Αρθρογραφία


Με Σεβασμό Στον Μποστ “Μαρία Πενταγιώτισσα’’Μια Υπέροχη Κωμωδία

Μηναδάκη Ελπίδα | 19/10/2014

Πλούσιο και φέτος το πρόγραμμα των Ιωνικών Γιορτών 2014. Για άλλη μια φορά, απολαύσαμε εξαιρετικές παραστάσεις, αγαπημένους ηθοποιούς και μοναδικές παραγωγές που δεν θα είχαμε την ευκαιρία να τα δούμε με τέτοιο χαμηλό κόστος και όλα συγκεντρωμένα στο αγαπημένο μας Άλσος.
Μία από τις παραστάσεις που ξεχώρισαν ήταν η Μαρία Πενταγιώτισσα ή αλλιώς η παράσταση ‘Με σεβασμό στον Μποστ’. Μια υπέροχη κωμωδία με μπόλικη, πολιτική σάτιρα και σχολιασμό της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας. Πρωταγωνιστής ο εξαιρετικός ηθοποιός Γιάννης Μποσταντζόγλου που για πρώτη φορά σκηνοθέτησε και έπαιξε έργο, βασισμένο σε κείμενο του πατέρα του, του ανεπανάληπτου θεατρικού συγγραφέα και σκιτσογράφου Μέντη Μποσταντζόγλου, γνωστότερος και ως ΜΠΟΣΤ. Για όσους δεν γνωρίζουν, η ιστορία της Μαρίας Πενταγιώτισσας αφορά σε μία γυναίκα, η οποία φημιζόταν πρώτον για τη θρυλική ομορφιά της και δεύτερον για τα ερωτικά της σκάνδαλα. Έδρασε την εποχή της βασιλείας του Όθωνα στην ορεινή Φωκίδα. Το πραγματικό της όνομα παρέμεινε άγνωστο, καθώς το Πενταγιώτισσα οφείλεται  στον τόπο καταγωγής της, το οποίο ήταν το χωριό Πενταγιοί. Η ιστορία της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης θεατρικών έργων, κινηματογραφικών ταινιών αλλά και ποιημάτων. Στα πόδια της λοιπόν σφάζονταν παλικάρια… Με αυτή την αφορμή, ξετυλίγεται όλο το… παρασκήνιο της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πραγματικότητα του χτες και του σήμερα.
Το συγκεκριμένο έργο πρωτοπαίχτηκε το 1982 και στόχος του ήταν να θίξει την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια μέσα από το απαράμιλλο χιούμορ του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μπόστ), ο οποίος φημιζόταν για την καυστική του πένα τόσο στα θεατρικά του κείμενα όσο και στις εφημερίδες στις οποίες εργαζόταν. Ο Γιάννης Μποσταντζόγλου, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος που πρωταγωνίστησε σε έργο του πατέρα του, έκλεψε την παράσταση, ενσαρκώνοντας τη Μαρία Πενταγιώτισσα, σχολιάζοντας ταυτόχρονα –μέσα από το ρόλο του-με χιουμοριστικό τρόπο, όλα τα… κακώς κείμενα της εποχής από πολιτική, ανεργία, έως την Τρόικα και το ελληνικό έλλειμμα.
Όχι μόνο λοιπόν σεβάστηκε το κείμενο του πατέρα του, αλλά κατάφερε να προσφέρει στιγμές γέλιου και χιούμορ, χωρίς τη χρήση βωμολοχίας σε κανένα σημείο της παράστασης. Παρόλα αυτά, οι πρωταγωνιστές δεν άφησαν τίποτα από τη σύγχρονη πραγματικότητα ασχολίαστο, προσφέροντας απλόχερα γέλιο, ειλικρίνεια, ταλέντο και σεβασμό στην ίδια την σάτιρα. Εξαιρετικοί ήταν και οι συμπρωταγωνιστές του, όπως ο γνωστός ηθοποιός και Νεοσμυρνιώτης Γιώργος Ματαράγκας, η Δήμητρα Παπαδήμα, ο Περικλής Αλμπάνης, κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηθοποιοί, σε συνεντεύξεις που έδωσαν στο www.nstv.gr, το web κανάλι της Νέας Σμύρνης δεν δίστασαν να ευχαριστήσουν μεν τους παράγοντες του δήμου, αλλά και να θέσουν το αίτημα για τη δημιουργία ενός θεάτρου που θα ανταποκρίνεται στις παραγωγές υψηλού επιπέδου, τις οποίες στηρίζει ο δήμος και επιθυμεί να συνεχίζει να στηρίζει. Εμείς ευχόμαστε, από του χρόνου, οι καλές παραστάσεις να βρούνε μια εξίσου καλύτερη στέγη, όπως αξίζει στην υπέροχη και φιλόξενη Νέα Σμύρνη μας!

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: