Αρθρογραφία


Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ στον Δήμο Νέας Σμύρνης

Βαλασκατζής Γιώργος | 29/01/2022

Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ στον Δήμο Νέας Σμύρνης

 

Γράφει Γ.Βαλασκατζής                       

Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

  Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Κάθε χρόνο, λοιπόν, η 3η Δεκεμβρίου εορτάζεται προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Νέας Σμύρνης στο πλαίσιο της ημέρας αυτής, επέλεξε να καλέσει δύο αθλητές που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο και να τους βραβεύσει. Ο ένας εκ των δύο αθλητών που κλήθηκαν να βραβευτούν ήταν ο εξαιρετικός φίλος και επαγγελματίας τενίστας με πάρα πολλές διακρίσεις Στέφανος Διαμαντής και ο δεύτερος, ο αργυρός το 2016 στο Ρίο και χάλκινος το 2020 στο Τόκιο Παραολυμπιονίκης στην ξιφασκία, Παναγιώτης Τριανταφύλλου. Η τελετή βράβευσης διήρκησε περίπου 10 λεπτά με εισηγήτρια την Πρόεδρο της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες και δημοτική σύμβουλο του Δήμου Νέας Σμύρνης, Ιωάννα Καρυοφύλλη.

Ωραία μέχρι εδώ. Ωραίες οι γιορτές, τα πανηγύρια και οι βραβεύσεις. Πάμε, όμως, λίγα λεπτά πριν οι τιμώμενοι αθλητές φτάσουν στο Δημαρχείο για να παραλάβουν τις πλακέτες τους… Λόγω της στενής μου σχέσης με τον Στέφανο, είχα την τιμή να τον συνοδεύσω στην τελετή. Αποφασίσαμε να μεταβούμε στο Δημαρχείο με το αυτοκίνητο, εξαιτίας της κατάστασης των πεζοδρομίων της πόλης μας, η οποία είναι γνωστή και δεν επιτρέπει σε ανθρώπους που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο (και όχι μόνο) να τα διασχίσουν με ευκολία και ασφάλεια. Με μεγάλη μας έκπληξη, παρατηρούμε πως η μία (1) και μοναδική θέση ΑμεΑ που διαθέτει το καινούργιο Δημαρχείο είναι πιασμένη από όχημα υπαλλήλου του δήμου, όπως μας πληροφόρησαν. Για τη «διευκόλυνσή» μας, μία άλλη υπάλληλος του δήμου προσπαθούσε να μας βοηθήσει να βρούμε θέση να παρκάρουμε το όχημα. Μόλις συνειδητοποίησε πως δεν υπήρχε κάποια ελεύθερη θέση, πρότεινε στον Στέφανο, ως μόνη λύση, να βάλει ολόκληρο το όχημα επάνω σε πεζοδρόμιο διέλευσης πεζών κλείνοντάς το ολόκληρο!!! Η άρνησή του ήταν κατηγορηματική και η απογοήτευσή μας διάχυτη… Η έλλειψη παιδείας και σεβασμού δεν διορθώνεται με καμία βράβευση και καμία παγκόσμια ημέρα. Μετά από μερικά λεπτά, μία θέση κοντά στην πλατεία ελευθερώθηκε, παρκάραμε και διασχίζοντας τους δρόμους, καθώς οι περισσότερες ράμπες των πεζοδρομίων ήταν κλειστές από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, φτάσαμε στο Δημαρχείο.

Για να διευθετήσουμε κάποια πράγματα, η εκδήλωση καλώς έγινε και καλώς διαφημίστηκε στα social media. Αυτό που είναι απαράδεκτο και μη αποδεκτό είναι πώς ένας εντελώς αφιλόξενος σε ΑμεΑ δήμος, με σχεδόν ανύπαρκτες υποδομές προς διευκόλυνση της μετακίνησής τους πλασάρεται ως «πρότυπο» και αντί να κάνει κάτι χειροπιαστό για να βελτιώσει την κατάσταση, αρκείται σε βραβεύσεις για να φωτογραφηθούν τα πρωτοκλασάτα στελέχη του. Όλα αυτά, την ίδια στιγμή που ο Δήμος διαθέτει ένα «υπερ-όπλο» στον τομέα των ΑμεΑ και δεν είναι άλλο από την Ιωάννα Καρυοφύλλη, η οποία όπως προαναφέρθηκε είναι και Πρόεδρος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες. Άξιο απορίας γιατί δεν αξιοποιείται από τον δήμαρχο, καθώς έχει σίγουρα να προσφέρει πολλά πράγματα στον τομέα αυτόν.

Ας αφήσουμε πίσω, λοιπόν, τις όποιες παγκόσμιες ημέρες και ας επικεντρωθούμε στην καθημερινότητα. Η χειρότερη αναπηρία είναι η κακή συμπεριφορά.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: