Αρθρογραφία


Έκτακτο Συμβούλιο Σεπτεμβρίου. Οι νοβοπάν αίθουσες «σταύρωσαν» το Συρίγο

Πετρόπουλος Δημήτρης | 30/10/2021

Δήμαρχος ξεκίνησε ευχαριστώντας τον Αντιδήμαρχο Παιδείας καθώς και την κ.Μερκούρη της Τεχνικής Υπηρεσίας για την υπερπροσπάθεια στο έργο της στέγασης των προνηπίων. Είχε τους λόγους του.
Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Συρίγος σχολίασε πως σε 23 χρόνια προσπάθησε να είναι συνεπής και στα εύκολα και στα δύσκολα. Παράλληλα έκανε μια σύντομη αναδρομή από την ψήφιση του Νόμου Γαβρόγλου έως το φετινό Σεπτέμβριο. «Νόμος χωρίς να προβλέπει τον τρόπο εφαρμογής δεν υπάρχει. Χωρίς κονδύλια, απλά ήταν στη σωστή κατεύθυνση».
Επίσης, μίλησε για τις δυσκολίες των Δήμων αλλά και όσους Δήμους έλαβαν εξαίρεση και χρονική παράταση. «Θεωρήσαμε σκόπιμο μέχρι τελευταία στιγμή!! να διεκδικήσουμε από την πολιτεία τα αυτονόητα. Να μην κάνουμε επίταξη χώρων προσθέτοντας μικρά παιδιά. Παράλληλα  διεκδικήσαμε από την πολιτεία την αγορά χώρων στέγασης, ενώ τέλος διερευνήσαμε όλες εκείνες τις πιθανές-λιγοστές περιοχές που θα μπορούσαμε να χτίσουμε ή, κατόπιν εντολών του Υπουργείου, να εγκαταστήσουμε προκατασκευασμένες δομές συγκεκριμένων χαρακτηριστικών».
Ίσως από όλη αυτή την τοποθέτηση η φράση «έως την τελευταία στιγμή» να λέει αρκετά.
«Οι συμβάσεις με τους αναδόχους των προκάτ ολοκληρώθηκαν το Μάιο του 2021» πρόσθεσε, μεταξύ αρκετών άλλων, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος, σημειώνοντας ταυτόχρονα και τις ανυπέρβλητες δυσκολίες με το οικόπεδο των ΕΛΤΑ –ενοικιάζεται ήδη από το Δήμο – στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, όπου υπήρξε άρνηση για εγκατάσταση αιθουσών.
«Τα 280 παιδιά θα μπουν σε 15 αίθουσες με περίπου 20 παιδιά ανά αίθουσα. Στις 27 Αυγούστου ο προμηθευτής των προκατασκευασμένων ανακοίνωσε καθυστέρηση για  δικούς του λόγους. Έτσι έπρεπε να βρεθεί ένα planB. O Δήμος πρότεινε για 2 εβδομάδες τη διαμόρφωση αίθουσας στο ΕΠΑΛ.  Έγινε αποδεκτή η πρόταση ως προσωρινή λύση, αναμένοντας την οριστική λύση από τον ανάδοχο του έργου».
Αξίζει να σημειώσει κάποιος την ανακοίνωση της καθυστέρησης από τον προμηθευτή, διαδικασία που συμβαίνει συχνά σε έργα επιφανείας και αντιμετωπίζεται διαδικαστικά αλλά όχι εύκολα χρονικά. Πιθανή  επανάληψη του διαγωνισμού είναι αυτονόητο πόσο πολύ θα καθυστερήσει το έργο. Τώρα βέβαια γενικότερα, και ρήτρες πρέπει να υπάρχουν και εγγυητικές καλής εκτέλεσης  πρέπει να υπάρχουν, λεπτομέρειες όμως που δεν μπορούν να επισπεύσουν ένα έργο, απλά να «τιμωρήσουν» οικονομικά τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Για αρκετούς μήνες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος όπως -ειπώθηκε-  έταξε, υποσχέθηκε, διαβεβαίωσε, δεσμεύθηκε  και τελικά η πραγματικότητα που παραδόθηκε σε σημεία της πόλης, οδήγησε τόσο τους πολίτες εξαγριωμένους στο Δημαρχείο, όσο και πολύ μεγάλο μέρος του Δημοτικού Συμβουλίου να βρεθεί απέναντι –και δικαιολογημένα- στο αποτέλεσμα.
«Το πρόβλημα στέγασης της εκπαίδευσης είναι υπαρκτό εδώ και 30 χρόνια στη Νέα Σμύρνη» είπε μεταξύ άλλων η κ.Ματζαβράβου, εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών -δασκάλων και νηπιαγωγών, που έλαβε μετά το λόγο, κάνοντας αναφορά και στο 2012, σχολιάζοντας γενικότερα «πως κάναμε και τους καυστήρες αίθουσες».
«Τρία χρόνια ακούγαμε πως έχουμε υπογεννητικότητα και πως πιθανόν δεν θα εφαρμοστεί η προσχολική αγωγή από τη νέα κυβέρνηση», συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως «δεχτήκαν και τα προκάτ προσωρινά μέχρι να ολοκληρωθούν σταθερές δομές».
«Εικόνες Ντροπής σε αυτή τη φάση»  είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της χαρακτηρίζοντας έτσι τη λύση που ορατά δόθηκε, έως ότου ολοκληρωθεί το έργο.
Η Πρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων Τάνια Μπεχλιβανίδου έλαβε το λόγο λέγοντας μεταξύ άλλων «πως στις 21 Ιουλίου έλαβαν απλά υπόσχεση πως το έργο θα ξεκινήσει».
Τέλος, ζήτησε «ξεκάθαρη απόφαση για διαπαραταξιακή επιτροπή που θα αποφασίσει τελικά και αμετάκλητα για το θέμα και παράλληλα να τηρηθεί η δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για την ολοκλήρωση της λύσης αλλά φυσικά και την απομάκρυνση των νοβοπάν αιθουσών»
Εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μίλησε ο Γ.Γουρναρόπουλος, κάνοντας και αυτός αίτημα για «διαπαραταξιακή επιτροπή που θα αποφασίσει τελικά και αμετάκλητα για το θέμα».
Από τη Στροφή Νέας Σμύρνης ο Θ.Παυλόπουλος σχολίασε πως «το ζήτημα αφορά ολόκληρη τη Δημοτική Αρχή»προσθέτοντας πως«υπάρχουν και διαχρονικές ευθύνες που δεν αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη δημοτική αρχή». Μάλιστα χαρακτήρισε«αφόρητη την κατάσταση της έλλειψης των υποδομών.»
Σαφώς κατηγόρησε την Κυβέρνηση για την έγκριση των παρουσών υποδομών, χωρίς όμως να «απαντήσει» στον Αντιδήμαρχο Παιδείας για το «νόμος χωρίς να προβλέπει εφαρμογή δεν είναι νόμος» ούτε καν για τη διετία 2017-2019, περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ και πέρασε το νόμο και, σύμφωνα με τον Π.Συρίγο, δεν προβλέφθηκε τρόπος εφαρμογής του. 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η «Πόλη Ανάποδα» κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για τις πολιτικά συνεχείς διαβεβαιώσεις καλής εκτέλεσης και παράδοσης του έργου.
Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Νεκτάριου Σαρδιανού, που αναγνώρισε πλήρως την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, κατηγορώντας παράλληλα τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα σχολίασε πως «πιάσαμε πάτο» αναγκάζοντας το Δήμαρχο  Τζουλάκη να του θυμίσει πως «μόνο η κριτική δεν είναι επιτυχία» και πως «δεν πήγε σε κάποια συνάντηση μαζί του για να του κάνει κάποιες προτάσεις …Μην βγάζεις την ουρά σου απ έξω».
Σχολίασαν ακόμη, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση μεταξύ άλλων, η Μαρίνα Δεκούλου, ο Κώστας Αναγνωστόπουλος, και ειδικά η Νόρα Γαλανοπούλου με φιλοσοφικό και ποιητικό ύφος αλλά και με τρόπο που αρμόζει σε μια δημοτική σύμβουλο και πρώην εκπαιδευτικό.  
Ο επικεφαλής της Ποιότητας Ζωής Γ.Κουτελάκης σχολίασε πως «δεν καθυστερήσαμε διότι δεν πήραμε χρηματοδότηση. Καθυστερήσαμε διότι δεν δώσαμε συγκεκριμένους χώρους. Δόθηκε χρηματοδότηση όταν αποφασίσαμε που θέλαμε να κάνουμε το έργο. Πήραμε όσα χρειαστήκαμε και δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε» είπε μεταξύ άλλων.
Τοποθέτηση έκανε και η Κλαίρη Δεληγιάννη σχολιάζοντας την αντίθεσή της στα νοβοπάν και ζητώντας «συγνώμη προς τους γονείς, μαζί με τη συγνώμη του Δημάρχου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου» όπως πρόσθεσε, θυμίζοντας παράλληλα στην Αξιωματική Αντιπολίτευση «πως και επί δημαρχίας Κουτελάκη υπήρχαν προκάτ στο 4ο Λύκειο και πως τα προκάτ δέσποζαν μέσα στο συγκρότημα της Νικομηδείας.».Παράλληλα στήριξε ξεκάθαρα και αυτή, μετά το Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας.
 «Συγνώμη» ζήτησε με επιστολή του και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής Κ.Κωνσταντινίδης, ο οποίος κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πρόεδρο της ΣΕΠΠΕ Νεκτάριο Σαρδιανό, αναγνωρίζοντας και αυτός την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και φυσικά τη δική του πολιτική ευθύνη μέχρι εκεί που του αναλογεί.
Τόσο η Κλαίρη Δεληγιάννη με τη συγνώμη της, όσο κυρίως οι Σαρδιανός-Κωσνσταντινίδης άδειασαν απολύτως τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κατηγορώντας μάλιστα και ολόκληρη τη δημοτική αρχή για το απαράδεκτο καθ΄όλους αποτέλεσμα.
Αρκετοί ακόμη τοποθετήθηκαν από όλες τις παρατάξεις με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να απαντάει στις ερωτήσεις τους.
Συμπέρασμα, όλοι περιμένουν άμεσα τα υπόλοιπα σχολεία για σταθερές δομές αλλά και την ολοκλήρωση των σοβαρών ΠΡΟΚΑΤ για τη στέγαση των μικρών μαθητών μέχρι τη δημιουργία σταθερών δομών.
Οι νοβοπάν χώροι για τα παιδάκια δεν αντέχουν περαιτέρω σχολιασμού…
Αρκετά «σταύρωσαν» πολιτικά και δικαιολογημένα το Συρίγο από παντού.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: