Αρθρογραφία


Περί Του Σκοπιανού Ζητήματος

Nstv διαδικτυακή τηλεόραση Νέας Σμύρνης | 24/02/2018

Του Ανδρέα Πάγκαλη
Δημοτικού Συμβούλου-Ιατρού

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον μια κινητικότητα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ,το μομέντουμ, που αρκετοί υποστηρίζουν πως είναι ευνοϊκός για την χώρα μας και ιδιαιτέρως οι πιέσεις από την πλευρά των Αμερικανών, ωθούν τις κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια, να βρούν αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ακανθώδες ζήτημα.
Νομίζω ,ωστόσο, πως έχουμε χάσει το πραγματικό νόημα του θέματος. Απ’ ότι φαίνεται, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιλυθεί η υπόθεση αυτή με χρήση του όρου «Μακεδονία». Όλα συνηγορούν σε αυτό. Το ουσιαστικό ,όμως, δεν είναι αν η γειτονική χώρα θα ονομάζεται «ΝΕΑ» ή «Βόρεια Μακεδονία». Αυτό που έχει σημασία ,είναι πως όλοι, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα την αποκαλούν «Μακεδονία».
Θέλουμε μια τέτοια «λύση»; Είναι προς το συμφέρον της χώρας μας; Και είναι άραγε το όνομα η μόνη συνισταμένη αυτού του περίπλοκου προβλήματος;
Θεωρώ πως όχι. Το θέμα της «Μακεδονίας» δεν είναι μόνο το όνομα. Είναι ο αλυτρωτισμός των Σκοπιανών,η εθνικότητα και βεβαίως η γλώσσα. Αν συμπεριληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα των γειτόνων, θα έχει συμβεί με την συγκατάθεση, μάλιστα, της ελληνικής πλευράς, μια παραχάραξη της ιστορίας. Η ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτήτων χρόνων είναι μια ιστορική αλήθεια και δεν μπορεί να αποτελεί σε καμία περίπτωση προιόν διαπραγμάτευσης.
Γι αυτό και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους. Θα συναντήσει ισχυρή αντίδραση στους κόλπους της κοινωνίας .Ήδη υπάρχουν δείγματα της αντίθεσης των Ελλήνων πολιτών με τα διαφαινόμενα σενάρια της «λύσης». Σε δημοσκόπηση της εταιρίας Marc,το 68% (σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες) απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν πρέπει η Ελλάδα να συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».
Το όνομα «Μακεδονία» δεν ανήκει ούτε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε σε κανένα άλλο κόμμα. Εδώ δεν χωρά μικροπολιτική διαχείριση. Το ζήτημα είναι Εθνικό. Είναι Ελληνικό.
Δεν αρκεί να γκρεμιστούν τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και να αφαιρεθούν αρχαιοελληνικής εμπνεύσεως προσόψεις από κτήρια των Σκοπίων, ως ένδειξη καλής θέλησης. Η ιστορία που έχουν κατασκευάσει οι γείτονες, εμφανιζόμενοι ως οι μόνοι κληρονόμοι του μεγάλου στρατηλάτη και της μακεδονικής ιστορίας, ο μεγαλοϊδεατισμός που επιδεικνύουν και η επικίνδυνη ρητορική περί χαρτών, όπου εμφανίζεται η ελληνική Μακεδονία ως αλύτρωτη περιοχή, την οποία κατέχουν οι Έλληνες κατακτητές, αποδεικνύουν πως μόνο διάθεση δεν έχουν να κάνουν πίσω. Αξίζει να σημειωθεί πως στα σχολικά συγγράμματα η Ελλάδα φαίρεται να κατέχει παράνομα δικό τους ζωτικό χώρο ,του δήθεν «Μακεδονικού έθνους» ,όπως αυτοί το αποκαλούν.
Είναι, επομένως, επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να μην σπεύσει υπό το βάρος σκοπιμοτήτων ή ακολουθώντας έξωθεν εντολές και υπαγορεύσεις ,να συρθεί σε μία λύση που θα προσβάλει την ιστορική μνήμη και θα πληγώσει το εθνικό αίσθημα. Καλείται να μην διαπράξει ένα ολέθριο λάθος.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: