Αρθρογραφία


Νέα Σμύρνη: Θυσία Στον Βωμό Της Ισχυρής Ελλάδας Του Εκσυγχρονισμού

Στεργίου Βασίλης | 13/12/2014

Μια βόλτα στην πόλη μας αρκεί για να μας αποκαλύψει την μεγάλη αλλαγή που συντελέστηκε τα τελευταία 20 χρόνια όσον αφορά την υπερβολική δόμηση και τις πανύψηλες πολυκατοικίες που υψώθηκαν καθώς και τα προβλήματα που έφερε η πυκνή κατοίκηση (κυκλοφοριακό, σκουπίδια, θόρυβος, μείωση του πρασίνου). Τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του 2011 φέρνουν την Νέα Σμύρνη δεύτερη στην Ελλάδα (...!!!) σε πυκνότητα κατοίκων με 20.740 κατοίκους ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο, σε απόσταση αναπνοής από την Καλλιθέα (21.067 κατοίκους) ενώ ακολουθεί η Αθήνα με 16.830 κατοίκους και η Ν. Ιωνία με 15.109 κατοίκους. Μήπως πρέπει να αλλάξει και το ανέκδοτο με την Κυψέλη;
Τι οδήγησε λοιπόν σε “Κυψελοποίηση” το άλλοτε όμορφο πράσινο προάστιο του λεκανοπεδίου; Μα φυσικά το άκρατο κέρδος των εργολάβων συνηγορούμενοι από τις δημοτικές αρχές και το ελληνικό κράτος.
Μα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ο σύγχρονος πολεοδομικός κανονισμός θεμελιώθηκε το 1985 έχοντας τις ρίζες του σε βασιλικά διατάγματα του 1923! Η έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου της Δήμου Νέας Σμύρνης δόθηκε το 1988 (ΦΕΚ 312/Δ/ 27-04-88) και τροποποιήθηκε λίγο αργότερα (ΦΕΚ 337/Δ/ 06-05-88)  με έγκριση του Νομάρχη Πειραιά. Είχαν προηγηθεί, το διάταγμα (ΦΕΚ 70/Α/86) περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων στους Νομάρχες, η απόφαση Υπουργού περί έγκρισης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ν. Σμύρνης (ΦΕΚ 520/Δ/87) και η απόφαση αρ. 29/25.2.87 του Δημ. Συμβουλίου Ν. Σμύρνης.
Όλα οι παραπάνω αποφάσεις και σχέδια όρισαν τελικά το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδομών στις περιοχές με συντελεστή δόμησης 3 αυτό των 26 μέτρων (δηλ. επταόροφα κτίρια) ενώ για τις περιοχές με συντελεστή δόμησης 2.4 αυτό των 22 μέτρων (δηλ. εξαόροφα κτίρια).
Στην πραγματικότητα όμως οι όροι δόμησης δεν τηρήθηκαν ούτε σε αυτό το ύψος. Η πολεοδομική νομοθεσία είναι ένα πλέγμα κανόνων και κανονισμών. Η πολυπλοκότητα και ο αχανής όγκο της δημιουργούν το κατάλληλο πεδίο για παρακάμψεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.
Το αποτέλεσμα είναι πλέον ορατό στην Νέα Σμύρνη. Τσιμεντοποίηση και εισροή κατοίκων οι οποίοι μένοντας σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου είδαν την πόλη μας ως μια ευκαιρία διαμονής σε ένα καλύτερο περιβάλλον χωρίς να αναγκαστούν να πληρώσουν τις υπέρογκες αξίες των πολύ βορείων προαστίων.
Κανένας όμως Δήμαρχος Νέας Σμύρνης δεν προσπάθησε να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων περιοχών οι οποίες συγκράτησαν τα όρια δόμησης για να διατηρήσουν ένα ύφος στην πόλη τους.
Και η ιστορία πάει λίγο πιο πίσω... διαβάζοντας ένα λεύκωμα που περιγράφει την πορεία της Νέας Σμύρνης ο αναγνώστης μπορεί να δει ένα παλιό ρυμοτομικό σχέδιο στο οποίο σημειώνονται μελετημένοι οδικοί άξονες οι οποίοι δεν τηρήθηκαν ποτέ. Γιατί άραγε;
Μα φυσικά το κέρδος προέβλεπε την εκμετάλλευση του κάθε εκατοστού δόμησης. Πάρκα και παιδικές χαρές που δεν έγιναν ποτέ, στενοί δρόμοι οι οποίοι μονοδρομούνται χωρίς λογική συγκοινωνιολογίας και άλλα πολλά.
Ερχόμενοι λοιπόν στην ρεαλιστική πραγματικότητα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να βελτιώσουμε αυτά που υπάρχουν διότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός και αν αρχίσουμε να γκρεμίζουμε (πρακτική πάντως που ακολουθείται από κάποιες προηγμένες χώρες).
Για να συνδεθούμε με προηγούμενο άρθρο του υπογράφοντα, η πρόταση είναι βελτίωση των κτιρίων, σε οικολογικό επίπεδο, έτσι ώστε τουλάχιστον να ανακάμψει η ατμόσφαιρα της πόλης και φυσικά η διαβίωση των κατοίκων της. Συνοπτικά, η τάση είναι η μετασκευή του κτιρίου (νέες μονώσεις με σύγχρονα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, αλλαγή του τρόπου θέρμανσης και εγκατάσταση φυσικού αερίου, πράσινες στέγες, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακού θερμοσίφωνα όπου δεν υπάρχει κ.α.). Η κάθετη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας λόγω οικονομικής κρίσης τελικά μπορεί να βοηθήσει την εξέλιξη των πόλεων στην Ελλάδα, ανακόπτοντας την φρενήρη δόμηση και προσφέροντας στους κατοίκους την ευκαιρία να ανακατασκευάσουν τις οικίες τους και τους περιβάλλοντες χώρους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Εκτός αν η πολιτική και τοπική ηγεσία θελήσει να εκμεταλλευτεί τους λίγους υπάρχοντες ελεύθερους χώρους  –  με σκοπό πάντα το κέρδος – για να “σηκώσει” πανύψηλα κτίρια στα πρότυπα του Μανχάταν...

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: