Αρθρογραφία


Είμαστε Φιλόζωοι στην Νέα Σμύρνη;

Βαλασκατζής Γιώργος | 27/02/2021

Βγήκαν τα σκυλιά βόλτα στη γειτονιά
Όλοι ρωτάνε γι’ αυτό, μάλλον κάτι κάνουν καλά…
Φιλόζωος δεν είμαι εγώ επειδή έχω σκύλο. Ούτε εσύ επειδή έχεις γάτα. Φιλόζωος είναι αυτός που θα δει ένα πεινασμένο σκυλί και θα του δώσει τροφή, αυτός που θα δει ένα τυφλό γατί και θα το πάρει σπίτι του να το φροντίσει. Είναι καιρός κάποια πράγματα να μπουν στη θέση τους, καθώς τον τελευταίο καιρό στη Νέα Σμύρνη γινόμαστε μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων που αφορούν τα κατοικίδιά μας.
Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο την οποία τείνουμε να δυσχεραίνουμε καθημερινά. Η «καραντίνα» του καθενός σπάει όλο και συχνότερα με ένα απλό μήνυμα στο γνωστό πενταψήφιο…  Όχι μόνο για εσένα, αλλά και για τον «άνθρωπο» -εντός πολλών εισαγωγικών- που θα ρίξει φόλες, με απώτερο σκοπό τους μαζικούς θανάτους, τόσο αδέσποτων όσο και δεσποζόμενων ζώων. Ένα φαινόμενο το οποίο συχνά απασχολεί την πόλη μας και αφαιρεί τις ζωές δεκάδων ζώων κάθε χρόνο. Ελλείψει αρμόδιας υπηρεσίας για τα αδέσποτα και γενικότερα για τα ζώα του Δήμου μας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου φαίνεται να λογοδοτεί η προβληματική υπηρεσία καθαριότητας. 
Μία από τις πρώτες κινήσεις της νέας Δημοτικής μας Αρχής, για όσους δεν το γνωρίζουν, ήταν η αποχώρηση της Νέας Σμύρνης από το πρόγραμμα ΔΙ.ΚΕ.ΠΑ.Ζ του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π., χωρίς να έχει βρεθεί κάποια εναλλακτική λύση! Δυσαρεστημένοι οι τοπικοί μας άρχοντες από το «μεγάλο ποσό» που πληρώνουμε για την περίθαλψη των αδέσποτων της πόλης μας, αποφάσισαν με συνοπτικές διαδικασίες, η συνεργασία του Δήμου με το ΔΙαδημοτικό ΚΈντρο ΠΕρίθαλψης Ζώων να λάβει τέλος. Μέχρι και σήμερα, για τα αδέσποτα της πόλης μεριμνούν εθελοντές! Συζητήσεις για μελλοντικές δράσεις δίνουν και παίρνουν… Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό.
Τι γίνεται, τώρα, με τα πάρκα σκύλων; Στην πόλη μας έχουμε ουσιαστικά 1 πάρκο σκύλων, το οποίο παραδόθηκε στο κοινό τον περασμένο μήνα και βρίσκεται στην πλατεία δεξαμενής. Το συγκεκριμένο πάρκο τηρεί όλες τις προδιαγραφές για τα κατοικίδιά μας, όσο έχει φως. Διαθέτει περίφραξη, διπλή πόρτα εισόδου, βρύση για νερό, παιχνίδια για εκπαίδευση, αλλά, λείπει ο φωτισμός! Εδώ και έναν, κοντά δύο μήνες, τα φώτα του καινούργιου σκυλόπαρκου δεν έχουν ανοίξει ούτε δευτερόλεπτο, σε αντίθεση με το ξεχασμένο από τον Δήμο, «πάρκο σκύλων» στην οδό Ραιδεστού, στο οποίο ο φωτισμός τις περισσότερες μέρες ανάβει, προκειμένου να φαίνεται και το βράδυ πόσο παραμελημένο είναι… Ένα ακόμα πάρκο αναμένεται να δημιουργηθεί, πλησίον των νεκροταφείων για το οποίο η απόφαση έχει παρθεί την ίδια περίοδο με αυτό στην δεξαμενή, στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30/10/19.
Τι παροχές πρέπει να περιμένουμε από τον Δήμο, τόσο για τα δεσποζόμενα, όσο και για τα αδέσποτα ζώα; Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο δράσεων έχει κατατεθεί και αναμένουμε να δούμε πράξεις. Μέχρι τότε, να έχετε πάντα μαζί σας μία ένεση ατροπίνης στη βόλτα με το κατοικίδιό σας καθώς τα περιστατικά με τις φόλες ολοένα και αυξάνονται... 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: