Αρθρογραφία


Δημοτικό Συμβούλιο Μαΐου. Όχι άλλες επιτροπές!

Πετρόπουλος Δημήτρης | 26/06/2021

                                                                                        Δημοτικό Συμβούλιο Μαΐου. Όχι άλλες επιτροπές!

γράφει ο Δημήτρης Πετρόπουλος

Είδαμε πως με πολύ μεγάλη δυσκολία – λόγω κακών συνδέσεων πολλών δημοτικών συμβούλων – μπόρεσαν οι νεοσμυρνιώτες, αλλά και οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, να παρακολουθήσουν το δημοτικό συμβούλιο του μήνα Μαΐου.

Στο μέρος των ερωτήσεων του μήνα είδαμε τον…Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να ενημερώνει το σώμα πως 3η δημοτική δύναμη εντός του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η παράταξη της «Στροφής», διευκρινίζοντας και εκ των συμφραζομένων πως μετά τη σύμπραξη της «Πόλης Πρότυπο» του Δημάρχου Τζουλάκη και της εκείνη της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Νέα Σμύρνη» οι δύο παρατάξεις είναι πλέον μια –αυτή της «Πόλης Πρότυπο». Άλλωστε είναι γνωστό από τον τελευταίο εκλογικό νόμο πως η σύμπραξη παρατάξεων δεν είναι αναστρέψιμη. Επίσης δεν είδαμε κανέναν εκ των στελεχών από την «Πρωτοβουλία για τη Νέα Σμύρνη» να έχει αντίθετη άποψη κατά τη συζήτηση του θέματος στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο.

Είδαμε μια ωραιότατη πολιτική πάσα – αβάντα με το…αριστερό,που «έβγαλε μάτια»βέβαια, που έκανε η Νόρα Γαλανοπούλου της «Ποιότητας Ζωής» στον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας της Δημοτικής Αρχής Γιώργο Κρικρή,υπό μορφή ερώτησης, ζητώντας  να ενημερωθεί στις 31 Μαΐου που έγινε το συμβούλιο για το τι έχει γίνει με τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων (μασκες,self-test κλπ).

Με λίγο ψάξιμο στο facebookείδαμε βέβαια πως ο Αντιδήμαρχος στις 19 Μαΐου έχει ενημερώσει δημόσια για τα μέτρα που λαμβάνονται για το θέμα, με τη Νόρα Γαλανοπούλου να έχει μάλιστα σχολιάσει στην ανάρτηση με το ακόλουθο δημόσιο κείμενο «Μπράβο!! συνεχως σκέφτομαι τις μέρες αυτές το βάρος του πλανήτη με όλη αυτή τη συσσώρευση των αποβλητων που συνδέονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας!! Προφανώς θα συνδέονται με όλη τη διαχειριση των ιατρικών αποβλήτων!! Είναι ένα μικρό φως στο τούνελ!»Ήθελε να τα ξανά ακούσει όπως φαίνεται…Ο Αντιδήμαρχος λοιπόν την ξανά ενημέρωσε.

Φυσικά η χιουμοριστική φράση «και εμείς αγαπήσαμε αλλά δεν κάναμε έτσι» έχει την εφαρμογή της και στην πολιτική πρακτική με τις πολιτικές ζυμώσεις να είναι πάντα επίκαιρες αλλά και προφανείς… Αχ αυτό το facebook.

Δεν είδαμε τη γνωστή Νόρα Γαλανοπούλου βέβαια με τις γνωστές εξάρσεις αλλά ποτέ δεν μας αφήνει χωρίς «είδηση» η δημοτική σύμβουλος.

Με πολύ ενδιαφέρον ακούσαμε από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας πως ο Δήμος Νέας Σμύρνης «παρέχει προσωπικό και τον εξοπλισμό» στη μετάδοση των αγώνων  ποδοσφαίρου του Πανιωνίου ΓΣΣ και πως για το λόγο αυτό υπάρχει στη μετάδοση των αγώνων το λογότυπο του Δήμου. Μια ωραία ιδέα προς την Πανιώνια οικογένεια, ιδέα την οποίο φαίνεται να εποπτεύει πολιτικά ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Πολύδωρος Συρίγος.

Σε ερώτηση για επιστροφή των Συμβουλίων στο φυσικό τους χώρο, ερώτηση που έγινε από τους κ.Βρεττό (ΚΚΕ) και Αναγνωστόπουλο(Ποιότητα Ζωής), η Δημοτική Αρχή ενημέρωσε πως θα αποτανθεί στα ανώτερα Διοικητικά Όργανα, με το συνήθη ύποπτο Αλέξανδρο Ζαβό να διακόπτει και εκ των συμφραζομένων να έχει αντιρρήσεις  –ζητώντας μάλιστα συγνώμη για τη διακοπή. Δεν είδαμε κάποια άλλη βιαστική παρέμβαση επί του θέματος.

Στα σοβαρότερα ζητήματα είδαμε το Δήμαρχο Τζουλάκη να ενημερώνει την ημέρα της συνεδρίασης πως άμεσα θα υπογραφεί η σύμβαση ανέγερσης του νέου κλειστού Δημοτικού γυμναστηρίου στην οδό Αρτάκης, κάτι το οποίο ήδη πραγματοποιήθηκε επιτέλους στις 3 Ιουνίου.

Στο θέμα χρήσης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου και από ετεροδημότες ΑμεΑ τουλάχιστον στο καθεστώς που ίσχυε πριν, ακούσαμε πολλές απόψεις, απόψεις που έπρεπε να ισορροπήσουν ανάμεσα στις ανάγκες των σωματείων – συλλόγων και των πολιτών, με το Γιάννη Καρυτινό μεταξύ άλλων να θυμίζει πως τόσο η αστική ευθύνη όσο και το εμπράγματο δικαίωμα ανήκει στο Δήμο Νέας Σμύρνης.

Βεβαίως, το θέμα της χρήσης του κολυμβητηρίου και από ετεροδημότες ΑμεΑ είναι ένα ζήτημα που όλες οι παρατάξεις επιθυμούν να λυθεί χωρίς διακρίσεις, με τη «Στροφή» μάλιστα να «υπαναχωρεί» ευγενικά από την πρότασή της, για να ψηφίσει μαζί με όλους τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους ομόφωνα την εισήγηση επιστροφής στο προηγούμενο καθεστώς και με τη δημιουργία – το φθινόπωρο –θεματικής επιτροπής με σκοπό να χαρτογραφηθεί ένα νέο πρόγραμμα χρήσης του κολυμβητηρίου λαμβάνοντας υπ όψιν και  τις προτάσεις του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ.

Σε ακόμη μια ελάχιστη «αναμόρφωση» του προϋπολογισμού του έτους 2021 κατά 0,2% η οποία μάλιστα αφαιρέθηκε από το αποθεματικό, είδαμε μεταξύ άλλων ένα νέο έξοδο κατασκηνώσεων, ένα μικρό σε κόστος συνέδριο και ένα αντίστοιχα μικρό σε κόστος σεμινάριο υπαλλήλων.

Ο Κουτελάκης «γκρίνιαξε» για τη μη συμμετοχή του σε σεμινάριο στο παρελθόν, ο Κούπας «στεναχωρήθηκε» και ο Κουτελάκης «απέσυρε» το σχόλιο. Αμέσως τα βρήκαν. Το είδαμε και αυτό. Αλλά αυτό το ξέραμε…

Στην προσαύξηση κατά 10 χιλιάδες ευρώ στον προϋπολογισμό του Γραφείο Τύπου στάθηκε ο Γιώργος Κουτελάκης, ενημερώνοντας πως δεν θα ψηφίσει την αναμόρφωση λόγω και μόνο του συγκεκριμένου ποσού, καταψήφιση που ακολούθησαν και άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Η «Στροφή» καταψήφισε την αναμόρφωση λόγω του συχνού της χαρακτήρα πράγμα που και ο «Π» έχει συχνά κατακρίνει, ενώ η ίσως «αδικαιολόγητη» εδώ και καιρό– όπως μάθαμε - απουσία της από την Οικονομική Επιτροπή είναι λογικό να στερεί από την 3η σε δυναμική παράταξη τη δυνατότητα να διατυπώσει αντιρρήσεις σε πρώτο και κυρίως οικονομικό επίπεδο, αν και είναι σαφώς πολύ υπέρ των επιτροπών.

Βέβαια εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως ένα σεμινάριο και ένα συνέδριο δεν μπορεί να προϋπολογιστεί ούτε μπορεί να προβλεφθεί, καθώς ειδικά βρισκόμενοι σε χρονιά πανδημίας αλλά και όχι μόνο, οι διοργανωτές είναι αυτοί που προσδιορίζουν τις ημερομηνίες. Αντίστοιχα το ποσό των κατασκηνώσεων θα ήταν ανορθόδοξο να προϋπολογιστεί πριν η κυβέρνηση αφήσει να εννοηθεί πως βαδίζουμε σε μια σημαντική υποχώρηση της πανδημίας και σε μια κανονικότητα, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκτός βέβαια αν η ιδέα να προϋπολογιστούν εξ αρχής συνολικά τέτοιες δράσεις και να αναμορφώνονται μειούμενες προς το τέλος της χρονιάς, είναι ένα είδος αναμόρφωσης που η επανάληψή της δεν ενοχλεί πολιτικά τη «Στροφή».

Μήπως θα έπρεπε και εκεί να προταθεί μια επιτροπή διαχείρισης σεμιναρίων και συνεδρίων, τύπου «τί σεμινάρια και τί συνέδρια θέλουμε»; Άλλωστε έχει προταθεί διαχρονικά από παρατάξεις της αντιπολίτευσης και επιτροπή Πολιτισμού, τύπου «τί πολιτισμό θέλουμε;» μαζί με τη διαχρονικά προταθείσα επιτροπή διαχείρισης αθλητισμού– που ζητήθηκε για πολλοστή φορά με αφορμή το θέμα των ΑμεΑ – τύπου «τί αθλητισμό θέλουμε;». Μερικές παρατάξεις ίσως νομίζουν πως πρέπει να διοικηθεί ο Δήμος με επιτροπές και όχι με τη διαδικασία που περιγράφει ο εκάστοτε αυτοδιοικητικός νόμος;

Φήμες πάντως για «κολλημένο πολιτικό αλγόριθμο» εξ αριστερών δεν επιβεβαιώνονται δημοσιογραφικά, αν και είναι γνωστό πως η διοικητική δομή του Δήμου είχε και έχει νομικά πρόσωπα όπως αυτό του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού αλλά και Διεύθυνση Αθλητισμού, για τη διαχειριστική και πολιτική ευθύνη.

Στο θέμα της έκτακτης επιχορήγησης των δύο σχολικών επιτροπών, ο Δημήτρης Φερεντίνος ζήτησε την αύξηση του έργου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής υπό το Διοικητικό Συμβούλιο του Νεκτάριου Σαρδιανού, με το ΚΚΕ να είναι σύμφωνο και το θέμα να ψηφίζεται ομόφωνα.

Στη συνέχεια το επόμενο θέμα αφορούσε την επιλογή Αντιπροέδρου για το Συμβούλιο Στήριξης της Ευαγγελικής Σχολής. Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής ήταν το πρόσωπο να είναι θεσμικό και μάλιστα από την πλευρά της συμπολίτευσης ζητήθηκε ο εκπρόσωπος να είναι είτε ο Δήμαρχος είτε Αντιδήμαρχος είτε ο Πρόεδρος της ΔΕΠ, με το Δήμαρχο να εισηγείται τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Πολύδωρο Συρίγο.

Η εισήγηση ψηφίστηκε από τη Δημοτική Αρχή και την Αξιωματική Αντιπολίτευση και προφανώς ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τη «Στροφή» να εισηγείται ως υποψήφιο τον επικεφαλής της Θέμη Παυλόπουλο απόφοιτο Ευαγγελικής Σχολής και να λαμβάνει 5 ψήφους μαζί με αυτήν του Γιάννη Καρυτινού. Είδαμε μάλιστα το «ΚΚΕ» και την «Πόλη ανάποδα» να μην στηρίζουν καμία εισήγηση.

Στο σημαντικό θέμα της δίχρονης προσχολικής αγωγής και των χώρων που θα φιλοξενηθεί γίνεται ξεχωριστή αναφορά σε άλλο θέμα του «Π».Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: