«Ποτέ άλλοτε οι στέγες των σπιτιών των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά η μία στην άλλη, όσο είναι σήμερα. Και ποτέ άλλοτε οι καρδιές των ανθρώπων δεν ήταν τόσο μακριά η μία από την άλλη, όσο είναι σήμερα». Αυτή η φράση ανήκει στον μεγάλο μας ποιητή Αντώνη Σαμαράκη από την υπέροχη συλλογή διηγημάτων «Ζητείται Ελπίς». Μια φράση που απέδειξε περίτρανα τη διαχρονικότητά της στο πέρασμα των χρόνων. Να όμως που σήμερα, την εποχή της κρίσης, φαίνεται ότι οι άνθρωποι αρχίζουν και επαναπροσδιορίζουν τις ανάγκες τους. Επιθυμούν να ενώσουν τις καρδιές τους και τις στέγες τους, ακόμα κι αν μένουν σε πολυκατοικίες. Οι λέσχες ανάγνωσης ποίησης και οι λογοτεχνικές βραδιές ανθίζουν όσο ποτέ στην εποχή μας. Η Νέα Σμύρνη δεν θα μπορούσε να μην συμμετέχει και σε αυτό, εφόσον είναι ένας Δήμος με ιδιαίτερη πολιτιστική δράση και δραστηριότητα.
Τα τελευταία 8 χρόνια η αγαπημένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μαρία Γουμενοπούλου, παλιά Νεοσμυρνιώτισσα, με πάνω από 30 βιβλία στο ενεργητικό της που περιλαμβάνουν παιδικά βιβλία, διηγήματα ενώ κείμενά της κοσμούν δεκάδες ανθολόγια των δημοτικών σχολείων, έχοντας κερδίσει 19 βραβεύσεις για το έργο της μέχρι σήμερα, αποφάσισε να δημιουργήσει μια λέσχη ανάγνωσης με σημείο εκκίνησης τα ΚΑΠΗ Εθνικής Στέγης στην Οδό Αρτάκης 34.
Κάθε Δευτέρα 10.00-11.00 το πρωί, ο χώρος γεμίζει ανθρώπους που διψούν για ποίηση και μάθηση γενικότερα. Το εντυπωσιακό είναι ότι στην ομάδα δεν συμμετέχουν μόνο συνταξιούχοι, αλλά και νεότεροι πολίτες, λάτρεις του είδους, όπως, φιλόλογοι, νηπιαγωγοί και όσοι πιστοί φίλοι των Ελλήνων ποιητών, οι οποίοι παρακολουθούν σταθερά τα μαθήματα επί 8 συναπτά έτη και αναλύουν ποιητές, αλλά και φιλοσόφους, οι οποίοι έχουν σηματοδοτήσει την ελληνική ιστορία. Από τον Ζαχαρία Παπαντωνίου μέχρι τον Καβάφη, οι «μαθητές» έρχονται με τις σημειώσεις τους και παρουσιάζουν οι ίδιοι το έργο των αγαπημένων τους ποιητών υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους!
Οι λέσχες ανάγνωσης όλο και πληθαίνουν και σίγουρα το να ξεπηδούν συνεχώς και στην πόλη μας είναι πραγματικά ένα αισιόδοξο βήμα! Το μεράκι της κυρίας Γουμενοπούλου την οδήγησε να πάρει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και σήμερα η λέσχη διαθέτει πάνω από 40 τακτικά μέλη ενώ οι συναντήσεις είναι θεματικές και εμπλουτίζονται με καλεσμένους λογοτέχνες, καθηγητές και ανθρώπους των γραμμάτων που ακόμα και τα χειμωνιάτικα πρωινά της Δευτέρας δεν αρνιούνται να μοιραστούν μια φιλόξενη πνευματική Στέγη. Η ίδια η κυρία Γουμενοπούλου, μας αναφέρει περιπτώσεις «μαθητών», οι οποίοι κατά τη διάρκεια των ετών, έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο, διαμορφώνοντας την προσωπικότητά τους μέσα στα χρόνια διδασκαλίας, σε σημείο όπου το συγκεκριμένο μάθημα , τους είναι πια απαραίτητο. Εμείς ευχόμαστε να παίρνονται συνεχώς τέτοιες πρωτοβουλίες, ώστε να μοιραζόμαστε μαζί σας τα καλά της πόλης, ακόμα και σε εποχές κρίσης!