Αρθρογραφία


Silence.. I block You!

Πολυχρόνης Ντάγιος | 27/02/2021

Αν δεν είσαι ‹φίλος› και δεν τα λες ‹ωραία›...Block και φίμωση.  
Στο 2021 και στην πλήρη άνθιση των social media η αντίθετη άποψη και η έκθεση της αλήθειας και της πραγματικότητας ενοχλεί και με κάθε δυνατό τρόπο φιμώνεται και αποκλείεται. Το ανησυχητικό είναι οτι το φαινόμενο αυτό δεν αφορά μόνο σε προσωπικές σελίδες, που μπορεί να θεωρηθεί θεμιτό κατα μία έννοια , αλλά και σε δημόσιες σελίδες όπου ανάλογα με το που είναι στρατευμένος ο εκάστοτε διαχειριστής και το τι υπηρετεί , φιμώνει και αποκλείει αντίθετες φωνές ,απόψεις και άτομα για να μη χαλάσουν το image αλλά στην ουσία τη.. προπαγάνδα!
Αναζητώντας μια πιο επιστημονική απάντηση σχετικά με την ανεκτικότητα διαφορετικών φωνών , θα μπορούσαμε να ανατρέξουμε στο λεγόμενο «παράδοξο της ανεκτικότητας», το οποίο παρουσίασε το 1945 ο φιλόσοφος Καρλ Πόπερ, στηριζόμενος σε κείμενα του Πλάτωνα. «Η άνευ όρων ανεκτικότητα» εξηγούσε ο Πόπερ «οδηγεί αναπόδραστα στην εξαφάνιση της ανεκτικότητας. Γιατί αν δείχνουμε άνευ όρων ανοχή ακόμη και σε αυτούς που αρνούνται την ανεκτικότητα, εάν δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπερασπιστούμε μια ανεκτική κοινωνία απέναντι στην επίθεση της μην ανεκτικότητας, τότε οι ανεκτικοί άνθρωποι θα συνθλιβούν μαζί με την ανεκτικότητα».
Το φαινόμενο αυτό είναι πολυδιάστατο και ποικιλόμορφο, ειδικά στην εποχή της πανδημίας δείχνει να ανθίζει! Σύμφωνα με έρευνες κατά την περίοδο της πανδημίας, σημειώθηκε αύξηση κατανάλωσης περιεχομένου από τα παραδοσιακά και από τα νέα Μέσα, και ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι παραποιημένες/παραποιητικές ειδήσεις (fake news) σε σχέση με τον κορονοϊό και όχι μόνο. Τα fake news ανθούν κυρίως όπου υπάρχουν κρίσεις γιατί η βάση των ειδήσεων αυτών είναι τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις του κοινού. 
Να θυμηθούμε και άλλα παραδείγματα όπως, στη Τουρκία που υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια φίμωσης συνολικά των social media, εδώ στη χώρα μας πρόσφατα λογοκρίθηκε άρθρο σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας μέχρι και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ‘’αποβλήθηκε’’ απο τα social media (δικαιολογημένα ή όχι είναι μια άλλη συζήτηση..) , λέτε να γλίτωναν οι απλοί χρήστες στις σελίδες της Νέας Σμύρνης?!
Με πολλές σελίδες που αφορούν τη πόλη μας να είναι στρατευμένες απο απλούς δημοτικούς συμβούλους μέχρι δημάρχους και αντιδημάρχους , τα φαινόμενα αποκλεισμού και διαγραφής ατόμων και σχολίων απο αυτές είναι ανησυχητικά πυκνά. Αυτό βέβαια είναι κάτι που ίσως να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα απο αυτό που θέλουν οι ‹›διαχειριστές›› , οι οποίοι έχουν ως μέλημα να προστατέψουν τη προπαγάνδα στους ‹φίλους› τους που τους διατηρούν ψηλά σε ισχύ, καθώς τελικά εκθέτουν τον άσχημο αυτό τρόπο επιβολής τους στα social media.
Μένει να δούμε εάν αυτό θα οδηγήσει και σε έμπρακτη αποδοκιμασία.Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: