Αρθρογραφία


Βράβευσης Χορευτικής Ομάδας Συλλόγου Ποντίων ‘Αργοναύται Κομνηνοί’ Καλλιθέας

Χρυσού Εριέλλα | 12/09/2015

της Εριέλλας Χρυσού, προέδρου Ένωσης Συντακτών Ηλεκτρονικού Τύπου και Λοιπών Σύγχρονων Μέσων
Στην αίθουσα εκδηλώσεων «Άγγελος Δεληγιώργης» του πολιτιστικού συλλόγου Ποντίων Αργοναύται Κομνηνοί στην Καλλιθέα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – τελετή αποφοίτησης του τμήματος εκμάθησης ποντιακών χορών της περιόδου 2013 – 2015. Ο Σύλλογος παρουσιάζει έντονη πολιτιστική Δραστηριότητα στην προσπάθειά του να διασώσει και να διαφυλάξει τα στοιχεία της Ποντιακής Πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η αίθουσα του Συλλόγου γέμισε με κόσμο που θέλησε να παρευρεθεί στην τελετή αποφοίτησης του χορευτικού τμήματος της περιόδου 2013-2015. Η παράσταση των αποφοίτων είχε ως θέμα τον ελληνισμό  στο Καρς του Καυκάσου, με τους μαθητές να παρουσιάζουν ιστορικά στοιχεία, μαρτυρίες και χορούς από την περιοχή του Καρς, φορώντας την ενδυμασία της περιοχής.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν ποντιακοί χοροί από τους απόφοιτους με θέμα το Καρς του Καυκάσου, στο οποίο ήταν αφιερωμένο το ιδιαίτερα συγκινητικό βίντεο που προβλήθηκε και που περιλάμβανε ιστορικά στοιχεία και μαρτυρίες ανθρώπων της περιοχής. Στους μαθητές απονεμήθηκε αναμνηστικό δίπλωμα του συλλόγου, βιβλίο ποντιακών χορών, αλλά και πουγκί που περιείχε χώμα από τη Ζέλετσα του Καρς.
Στην κάμερα της διαδικτυακής τηλεόρασης της Νέας Σμύρνης www.nstv.gr που κάλυψε την εκδήλωση, μίλησε το μέλος της χορευτικής ομάδας Σοφία Σβολιατοπούλου, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να συμμετάσχει στο χορευτικό, τονίζοντας ότι η ποντιακή της καταγωγή  της έδωσε την ώθηση να ασχοληθεί με τον παραδοσιακό χορό. Επίσης αναφέρθηκε και στο βαθμό δυσκολίας των παραδοσιακών ποντιακών χορών, εξηγώντας ότι τα παραδοσιακά ακούσματα που μπορεί να υπάρχουν και στις οικογένειες,  βοηθούν ιδιαίτερα την προσπάθεια εκπαίδευσης σε παραδοσιακό χορό.
Ο χοροδιδάσκαλος Κωνσταντίνος Παυλίδης μίλησε για τη δυσκολία των ποντιακών χορών, για την ομάδα που αποφοίτησε, ενώ ενημέρωσε πως στην ομάδα του συμμετέχουν και άτομα που δεν είναι ποντιακής καταγωγής. Εξήγησε δε ότι ο βαθμός επιτυχίας στη χορευτική ικανότητα παραδοσιακών χορών δεν ορίζεται χρονικά, αλλά σε βάθος 2 ετών ολόκληρη η χορευτική ομάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία τον κύκλο εκπαίδευσής της.
Τέλος, μίλησε για το ενδιαφέρον των ενεργών –πολιτιστικά- πολιτών ποντιακής καταγωγής αλλά όχι απαραίτητα , για τους ποντιακούς χορούς, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται και από τη δραστηριότητα και άλλων ποντιακών συλλόγων.

Στοιχεία Επικοινωνίας του Συλλόγου
Διεύθυνση: Δαβάκη και Δοϊράνης 10 Καλλιθέα
Τηλ 210-9569518 , 2109573994

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: