Αρθρογραφία


Γιώργος Ζηκόπουλος: Κανένας δήμος δεν πρέπει να λέγεται δεξιός ή αριστερός

Πετρόπουλος Δημήτρης | 20/04/2019

του Δημήτρη Πετρόπουλου
Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Μία εφ όλης της πολιτικής ύλης συνέντευξη έδωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Europalso και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «Ποιότητα Ζωής – Γιώργος Κουτελάκης».
«Θέλω να συμβάλω με την εμπειρία μου ως συνδικαλιστής και ως πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών μεταξύ άλλων, αλλά και ως επιχειρηματίας στα κοινά του δήμου μας.» τόνισε σχετικά με το κίνητρό του για την ενασχόληση με τα κοινά του δήμου της Νέας Σμύρνης, ενώ για τη σύμπραξή του με το Γιώργο Κουτελάκη, γνωστό για τις αριστερές καταβολές του, εξήγησε πως ο άνθρωπος προηγείται των ιδεολογιών χωρίς να αρνηθεί τις φιλελεύθερές του πολιτικές προτιμήσεις.
«Δεν υπάρχει καμία ιδεολογία που να είναι απολύτως σωστή. Κάθε ιδεολογία έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της.» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως και ο ίδιος έχει φτάσει σε σημείο που παίρνει θετικά χαρακτηριστικά από διάφορες ιδεολογίες και πως θα ήταν ανόητο ο καθένας να μην παίρνει τα καλύτερα στοιχεία από όπου και αν αυτά προέρχονται. Συμπλήρωσε δε πως η Δημοτική Αρχή, που ευελπιστεί να είναι η παράταξη του Γιώργου Κουτελάκη, θα εργαστεί το ίδιο υπεύθυνα για το καλό όλων των δημοτών ασχέτως πολιτικής προέλευσης, ενώ περιγράφοντας τον επικεφαλής της παράταξης Γιώργο Κουτελάκη, ξεκαθάρισε πως δεν διαθέτει καμία πολιτική ιδεοληψία, αλλά έχει στο κέντρο του προγράμματός του μόνο την ευημερία των δημοτών.
«Κανένας δήμος δεν πρέπει να ονομάζεται δεξιός ή αριστερός. Το σημαντικό είναι τί ανάγκες έχει» τόνισε τόσο σχετικά με τις πολιτικοποιημένες παρατάξεις, όσο και για πιθανές συνεργασίες μετεκλογικά ως Δημοτική Αρχή με κάποιες από αυτές.
Επιχειρηματολόγησε, επίσης, υπέρ της δημοκρατικής συζήτησης και των προτάσεων ως προς τη διοίκηση του δήμου, ακόμα και αν προέρχονται από την αντιπολίτευση, στην περίπτωση που η παράταξή του εκλεγεί Δημοτική Αρχή.
Αξίζει να σημειωθεί πως χαρακτήρισε την απλή αναλογική που εισάγει ο νέος εκλογικός νόμος ως «μία πολύ ωραία ευκαιρία να συμβιώσουμε πολιτικά», ενώ συμπλήρωσε πως, όπως ο ίδιος δεν επιθυμεί να βρεθεί από την πλευρά της διοίκησης μόνο για το αξίωμα, δεν θέλει να συνεργαστεί με ανθρώπους που μόνος του στόχος είναι το αξίωμα.
Χαρακτήρισε δε, αποκλείοντας μάλιστα συνεργασία μαζί της, τη Δημοτική Αρχή ως Δημοτική Αρχή απραξίας, προσθέτοντας πως είναι κοροϊδία να παρουσιάζει έργο τους τελευταίους δύο μήνες, συμπληρώνοντας μάλιστα πως είναι απαράδεκτο «να τρέχουνε τα πράγματα και μάλιστα πελατειακά», ενώ αυτά θα έπρεπε να γίνονται από υπηρεσίες του Δήμου.
Σχετικά με το ψηλό ταμειακό πλεόνασμα του Δήμου, ο Γιώργος Ζηκόπουλος σχολίασε πως ο Δήμος πρέπει να προσέχει τα οικονομικά του και να μην γίνονται σπατάλες όπως είναι συνηθισμένο να γίνεται στο δημόσιο χρήμα, όπως «έχουμε δει αυτήν την τετραετία στο πολιτιστικό τμήμα και από ότι αναφέρεται δεν μιλάμε μόνο για σπατάλες αλλά και για υπερτιμολογήσεις πράγμα που έχει να κάνει με το αξιακό σύστημα αυτού που χειρίζεται αυτά τα πράγματα». Όμως, ενώ πρέπει να υπάρχει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας», τα χρήματα του Δήμου «όπως έρχονται, πρέπει να φεύγουν προς όφελος της κοινωνίας. Το να υπάρχει ένα τέτοιο πλεόνασμα, δεν βρίσκω κανένα νόημα σε αυτό».
Μία από τις λέξεις κλειδιά στη συνέντευξη με το Γιώργο Ζηκόπουλο ήταν η λέξη ευημερία, τόσο με την ευρύτερη έννοια, όσο και σχετικά με την κοινωνικοοικονομική θέση των δημοτών σε σχέση με τα εισοδήματά τους. Περιγράφοντας συνοπτικά το πρόγραμμα της Ποιότητας Ζωής ως προς τα στοιχειώδη, τόνισε την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό, τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς μεταξύ άλλων, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς και ο ίδιος είναι καθηγητής, «απαίτησε» μέσω της ευμάρειας τα παιδιά να είναι χαρούμενα και να αγαπάνε τα σχολεία τους. «Άνετη διαβίωση δεν είναι μόνο να περπατάνε άνετα στο δρόμο για να πάνε στην πλατεία». Τόνισε πως δεν υπάρχουν χώροι για τους νέους, καθώς η άνετη διαβίωση για αυτούς αφορά χώρους για πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες ώστε να έχουν χώρους έκφρασης, αναζήτησης και μάθησης.
Έκανε, επίσης, αναφορά στις ηλικίες άνω των 65 και στις προτάσεις του προγράμματος του Γιώργου Κουτελάκη, ενώ θετική εντύπωση άφησε η πρότασή του για ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των ανέργων αλλά και η μη διακοπή της ηλεκτροδότησης στις περιπτώσεις πολύ χαμηλών εισοδημάτων. «Η αξία στην ευημερία είναι τα κάθετα μέτρα της Ποιότητας Ζωής», εξηγώντας πως κάθετα μέτρα είναι οι ανάγκες της κάθε οικογένειας, φέρνοντας αρκετά παραδείγματα διαφορετικών αναγκών που μπορεί να υπάρχουν.
Κάνοντας κριτική στο πολιτιστικό έργο της Δημοτικής Αρχής, σχολίασε την έλλειψη παραγωγής πολιτισμού και αναρωτήθηκε: «είναι απαράδεκτο μετά από τόσα χρόνια και μετά από τόσα κονδύλια, τί έχει να αφήσει η σημερινή Δημοτική Αρχή; Τί θα μείνει στις επόμενες γενεές;» «Ο Γαλαξίας και ο Άτταλος δεν απαντάνε στην πολιτισμική και πολυπολιτισμική ανάγκη της Νέας Σμύρνης» τόνισε, προσθέτοντας πως συμφωνεί με τους Νεοσμυρνιώτες πως ο Άτταλος πρέπει να παραμείνει κινηματογράφος.
Επιπλέον, τόνισε πως ο Κουτελάκης έχει κάνει λάθη, όμως όταν κάποιος κάνει «πράγματα», κάνει και λάθη, εξηγώντας πως ο Κουτελάκης, κατά τη διάρκεια των θητειών του, έχει φτιάξει παιδικές χαρές, πεζόδρομους και σχολεία μεταξύ άλλων.
Από τη συνέντευξη δεν φάνηκε να υπάρχει κάποιος τομέας που να τον ενδιαφέρει περισσότερο σε σχέση με άλλους, ίσως με εξαίρεση την παιδεία, που όμως είναι και το επάγγελμα του Γιώργου Ζηκόπουλου, ο οποίος σχολίασε πως επιθυμεί να βάλει προστιθέμενη αξία «ώστε τα πράγματα να αρχίσουν να τρέχουν από την πρώτη μέρα».
Κλείνοντας, θύμισε στους Νεοσμυρνιώτες πως προτιμάει να μην εκλεγεί από το να εκλεγεί και να παραμείνει διεκπεραιωτικός πίσω από ένα γραφείο του Δημαρχείου. «Ακόμα και αν δεν έχω αξίωμα, θα γίνω στενός κορσές σε αυτούς που θα έχουν, ώστε να γίνουν πράγματα».

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: