Αρθρογραφία


Σαμουράι

Πολυχρόνης Ντάγιος | 28/09/2021

                                                                                                                                    Σαμουράι

Γράφει ο Πολυχρόνης Ντάγιος

Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ

Ο Bushidō (ο τρόπος του πολεμιστή) είναι ένας ηθικός κώδικας που αφορά τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής των σαμουράι. Είναι ανάλογο με την ευρωπαϊκή έννοια του ιπποτισμού.  Υπάρχουν πολλοί τύποι Bushido που εξελίχθηκαν σημαντικά μέσα στην ιστορία.  Οι σύγχρονες μορφές bushido εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στην κοινωνική και οικονομική οργάνωση της Ιαπωνίας.  Το Bushido χρησιμοποιείται καλύτερα ως γενικός όρος για όλους τους κώδικες, τις πρακτικές, τις φιλοσοφίες και τις αρχές της κουλτούρας των σαμουράι.

O bushido του παλιού σαμουράι,  Διακρίνεται από την ιδέα να συντρίψει τους άλλους με την άσκηση ικανότητας!  Οι σαμουράι εκείνη την εποχή ονομάζονταν "tsuwamono" που σημαίνει ένα ισχυρό και θαρραλέο άτομο, ένα άτομο που πολεμά με ένα όπλο (ειδικά ένας ισχυρός πολεμιστής).

Είχαν μεγάλη επιρροή στον κόσμο γενικότερα.  Οι παλιοί σαμουράι δεν συζητούσαν τα ήθη του σύγχρονου σαμουράι.  Η εξαίρεση είναι τα συναισθήματα του ελέους και των φυσικών συναισθημάτων.  Το επίκεντρο ήταν να συντρίψει τους εχθρούς, να κυβερνήσει και να προστατεύσει τη γη τους. Οι σαμουράι αυτής της εποχής ήταν τρομακτικοί αλλά αγνοί μαχητές με ήθος , κώδικα τιμής και σεβασμό ακόμα και προς αντιπάλους! 

Αυτά όλα είναι όροι και φιλοσοφία που στη Νέα Σμύρνη (αλλά και στην πολιτική Ελλάδα γενικότερα..) τα τελευταία 20 χρόνια ούτε κατά διάνοια τα είδαμε.  Οι τοπικοί πολιτικοί είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι από τις έννοιες  ικανός, θαρραλέος, αγνός, ηθικός, φιλότιμος, έχων κώδικα τιμής, σεβαστικός, ακόμα και μαχητής! Ούτε ένα χαρακτηριστικό από αυτά δεν έχουν όσοι διοικούν εδώ και 20 χρόνια  και φυσικά τα αποτελέσματα αυτών,  της παρακμής και της κατάντιας της Νέας Σμύρνης , τα βλέπουμε όλοι, ακόμα και οι στρατευμένοι ή οι εξυπηρετούμενοι που εθελοτυφλούν. 

Αυτό που έχουν αποδείξει όλοι αυτοί είναι ότι γνωρίζουν από τακτική, από ανήθικες και πισώπλατες πρακτικές αλλά και από υποκριτική!  Το αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται.  Από τα τεχνικά θέματα υποδομών και εγκαταστάσεων της πόλης μέχρι την καθημερινότητα την εξυπηρέτηση και την υγιεινή.  Σε κάθε τομέα έχουν αποτύχει παταγωδώς! 

Ο μοναδικός "πόλεμος" που μέχρι σήμερα κερδίζουν είναι της αλαζονείας των δημοσίων σχέσεων και των πελατειακών σχέσεων...για προφανείς λόγους. Αλλά σύντομα και εκεί θα χάσουν..θα το δείτε.  Το ερώτημα είναι, αρκεί ότι τα βλέπουμε όλοι?  Όχι!  Κάτι πρέπει να κάνουμε όταν έρθει η τελευταία ευκαιρία το 2023 να γλιτώσουμε από τους ιθύνοντες και πρεσβευτές της παρακμής της Νέας Σμύρνης. 

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: