Αρθρογραφία


Όταν σε είχα πρωτοδεί: Δημοτικό Συμβούλιο

Βαλασκατζής Γιώργος | 28/05/2021

                                                                                                          Όταν σε είχα πρωτοδεί: Δημοτικό Συμβούλιο

Γράφει ο Γιώργος Βαλασκατζής

Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Μετά το πέρας των δημοτικών εκλογών και το καλοκαιρινό διάλειμμα παρακολούθησα για πρώτη φορά από κοντά (προ covid-19 εποχή) το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας. Στην αρχή, ως άπειρος εντελώς με τα δημοτικά θυμάμαι πως ήμουν ενθουσιασμένος που βρισκόμουν στην αίθουσα, έστω και ως απλός παρατηρητής, καθώς μπορούσα να δω ο ίδιος από πρώτο χέρι πως λαμβάνονται οι αποφάσεις για το μέλλον της πόλης που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Διαβάζοντας όλα τα θέματα της ημερησίας διάταξης σε βάθος, για να έχω άποψη πάνω σε αυτά που επρόκειτο να συζητηθούν ήμουν πάντα έτοιμος να «χαραμίσω» ώρες από την ζωή μου – όπως οι πιο έμπειροι μου έλεγαν και ακόμα μου λένε- και να παρακολουθήσω τους εκλεγμένους να συζητάνε και να αποφασίζουν για τα τοπικά ζητήματα.

Οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν φτάσει, η πόρτα κλείνει και σιγά σιγά, οι προσδοκίες που είχα, κάνουν φτερά. Η συνεδρίαση αρχίζει και παρακολουθώ έναν έναν τους συμβούλους που μιλάνε, προσπαθώντας να αντλήσω γνώσεις και εμπειρίες, προκειμένου να μπω στο κλίμα και να μάθω πράγματα για την πόλη μου. Οι ώρες περνούν χωρίς να έχει συζητηθεί κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Το συμβούλιο τελειώνει και εγώ γυρνάω σπίτι και περιμένω να ανέβει το βίντεο του συμβουλίου στο youtube για να δω αν έχω χάσει κάποιο σημείο. Μέχρι εδώ, όλα καλά. Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται στην επόμενη συνεδρίαση, μέχρις ότου σε κάποιο σημείο, ανάβουν τα αίματα. Γεμάτος απορία, για πράγματα που λέγονται από όλες τις μεριές, παρακολουθώ τους διαπληκτισμούς μεταξύ συμβούλων για θέματα του παρελθόντος. Άτυχη στιγμή, σκέφτομαι. Το πρόβλημα διευθετείται, η διαδικασία προχωράει και το συμβούλιο τελειώνει μετά από λίγες ώρες. Τελικά, όπως αποδείχτηκε αργότερα, το γεγονός δεν ήταν τυχαίο. Τα δημοτικά συμβούλια της πόλης μας διέπονται από μια ατέρμονη σειρά προσωπικών και όχι μόνο διαπληκτισμών που καθιστούν το κλίμα έως και «τοξικό». Το μόνο σίγουρο είναι πως η όλη κατάσταση δεν ωφελεί τους δημότες, ενώ οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους δεν παράγουν έργο.

Ποιος είναι, όμως, ο σκοπός του άρθρου; Αφύπνιση. Η κατάσταση είναι λίγο πολύ γνωστή. Παρόλα αυτά, μιλώντας χωρίς να γνωρίζουμε απλώς ανακυκλώνουμε απόψεις και διαιωνίζουμε καταστάσεις. Έχεις δει άραγε εσύ ποτέ το δημοτικό μας συμβούλιο ή αναπαράγεις ότι ακούς και διαβάζεις;Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: