 28/05/2022

Συναυλία για τη Σμύρνη στον Πανιώνιο. Ήταν όλοι εκεί…τελικά!

Γράφει ο Δημήτρης Πετρόπουλος Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Με μια μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός, μεταξύ  πολλών άλλων δράσεων του που θα ακολουθήσουν, τίμησε η Νέα Σμύρνη τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μια συναυλία που εκ του αποτελέσματος πολύς κόσμος περίμενε και ικανοποιήθηκε.

Περί τους 3.000-3.500, Νεοσμυρνιώτες κυρίως, έδωσαν το παρόν στην «παράσταση» και αν κανείς ήταν εκεί ή την παρακολούθησε σε live streaming θα κατάλαβε τα συναισθήματα των πολιτών.

Τιμή και μνήμη μέσα από χαρακτηριστικές συνεντεύξεις που προβλήθηκαν, μονόλογοι  που γύρισαν σε εκείνες τις μαύρες ημέρες, μουσική και τραγούδια που αφιερώθηκαν στην εποχή εκείνη ή έρχονται από τα παλιά χρόνια για να κρατούν «ζεστή» τη θύμηση.

Αξίζει να γίνει αναφορά στο γεγονός ότι λίγη ώρα πριν το τέλος της συναυλίας δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, πολίτες  χόρεψαν στα ακούσματα των τραγουδιών. Αυτή είναι η επιτυχία της συναυλίας!

Ναι, δεν ήταν γιορτή. Αλλά οι άνθρωποι χόρεψαν. Ναι, δεν γιορτάσαμε, τιμήσαμε, αλλά οι άνθρωποι χόρεψαν και τραγούδησαν μαζί με την Εστουντιαντίνα, τη Μελίνα Κανά και πολλούς άλλους που τους έδωσαν τα μουσικά ερεθίσματα. Διότι οι άνθρωποι  που χόρεψαν και τραγούδησαν το είχαν ανάγκη, και ψυχολογική, και συναισθηματική. Τελικά σαν «γιορτή» το αντιμετώπισαν, αν και ξεκάθαρα, αν ρώταγε κανείς έναν-έναν όσους  χόρεψαν και τραγούδησαν, ξέρανε  ότι δεν επρόκειτο για γιορτή ως προς το χαρακτήρα και το σκοπό της συναυλίας.

Είναι μίζερο να υπάρχουν συμπολίτες μας, έστω και λίγοι, που στάθηκαν σε μικρές περιφερειακές λεπτομέρειες και δεν θέλησαν να γίνουν ένα με τον κόσμο. Παρόλα αυτά η απουσία τους τιμά τα λεγόμενά τους και ας «έχασαν το δάσος ασχολούμενοι με το δένδρο».

Ήταν λοιπόν όλοι εκεί ή… σχεδόν όλοι. Βουλευτές όλων των κομμάτων, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, της Αξιωματικής  Αντιπολίτευσης, της υπόλοιπης Αντιπολίτευσης και πλήθος κόσμου.

Πολιτιστικά/καλλιτεχνικά όλοι μπορούν να έχουν γνώμη και για το πρόγραμμα και για το τι ήταν αρκετό, τι ήθελε περισσότερο ή και όχι, ποιοί τραγούδησαν, ποιοί θα μπορούσαν να συμμετέχουν ακόμη – άλλωστε ιδέες και υποκειμενική κριτική όλοι μπορούν να κάνουν – αλλά η αρτιότητα της συναυλίας, το μίγμα μουσική – κείμενο –μονόλογοι – χαρακτηριστικά βίντεο  ήταν, κατά τη γνώμη του γράφοντα, αναμφισβήτητη.

Πολιτικά, αν και «κατακρίθηκε» έντονα και στο Δημοτικό Συμβούλιο από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τόσο η συναυλία όσο και η σχέση καλλιτεχνών  που συμμετείχαν με τη Μικρασιατική Καταστροφή, τελικά ήταν όλοι εκεί, χαμογελαστοί στην πρώτη σειρά… αποδεχόμενοι έτσι δια της παρουσίας τους  πως ο πολιτισμός ενώνει, ενίοτε ενώνουν και τα φλας των φωτογράφων. Από το δημόσιο φωτογραφικό υλικό φαίνεται πόσο το απόλαυσαν.

Αξίζει να μείνουν βαθειά στη μνήμη τα τραγούδια, οι άνθρωποι που χόρεψαν και οι συνεντεύξεις που προβλήθηκαν και που ζέσταναν ξανά τη μνήμη, διότι η τίμηση για τη «Μάνα Σμύρνη» και για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή θα συνεχίζεται με πολλές ακόμη πολιτιστικές εκδηλώσεις που ακολουθούν και στο Άλσος της Νέας Σμύρνης, από μια πόλη που πάντα οι Δημοτικές Αρχές της ήξεραν και συνεχίζουν να ξέρουν να τιμούν τις ρίζες της.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: