Αρθρογραφία


Περίπατος Στα Εγγύς Σπήλαια Του Υμηττού

Στεργίου Βασίλης | 12/09/2015


του Δρος Βασίλη Στεγίου

Ο Υμηττός, ένα βουνό τόσο κοντά στο κλεινόν άστυ, μπορεί να προσφέρει πολλές συγκινήσεις στον επισκέπτη.  Μια από τις άγνωστες πτυχές του είναι η ύπαρξη σημαντικών σπηλαίων. Ας δούμε δυο από αυτά με εύκολη  πρόσβαση και που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί.
Σπήλαιο Νυμφόληπτου ή Αρχέδημου
 Βρίσκεται βόρεια της Βάρης σε υψόμετρο περίπου 260 μ. Η είσοδος του σπηλαίου είναι ένα μικρό άνοιγμα στην επιφάνεια του εδάφους, με σκαλοπάτια, λαξευμένα στο βράχο από τον γλύπτη Αρχέδημο, να οδηγούν στο εσωτερικό του.
Έχει μεγάλη αρχαιολογική αξία και είναι ίσως το μοναδικό στην Ελλάδα που έχει τέτοια ανάγλυφα στο εσωτερικό του.
Το σπήλαιο επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 1765 ο περιηγητής R. Chandler και έκτοτε αποτέλεσε τόπο επίσκεψης όλων των ξένων περιηγητών που περνούσαν από την Αττική. Διαμορφώθηκε από τον ικανότατο λαϊκό καλλιτέχνη - γλύπτη Αρχέδημο σε άντρο των Νυμφών και του Πανός, κατά τον 5ο αι. π.Χ. Αδιάψευστη μαρτυρία των επεμβάσεων του Αρχεδήμου αποτελούν οι επιγραφές, τα λαξεύματα και τα ανάγλυφα που σκάλισε στα τοιχώματα και το εσωτερικό του σπηλαίου. Χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας μέχρι τα τέλη του 4ου αι. μ.Χ., οπότε σταματά οριστικά η λειτουργία του, πιθανότατα λόγω καταστροφικής επίθεσης που δέχθηκε από τους χριστιανούς οι οποίοι επιχείρησαν, χωρίς όμως επιτυχία, να το μετατρέψουν σε χριστιανικό ασκητήριο.
Τα περισσότερα ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ενώ δύο από τα ανάγλυφα εκτίθενται στη Συλλογή Γλυπτών του Μουσείου.
Σήμερα το σπήλαιο έχει λεηλατηθεί και σκαφτεί ολόκληρο από αρχαιοκάπηλους, ενώ και οι σταλακτίτες του είναι όλοι κατεστραμμένοι. Παρόλα αυτά διατηρεί τον μυστηριακό χαρακτήρα του.
Σπήλαιοβάραθρο Συκιάς
Η Συκιά Βούλας ή Θρακιά Συκιάς είναι ένα μικρό βάραθρο που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο δέντρο που βρίσκεται στον πυθμένα της. Το σπήλαιο βρίσκεται κοντά στο νεκροταφείο Βούλας, 25 μέτρα νότια του δρόμου. Στο παρελθόν ήταν κλειστό, αλλά στη συνέχεια η οροφή του κατέρρευσε. Οι διαστάσεις του ανοίγματος της οροφής είναι 28 επί 21 μέτρα και έχει βάθος περίπου 20 μέτρα.
Το ανακάλυψε ένας Βρετανός πιλότος λίγο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος πετούσε στη περιοχή της Βάρης όταν είδε μια στρογγυλή σπηλιά στο βουνό. Την επόμενη μέρα τελικά το βρήκε κατά τη διάρκεια επιτόπιας έρευνας και στις 6 Φεβρουαρίου 1946 το ερεύνησε σπηλαιολογική ομάδα. Στο βάραθρο κατέπεσε στις 15 Ιουλίου 1999 ένα πυροσβεστικό όχημα το οποίο εξετράπει της πορείας του ενώ έσπευε για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς στη περιοχή, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο πυροσβεστών και το σοβαρό τραυματισμό ενός τρίτου.
Και τα δυο σπήλαια βρίσκονται στο Google Earth.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: