Αρθρογραφία


Πρόγνωση Καιρού

Στεργίου Βασίλης | 28/10/2017

του Δρ. Β. Στεργίου
Μεταλλειολόγου Μηχ. ΕΜΠ


Τι καιρό θα κάνει αύριο; Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις καθημερινά. Η πρόβλεψη του καιρού ήταν πάντα επιθυμητή για πρακτικούς λόγους ιδιαίτερα για τους ανθρώπους της υπαίθρου οι οποίοι έπρεπε να οργανώσουν τις γεωργικές εργασίες αλλά και σε περιπτώσεις ταξιδιών και άλλων επαγγελματικών ασχολιών ή κοινωνικών εκδηλώσεων.
Από πολύ παλιά και πριν την εξέλιξη της τεχνολογίας οι άνθρωποι προσπαθούσαν με παρατηρήσεις της φύσης να προβλέψουν τις αλλαγές του καιρού μέσα στις εποχές. Παράδειγμα είναι τα γνωστά σε όλους “ημερομήνια”. Ουσιαστικά πρόκειται για τις αντιστοίχιση των παρατηρήσεων των 12 πρώτων ημερών του Αυγούστου στους επόμενους μήνες. Μια ημέρα παρατήρησης για κάθε μήνα που θα έλθει (την πρώτη Αυγούστου για τον Σεπτέμβριο, την δεύτερη για τον Οκτώβριο κλπ). Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, του αέρα και η πιθανή βροχή μέσα στο 24ωρο, έδιναν το στίγμα για τον μήνα που αντιστοιχεί.
Όμως η παρατήρηση της φύσης έδωσε την θέση της στην τεχνολογία και τώρα μπορούμε να μιλάμε για πιο ακριβή πρόβλεψη του καιρού, έστω για μια εβδομάδα. Γιατί για πιο μακροχρόνιες προβλέψεις οι αστάθμητοι παράγοντες αυξάνονται και ακόμα και σήμερα δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφαλείς προβλέψεις.
Οι προγνώσεις γίνονται με μοντέλα στον υπολογιστή, ο οποίος έχει τροφοδοτηθεί με όλες τις μετρήσεις των τελευταίων 100 ετών (προγνωστικά μοντέλα). Αλλά πάντα υπάρχουν και απρόσμενες αλλαγές.
Τα βασικά σημεία είναι τα εξής: 1. Οι ασφαλείς προγνώσεις είναι μέχρι τρείς ημέρες με επέκταση στην εβδομάδα. 2. Η κλιματική αλλαγή, είτε αυτή προκαλείται από τον άνθρωπο είτε είναι εξέλιξη των φυσικών διαδικασιών, αλλάζει τα δεδομένα που έχουν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια.
Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες οι οποίες δίνουν πρόγνωση του καιρού, άλλες πιο λεπτομερείς άλλες απλούστερες. Όλες όμως βασίζονται σε μοντέλα του υπολογιστή και πολλές φορές “πέφτουν έξω”. Αν παρατηρήσετε π.χ. στην ιστοσελίδα “http://www.skaikairos.gr/” δίνεται πιθανότητα βροχής %. Αυτό σημαίνει ότι φαίνεται η πιθανότητα βροχής αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα βρέξει και αυτό μπορεί να συμβεί τοπικά.
Δυο τρείς σελίδες που θεωρώ ότι είναι αρκετά αξιόπιστες και με ωραία γραφικά είναι οι εξής:
http://freemeteo.gr/kairos/?language=greek&country=greece με το πολύ ωραίο εβδομαδιαίο μετεώγραμμα
http://www.youweather.com/weather.php?cid=13 με ωραίες προβλέψεις και για τα βουνά της Ελλάδας και το γνωστό Ποσειδών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Έρευνων: http://poseidon.hcmr.gr/

Στην Ελλάδα τα περισσότερα χαμηλά βαρομετρικά έρχονται από την Αδριατική αλλά επηρεάζουν κυρίως τον καιρό στην Δυτ. Ελλάδα αφού ο ορεινός όγκος της Πίνδου σταματά μερικές φορές της εξέλιξή τους. Υπάρχουν όμως και τα χαμηλά που έρχονται από τα Βαλκάνια και την Β. Ευρώπη και αυτά είναι που “ρίχνουν” την θερμοκρασία αισθητά και προκαλούν χιονοπτώσεις τον χειμώνα. Μερικές φορές τα δυο συστήματα συγκρούονται προκαλώντας ιδιαίτερα κλιματολογικά φαινόμενα.

Έχοντας υπ’ όψη τα παραπάνω περί τριήμερων και εβδομαδιαίων προβλέψεων και αν έπρεπε να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη για τον μήνα που διανύουμε και τον επόμενο θα έλεγα ότι ο Οκτώβριος θα κυλήσει με καθαρό καιρό και λαμπερές μέρες ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα, 11-130 C η χαμηλή και 21-240 C η υψηλή. Τον Νοέμβριο θα έχουμε αρκετή ηλιοφάνεια με πιθανές βροχές στις αρχές και το τέλος του μήνα ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί 9-130 C η χαμηλή και 16-200 C η υψηλή.
Σίγουρα βαδίζοντας προς τον χειμώνα ο καιρός ψυχραίνει…

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: