Τι είναι η μικροπολιτική;
Γράφει ο Γιώργος Βαλασκατζής
Μελος ΕΣΗΤΛΣΥΜ
Στο Δήμο μας, ακούμε ανά καιρούς ότι ο τάδε ασκεί μικροπολιτική, κάνει στείρα αντιπολίτευση ή καταχράται την εξουσία που του έχει δοθεί. Τα δύο από τα τρία έχουν σαφή προσανατολισμό. Η μικροπολιτική, όμως, απευθύνεται σε όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους στα κοινά. Σε οποιοδήποτε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο παρουσιάζεται διχογνωμία και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι οριακό, θα υπάρχουν διαμαρτυρίες πως ασκείται μικροπολιτική. Οι μεν κατηγορούν τους δε, με αποτέλεσμα το χάος. Ποιος ευνοείται από αυτή την κατάσταση εν τέλει; Σίγουρα όχι ο πολίτης, ο οποίος είναι απλός παρατηρητής αυτής της κατάστασης.
Δημοτικά συμβούλια διακόπτονται, αναβάλλονται, ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών αναλώνονται σε προσωπικές διαμάχες αντί να προασπίζονται τα συμφέροντα των δημοτών. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, ποιος κάνει μικροπολιτική; Η δημοτική αρχή που διακόπτει συμβούλια όταν δεν έχει την πλειοψηφία ή η αντιπολίτευση που απέχει όταν αισθάνεται προσβεβλημένη με τον τρόπο διεξαγωγής τους; Ατέρμονα παιχνίδια εξουσίας χωρίς νικητή αλλά με πολλούς ηττημένους και απογοητευμένους πολίτες.
Μία λέξη, πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα με ουραγό πάντα τις ανάγκες των πολιτών. Στο όνομα του προσωπικού οφέλους και της αισχροκέρδειας, ο πολιτικός τείνει να εθελοτυφλεί μπροστά στα προβλήματα των ψηφοφόρων του και όχι μόνο. Βεβαίως υπάρχουν και εξαιρέσεις. Πως θα καταφέρει η κοινωνία να σπάσει το κατεστημένο και να συγκροτήσει σώμα που πραγματικά θα ενδιαφέρεται για το κοινό καλό, παραμερίζοντας την οικονομική του ευμάρεια; Βασική και μόνη προϋπόθεση, η πραγματική θέληση για αλλαγή.