Αρθρογραφία


Η «Νέα Πατρίδα» Των Σμυρναίων

Σέκη Δήμητρα | 12/12/2015

της Δήμητρας Σέκη,
Φοιτήτριας Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ/ΕΚΠΑ

Από τα αρχαία χρόνια η Σμύρνη εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης αποτελούσε κέντρο του πολιτισμού και του ελληνισμού. Στο  εσωτερικό της κατοικούσαν ευκατάστατοι Έλληνες που είχαν βοηθήσει στην άνθηση της οικονομίας. Με την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 τα πράγματα άλλαξαν. Πολλοί Μικρασιάτες αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες και να ξεριζωθούν από τον τόπο κατοικίας τους. Μερικοί διασκορπίστηκαν σε όλη την Ελλάδα, άλλοι εγκαταστάθηκαν σε έναν ιδιαίτερο τόπο όπως θα αποδεικνυόταν με την πάροδο των χρόνων, ο οποίος μέχρι τότε ονομαζόταν «Ανάλατος»  εξαιτίας  του πηγαδιού με γλυκό νερό που βρισκόταν κοντά στο μεταγενέστερο γήπεδο του Πανιωνίου. Οικοδομήθηκαν οι ελεύθεροι χώροι, αυξήθηκε σταδιακά ο πληθυσμός και μεταλαμπάδευσαν τον Μικρασιατικό πολιτισμό και την κουλτούρα τους στη νέα τους κατοικία, την οποία και ονόμασαν προς τιμήν της πατρίδας τους «Νέα Σμύρνη».
Στην «νέα πατρίδα» τους λοιπόν ίδρυσαν διάφορα μνημεία του πολιτισμού και του αθλητισμού της Σμύρνης. Το 1930 ιδρύθηκε η Εστία της Νέας Σμύρνης από Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες  με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της Σμύρνης και την προβολή των λαογραφικών και πνευματικών στοιχείων, των  παραδόσεων και του πολιτισμού των Ελλήνων που εκριζώθηκαν από τις εστίες τους. Το μορφωτικό ίδρυμα «Ευαγγελική Σχολή» της Σμύρνης  που καταστράφηκε με την μεγάλη πυρκαγιά του 1922 ανασυγκροτήθηκε το 1934 στη Νέα Σμύρνη, όντας το σημαντικότερο σχολείο της Μικράς Ασίας. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στην επανίδρυση του Ναού της Αγίας Φωτεινής στη Νέα Σμύρνη μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης  μεταφέρθηκε αυτούσιο σε κιβώτια στον Ναό της Νέας Σμύρνης. Το Καμπαναριό της εκκλησίας αποτελεί πιστό αντίγραφο αυτού της Σμύρνης. Σχετικά με την αθλητική και πολιτιστική κληρονομιά ζωτικό κομμάτι της αποτελεί ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης που ιδρύθηκε το  1890 στη Σμύρνη και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή συνέχισε την πορεία του  στη Νέα Σμύρνη. Του αποδόθηκε το προσωνύμιο «Ιστορικός», όντας το αρχαιότερο σωματείο της χώρας, και οι φίλαθλοι του είναι γνωστοί ως πάνθηρες. Κατά καιρούς ιδρύθηκαν και άλλα αθλητικά σωματεία με κορυφαία από αυτά τον Μίλωνα.    
Σημαντικούς φορείς αξιών και ιστορικής μνήμης αποτελούν και τα υπαίθρια γλυπτά της Νέας Σμύρνης που τονίζουν τη καταγωγή των πρώτων οικιστών. Ταφικά μνημεία, επιτύμβιες στήλες θυμίζουν την πολεμική προσπάθεια και τον ξεριζωμό των Μικρασιατών. Υπάρχουν  προτομές σημαντικών προσωπικοτήτων της Ιωνίας, καθώς και αυτών που πρωταγωνίστησαν στη συγκρότηση της Νέας Σμύρνης. Ορισμένα  από αυτά είναι το άγαλμα του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου και επίτιμου προέδρου του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης που βρήκε μαρτυρικό θάνατο από φανατισμένο όχλο Τούρκων. Το άγαλμα του δεσπόζει στην αναπλασμένη πλέον πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Νέα Σμύρνη. Η τοποθέτηση του αγάλματος  του Ελευθερίου Βενιζέλου μπροστά από τη στάση του τραμ αποτελεί φόρο τιμής στον σπουδαίο πολιτικό ως έναν από τους χαρισματικότερους Ευρωπαίους ηγέτες της εποχής του που επιχείρησε επιτυχώς την εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας, υλοποίησε τη Μεγάλη Ιδέα και υποστήριξε και προστάτευσε τους πρόσφυγες κατά την εγκατάστασή τους στη «νέα πατρίδα». Σε κεντρικό σημείο της πλατείας Νέας Σμύρνης ανυψώθηκε αναμνηστική στήλη ύψους 15 μέτρων με ανάγλυφες  διακοσμήσεις με τις οποίες η Νέα Σμύρνη συνδέεται με τις χαμένες πατρίδες της Ιωνίας
Το πιο αναγνωρίσιμο  γεωγραφικό σημείο στη Νέα Σμύρνη, όπου βρίσκεται η οικονομική της βάση, είναι η κεντρική της πλατεία, μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ελλάδας(έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων μαζί με τον πεζοδρομημένο περίγυρο). Η  πεζοδρόμηση όλων των γύρω δρόμων της , αλλά και το πέρασμα του τραμ από το κεντρικότερο δρόμο της, την Ελευθερίου Βενιζέλου, την έκαναν πολύ πιο προσιτή στους κατοίκους των συνοριακών της περιοχών και όχι μόνο. Αποτελεί πόλο έλξης κατέχοντας το προνόμιο να βρίσκεται κοντά  στο κέντρο της  Αθήνας αλλά και στην παραλιακή, ανάμεσα σε Παλαιό Φάληρο, Άγιο Δημήτριο, Νέο Κόσμο, Δάφνη, Καλλιθέα . Συγκεντρώνει όλη τη κίνηση με το πλήθος των εμπορικών καταστημάτων, τις καφετέριες, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τις ταβέρνες, τα spots για γρήγορο φαγητό. Ανανεώνεται διαρκώς, καθώς κάποια μαγαζιά κλείνουν, νέα ανοίγουν στη θέση τους, άλλα ανακαινίζονται ή επεκτείνονται. Υπάρχουν βέβαια ορισμένα που έχουν γράψει ιστορία και αποτελούν πλέον κατατεθέντα σήματα.  Οι εισερχόμενοι στον Δήμο της απολαμβάνουν  τη βόλτα τους στους πεζόδρομους της πλατείας και χαλαρώνουν γύρω από τα σιντριβάνια. Πολλά παιδιά χαίρονται να παίζουν στη μικρή παιδική χαρά της πλατείας. Έξω από το κτήριο της Εστίας πολλοί νέοι περνούν τις ώρες τους κάνοντας skateboard και εντυπωσιάζοντας τους περαστικούς με τις ριψοκίνδυνες φιγούρες τους. Η Νέα Σμύρνη αποτελεί  μια καλαίσθητη τοποθεσία, γεμάτη ζωντάνια και ρυθμό, ιδανική για κάθε ηλικία. Καλύπτει ακόμα και τις καλλιτεχνικές απαιτήσεις των πολιτών με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον ανοιχτό χώρο της και στον πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού «Γαλαξία», καθώς και με τα διάφορα σινεμά που διαθέτει.    
Δεδομένου ότι οι χώροι στάθμευσης στην πολυσύχναστη πλατεία Νέας Σμύρνης είναι περιορισμένοι δημιουργήθηκε στην πλατεία Καρύλλου το Polis Park, το οποίο προσφέρει άριστες συνθήκες στάθμευσης για τα οχήματα και  ειδικές τιμολογήσεις για ειδικές κατηγορίες. Η ανανεωμένη λόγω του PolisPark πλατεία Καρύλλου μετά από πολλά χρόνια ολοκληρώθηκε και ουσιαστικά συνδέει την κεντρική πλατεία με το κατάφυτο Άλσος της Νέας Σμύρνης, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Αττικής (50.000 τμ). Συνιστά μια πράσινη όαση που καλλιεργεί τον  ψυχαγωγικό αθλητισμό, καθώς διαθέτει όργανα γυμναστικής, παιδική χαρά, χώρους κατάλληλους για άθληση, τζόκινγκ. Είναι ιδανικό μέρος  για  περίπατο, πικνίκ και παρουσίαση  πολιτιστικών εκδηλώσεων. Χαρακτηριστικό θεσμό μνήμης και ενότητας του Μικρασιατικού Ελληνισμού αποτελούν οι Ιωνικές Γιορτές που πραγματοποιούνται εκεί κάθε Σεπτέμβριο. Καταλήγοντας,  μια βόλτα στους δρόμους της Νέας Σμύρνης είναι δεδομένο πως θα σε κάνει πιστό θαμώνα της.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: