Αρθρογραφία


Το βιβλίο «Στα ίχνη του Ήλιου»: To διαβάσαμε, το προτείνουμε

Χρυσού Εριέλλα | 02/09/2019

                                                                  Το βιβλίο «Στα ίχνη του Ήλιου»: To διαβάσαμε, το προτείνουμε

Γράφει η Εριέλλα Χρυσού

Πρόεδρος της ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Το βιβλίο «Στα ίχνη του Ήλιου», από τις εκδόσεις Μικρός Ελκυστής, είναι το πρώτο βιβλίο του Χρήστου Κορφοξυλιώτη και άνοιξε τα φτερά του το Μάιο, έχοντας ήδη αγαπηθεί από τους αναγνώστες.

Πρόκειται για μία νουβέλα 82 σελίδων που διαβάζεται εύκολα σε ένα απόγευμα, σε γλώσσα απλή και καθημερινή, προϊόν της νεανικότητας του συγγραφέα αλλά και της καταιγιστικής αναζήτησης του ήρωα που τρέχει πιο γρήγορα από τις σκέψεις του.

Το κείμενο είναι δεμένο, με κάθε προηγούμενη σκηνή να οδηγεί με φυσικότητα στην επόμενη, φέρνοντας τον ήρωα σε ένα τέλος όπου δεν έχει τελικά τη μεγαλύτερη σημασία η ανακάλυψη, όσο η επιβεβαίωση σχέσεων και καταστάσεων.

Έχει έντονα στοιχεία θεατρικού σεναρίου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής ξετυλίγεται παράλληλα και μέσα από τους διαλόγους του ήρωα, ανακατεύοντας παρελθόν και  παρόν σε μία απολαυστική αναζήτηση μιας μυστηριώδους τοποθεσίας στην Αθήνα, που στην ουσία δεν είναι παρά μία επίφαση.

Η Οδύσσεια του ήρωα δεν είναι αυτή που ζει περιδιαβαίνοντας γνωστά μέρη της πόλης μας, ξεκινώντας από το μέρος που ο συγγραφέας μεγάλωσε, τη Νέα Σμύρνη, αλλά αυτή που βιώνει ξαναζώντας τραύματα, αναβιώνοντας εμπειρίες και ξυπνώντας αναμνήσεις. Παλιές σχέσεις και φιλίες περιδιαβαίνουν στο παρόν του, φαντάσματα στην πραγματικότητα που η επιρροή τους κρατάει όσο και η εμφάνισή τους, φέρνοντας όμως προσωρινά στην επιφάνεια ξεχασμένα θαμμένα συναισθήματα, κομμάτια του εαυτού του που πάντα ήταν εκεί αλλά παράβλεπε.

Αποτυπώνει σύγχρονα προβλήματα όπως το μπούλινγκ, η οικονομική κρίση και η αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος στο εξωτερικό, αλλά και διαχρονικά όπως ο βιασμός, τα ναρκωτικά, ο ρατσισμός.

Στην πολύωρη περιπλάνησή του ο ήρωας «σπάει» χάνοντας την εμπιστοσύνη του στους βασικότερους θεσμούς: την οικογένεια, τη φιλία, τη θρησκεία. Με κάθε απώλεια χάνει και κάτι από τον εαυτό του, με κάθε επόμενο βήμα ξεχνάει όσα κέρδισε από τα προηγούμενα. Ένας νέος σε ηλικία και συναισθήματα ήρωας, ρομαντικός και ονειροπόλος, αλλά ταυτόχρονα πεζός και συνειδητοποιημένος.

Το μεγαλύτερό του κέρδος από την περιπλάνηση είναι όσα ξεμπέρδεψε στο μυαλό του, όσα ξεχασμένα θυμήθηκε, όσα τραύματα ξεπέρασε. Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις λειτουργούν λυτρωτικά δοκιμάζοντας σχέσεις και πιστεύω και κλιμακώνοντας την πλοκή μέχρι το απροσδόκητο αλλά και πλέον φυσιολογικό τέλος της ιστορίας.

Πρόκειται στην ουσία για μία πορεία ενηλικίωσης που κρατάει τον αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα, κάνοντας τον να θέλει λίγο ακόμα.

Ο Χρήστος Κορφοξυλιώτης γεννήθηκε το 1989. Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Νέας Σμύρνης (Λ.Α.Ν.Σ.), σπούδασε τεχνικός δικτύων πληροφορικής. Παρακολούθησε 3ετή Σχολή Συγγραφής Σεναρίων στην Αθήνα, εργάζεται σε ανεξάρτητη Εταιρεία Παραγωγής Τηλεοπτικών Εκπομπών και είναι σεναριογράφος σε κόμικς στον ελληνικό χώρο.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: