Αρθρογραφία


Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ

Μηναδάκη Ελπίδα | 13/12/2014

Η θεατρική ομάδα της Εστίας ευπειθώς αναφέρει «Καλός Στρατιώτης Σβέικ»
Για άλλη μια φορά, η θεατρική ομάδα της Εστίας Νέας Σμύρνης ανέβασε τον πήχη στα θεατρικά δρώμενα. Αυτή τη φορά με το έργο «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», βασισμένο στο διήγημα του Γιάροσλαβ Χάσεκ. Πρόκειται για μια αντιπολεμική κωμωδία, η οποία αφηγείται την ιστορία του Τσέχου βετεράνου Γιόζεφ Σβέικ και τις περιπέτειές του στο στρατό.
Ουσιαστικά ο Ιωσήφ Σβέικ είναι ένας καλοκάγαθος- στα όρια του χαζού- φαινομενικά γραφικός και αφελής σκυλέμπορος, ο οποίος κατατάσσεται στον αυστροουγγρικό στρατό με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα από διάφορες κωμικοτραγικές περιπέτειες, τις οποίες θα αντιμετωπίσει με «τιτάνια» ψυχραιμία, την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι θα την εκλάβουν ως... αναισθησία,  θα αποδείξει τη βαθιά αντιμιλιταριστική του φυσιογνωμία ενώ παράλληλα θα εξιστορήσει τα γεγονότα του πολέμου μέσα από το δικό του ανεπανάληπτο προφίλ. Στον ομώνυμο ρόλο του Σβέικ ήταν  ο Δημήτρης Τακτικός, ο οποίος κυριολεκτικά «ζωντανεύει» τον ήρωα, αποδίδοντας εξαιρετικά όλα αυτά τα ιδιότυπα χαρακτηριστικά, όπως την καλοσύνη, την αφέλεια και την «αγαρμποσύνη» του ήρωα, ώστε θα μπορούσε να συγκριθεί επάξια με επαγγελματία ηθοποιό.
Στους ρόλους των άλλων στρατιωτών, η  Ειρήνη Παντελεμίδου και ο Δημήτρη Κράλογλου, πρόσθεσαν τη δική τους πινελιά, αναδεικνύοντας τα κωμικά στοιχεία των ηρώων, όπως αυτό του στρατιώτη Μπαλούν (Κράλογλου), ο οποίος ενώ βρίσκεται στο νοσοκομείο, η χαριτωμένη λαιμαργία του, δεν του επιτρέπει να σκεφτεί τίποτα άλλο.
Και η Σπυριδούλα Τσίπουρα στο ρόλο της γυναίκας του στρατηγού που «ψαρεύει» νεαρούς στρατιώτες για να διασκεδάζει την πλήξη και τη μοναξιά της, κέρδισε εξίσου τις εντυπώσεις.
Στο ρόλο του διεφθαρμένου ιερέα, ο αγαπημένος σε όλους, στυλοβάτης, σκηνοθέτης και δάσκαλος επί 40 χρόνια της θεατρικής ομάδας Εστίας Νέας Σμύρνης, Ανδρέας Ζάκας εξέπληξε ευχάριστα με τη συμμετοχή του στο έργο.
 Το σίγουρο είναι ότι όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε μια παράσταση, η οποία έχει ανέβει δεκάδες φορές από επαγγελματίες ηθοποιούς σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ το κείμενο έχει μεταφραστεί σε 60 γλώσσες. Κι όμως, η θεατρική ομάδα της Εστίας ανταποκρίθηκε απόλυτα επαγγελματικά σε ένα έργο υψηλών απαιτήσεων,  κάτι που φάνηκε και από την ανταπόκριση του κόσμου. Αφανής, αλλά σημαντικός ήρωας του έργου, η Πέλια Παπαδόπουλου, η οποία σκηνοθέτησε- με απαράμιλλο επαγγελματισμό και μεράκι- την παράσταση. Στην παράσταση συμμετείχαν επίσης: Τούλα  Μωραίτου, Άρης Τσολάκης, Σίμος Παραγυιός, Πάνος Λουκίσσας, Παναγιώτης Κακουλίδης, Χαρά Τσακίρη, Ορέστης Μπουγάνης, Δημήτρης Μπεουσούλης, Άγγελος Ρίζος, Ανδριάνα Λαμπαδιάρη, Σοφία Σουλιώτη.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: