Αρθρογραφία


Κισμέτ Ένα Ντοκιμαντέρ Που Ήταν... Κισμέτ Να Αγαπηθεί

Χρυσού Εριέλλα | 10/05/2014

Τα τούρκικα σήριαλ έχουν κατακλείσει την ελληνική τηλεόραση, αλλά και τις οθόνες  των τηλεοράσεων στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τα Βαλκάνια και την Ασία, καθώς τα νούμερα τηλεθέασης έχουν απογειωθεί. Το κοινό είναι κυρίως γυναικείο, αν και υπάρχουν και άνδρες, οι οποίοι κρυφό – παραδέχονται ότι τα κρυφό – παρακολουθούν!
Αυτό το καινούργιο κοινωνικό φαινόμενο έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων και έχει αποτελέσει αντικείμενο μελετών, καθώς δίχασε την κοινή γνώμη και έγινε μήλο της έριδος μεταξύ καναλιών και ηθοποιών. Και δικαίως, αφού οι επαγγελματίες της ελληνικής τηλεοπτικής αγοράς έχασαν τη δουλειά τους «μέσα σε μια νύχτα», καταμεσής της οικονομικής κρίσης, καθώς τα σήριαλ αυτά προτιμήθηκαν από τους καναλάρχες ως σίγουρη και οικονομική λύση. Οι κριτικοί τα αποκαλούν τηλεοπτικά «σκουπίδια» και οι άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών δηλώνουν ότι διαβρώνουν και προσβάλουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Κι όμως, το κοινό τα λατρεύει.
Το ντοκιμαντέρ της ελληνίδας σκηνοθέτιδας Νίνας - Μαρίας Πασχαλίδου παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ 2013 (IDFA) και επιλέχθηκε στην τριάδα για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στην κατηγορία Mid-Length. Αποτελεί πραγματικά ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ, γιατί ρίχνει φως στο συγκεκριμένο θέμα, εισχωρώντας στα άδυτα των τούρκικων σήριαλ, αποκαλύπτοντας τα μυστικά αυτής της πρωτοφανούς επιτυχίας, η οποία ξεπερνάει θρησκευτικούς και πολιτισμικούς διαχωρισμούς.  
Διάσημοι πρωταγωνιστές από το «Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρέπη», τη «Φατμαγκιούλ», το «Χίλιες και μια Νύχτες» δίνουν συνεντεύξεις και αναλύουν το ρόλο και την επιρροή τους στο τηλεοπτικό κοινό. Παρουσιάζονται συνεντεύξεις από παραγωγούς, συντελεστές και  κοινωνικούς αναλυτές που εξηγούν τις αιτίες που τα έκαναν τόσο δημοφιλή.
Το πιο ενδιαφέρον όμως σημείο του ντοκιμαντέρ είναι οι μαρτυρίες απλών γυναικών, οι οποίες στη ζωή τους έπεσαν θύματα κακοποίησης, προκατάληψης και κοινωνικής αδικίας και οι συγκεκριμένες σειρές αποτέλεσαν γι’ αυτές έναυσμα για κοινωνική επανάσταση, επαναπροσδιορίζοντας το ρόλο τους στην κοινωνία!
Αυτό που κατέκτησε τις γυναίκες των ανατολικών χωρών είναι προφανές. Πολλές γυναίκες του ανατολικού κόσμου άλλαξαν το … κισμέτ τους μετά από την παρακολούθηση των συγκεκριμένων σήριαλ και διεκδίκησαν για πρώτη φορά με θάρρος τα δικαιώματά τους, αντιγράφοντας τις δυναμικές κι ατρόμητες πρωταγωνίστριες, σπάζοντας τις κοινωνικές προκαταλήψεις!
Ποιος θα περίμενε όμως πως, ακόμα και σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που διέπεται από ελεύθερο πνεύμα και δημοκρατικά πολιτεύματα, θα προτιμούνταν περισσότερο από τις εγχώριες σειρές, επηρεάζοντας καθοριστικά τη χειραφέτηση των τηλεθεατριών, καθώς Ελληνίδες, διαφορετικού κοινωνικού status και ηλικίας συγκινούνται, ονειρεύονται και ταξιδεύουν μέσα από αυτά;
Διαφήμιση, μόδα, έλλειψη εναλλακτικών λύσεων είναι κάποιοι από τους λόγους που έστρεψαν το ελληνικό κοινό στην παρακολούθηση των τούρκικων σειρών. Μήπως όμως οι λόγοι δεν είναι μόνο αυτοί;
Εκτός από ενδιαφέρουσα πλοκή, καθώς παρουσιάζουν εγκλήματα, διχόνοιες και ίντριγκες, προβάλλουν αξίες, όπως η οικογένεια, η θρησκεία, ο γάμος, ο αγνός έρωτας.
Μήπως τελικά, ακόμα και στην Ελλάδα, η χειραφέτηση και η απελευθέρωση έχουν τρέξει πιο γρήγορα από όσο η Ελληνίδα μπορεί να ακολουθήσει;


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: