Αρθρογραφία


Θ.Παυλόπουλος: «Δεν μπορώ να ερμηνεύσω τα πολιτικά κίνητρα Λαρίσση για σύμπραξη»

Πετρόπουλος Δημήτρης | 21/09/2019

                                                               Θ.Παυλόπουλος: «Δεν μπορώ να ερμηνεύσω τα πολιτικά κίνητρα Λαρίσση για σύμπραξη»

Γράφει ο Δημήτρης Πετρόπουλος

Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

 

Στην πρώτη τηλεοπτική πολιτική εκπομπή «Λάσπη» της δημοσιογραφικής χρονιάς 2019-2020 του NstvLive φιλοξενήθηκε ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης της Στροφής Νέας Σμύρνης Θέμης Παυλόπουλος.

«Σίγουρα το πολιτικό σκηνικό αποτυπώθηκε στην παράταξη του Δημάρχου αλλά και στου Γιώργου Λαρίσση, ο οποίος πήρε ένα αρκετά αξιόλογο ποσοστό ώστε να τον φέρει τελικά και στη διοίκηση/σύμπραξη του Δήμου. Η Στροφή Νέας Σμύρνης μέσα σε ένα δριμύ πολιτικό σκηνικό κράτησε τις δυνάμεις της και, επωφελούμενη από το νέο εκλογικό σύστημα, έχει πλέον 5 έδρες από τις 4 που είχε την προηγούμενη διοικητική 5ετία» ανέφερε ο Θέμης Παυλόπουλος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στην ερώτηση εάν ένα νέος δημοτικός σύμβουλος πολιτικά αναλαμβάνει και το παρελθόν της παράταξής του, ο Θέμης, μεταξύ άλλων, απάντησε πως «σίγουρα όταν κάποιος συμμετέχει σε μια παράταξη, ταυτίζεται και με μέρος της δράσης της αλλά και με το παρελθόν της» χαρακτηρίζοντας μάλιστα εθελοτυφλία πιθανές πολιτικές δικαιολογίες του τύπου «εγώ δεν ήμουν στην παράταξη τότε».

Μιλώντας για τον Κλεισθένη, που πρακτικά καταργήθηκε η εφαρμογή του στην μετεκλογική διοίκηση των Δήμων, σχολίασε πως ο νόμος που εισήγαγε η Νέα Δημοκρατία ως βελτίωση του Κλεισθένη ήρθε κυνικά, καιροσκοπικά και κόντρα στη βούληση των ψηφοφόρων, χωρίς να δει κανείς πως θα εξελιχθεί.

 

Θεώρησε δε ότι δεν υπήρχε ανάγκη – πρακτικά τουλάχιστον – να γίνουν συνεργασίες, τονίζοντας  πως, αν και σε πολλές χώρες της Ευρώπης εφαρμόζονται συνεργασίες  με θετικά αποτελέσματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο παράδειγμα της Νέας Σμύρνης οι 6 έδρες που προέκυψαν από τη σύμπραξη της Δημοτικής Αρχής με το Γιώργο Λαρίσση «δεν ήταν απαραίτητες για το Δήμαρχο», σχολιάζοντας πως και ο νέος νόμος της Νέας Δημοκρατίας διευκολύνει την κυβερνησιμότητα «και με 15 δημοτικούς συμβούλους».

Περαιτέρω, σχολίασε πως καταργείται η αξία και ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω της μεταφοράς περαιτέρω αρμοδιοτήτων στις επιτροπές, ενώ παράλληλα η σύστασή τους (εκ των 9 θέσεων οι 5 να συμπληρώνονται από τη Δημοτική Αρχή) είναι καλπονοθευτική καθώς, ασχέτως αριθμού αιρετών, οι 5 θέσεις δίνονται στις παρατάξεις των Δημάρχων.

Στην ερώτηση εάν η δημιουργία Κλεισθένη είχε και σαν πολιτικό στόχο την πιθανή διευκόλυνση εισόδου στις Δημοτικές Αρχές παρατάξεων που υποστηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θέμης Παυλόπουλος είπε πως δεν ήταν στο πνεύμα της προηγούμενης κυβέρνησης αυτό και πως εν γένει – αυτό άλλωστε είναι και γνωστό – ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαχρονικά υπέρ της απλής αναλογικής και την αναλογικής εκπροσώπησης τόσο στην Κυβέρνηση όσο και των ΟΤΑ.

Για τη σύμπραξη Τζουλάκη-Λαρίσση σχολίασε αναλυτικότερα «δεν διαφαινόταν από τον προεκλογικό τους λόγο, με το πρόγραμμα Λαρίσση να μην έχει επικοινωνηθεί  ιδιαίτερα στην πόλη και να ψαρεύει σε θολά νερά», χαρακτηρίζοντας ως προσχηματικό και ως έκθεση ιδεών το κείμενο σύγκλησης  των δύο παρατάξεων που αναγνώστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Η παράταξη Λαρίσση κατήγγειλε τον Κλεισθενικό νόμο των συνεργασιών και απορώ σε ποιό πλαίσιο θα συνεργαστεί με τη Δημοτική Αρχή τώρα, αφού πριν δεν θεωρούσε παραγωγικό τον νόμο. Θα πρέπει τουλάχιστον να μας πει (σσ .ο Λαρίσσης) σε ποιό πλαίσιο θα συνεργαστούν και ποιά είναι τα προγραμματικά σημεία που τους ενώνουν» 

«Ο Δήμαρχος – εκ ΚΙΝΑΛ – κοίταξε στα δεξιά του στον πολιτικό γάμο, κάνοντας δεξιά στροφή» δήλωσε ο Θέμης Παυλόπουλος, χωρίς να μπορεί να ερμηνεύσει τα πολιτικά κίνητρα της παράταξης  Λαρίσση για τη σύμπραξη.

Ο Θέμης Παυλόπουλος συζήτησε για τη συμμετοχή της Στροφής στη σύσταση των επιτροπών αλλά και στην μη συμμετοχή της στο Προεδρείο, όπου θα δικαιούνταν τη θέση του Γραμματέα ως ελάσσονα αντιπολίτευση. Κλείνοντας, μεταξύ άλλων, μας επιβεβαίωσε τη διάθεση της Στροφής να φέρνει θέματα της κοινωνίας στο Δημοτικό συμβούλιο, ενώ έγινε και μια σύντομη αναφορά τόσο στη θέση της Στροφής για την επερχόμενη ανέγερση του ΚΓ επί της οδού Αρτάκης, όσο και στις ευαισθησίες της παράταξής του στα περιβαλλοντολογικά θέματα αλλά και στα οικιστικά θέματα που το συγκεκριμένο έργο μπορεί να δημιουργήσει και στο πως αυτά θα προστατευθούν.

Ο Θέμης Παυλόπουλος,  κατ’ εμάς, αποτελεί πολιτικά την αναγκαία αλλά και καλοδεχούμενη  πολιτική μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα κόμμα που, μεταξύ αντιμνημονίου και μνημονίων, «ψάχνει τα πατήματά του», πατάει στο 32% που έλαβε στις τελευταίες εκλογές – πιο κάτω το χάος σε απόσταση ποσοστών από το ΚΙΝΑΛ – προσπαθώντας να απλοποιήσει την πολιτική, να την κάνει πιο σύγχρονη, ίσως λίγο πιο φιλολαϊκή, κρατώντας βέβαια βασικές αρχές και αξίες της Αριστεράς, οι οποίες είναι εφαρμόσιμες, μέσα σε μια κοινωνία που αναδεικνύεται, μέσα από την ύφεση, πολλαπλώς τραυματισμένη αλλά έτοιμη να ακούσει παραγωγικές λύσεις και ιδέες, από όπου και αν προέρχονται, και μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον του οποίου σίγουρα τα χειρότερα πέρασαν …


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: