Αρθρογραφία


Σαμαράς Ή Τσίπρας; Μάλλον Ντράγκι!

Πετρόπουλος Δημήτρης | 19/10/2014

Οι πρόσφατες πολιτικές αναταραχές που προκλήθηκαν στη χώρα με το αίτημα της Κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και η επερχόμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι βέβαιο ότι ανεβάζουν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο. Παράλληλα, δημιουργούν μεταβλητότητα, πτώση της αγοράς αξιογράφων (ΧΑΑ) και πτώση της αγορά χρεογράφων με επακόλουθο την άνοδο των spreads, δηλαδή το κόστος δανεισμού της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές.
Οι πρωταγωνιστές της Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης βρίσκονται εδώ και καιρό στα χαρακώματα, ενώ τα μικρότερα κόμματα, με εξαίρεση το ΚΚΕ, επιδιώκουν ένα καλύτερο πολιτικό πλασάρισμα προσερχόμενοι πιθανόν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για εμάς τους υπόλοιπους η ύφεση συνεχίζεται με τα γνωστά απαράδεχτα επίπεδα ανεργίας και τη μείωση κατά τουλάχιστον 50 % του εισοδήματος προς κατανάλωση.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας «ράβει κουστούμι» από τις τελευταίες εκλογές μέχρι και σήμερα, ενώ ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνεχίζοντας τις επιταγές των μνημονίων, εφαρμόζει την αυστηρά αντιλαϊκή πολιτική που αυτό υπαγορεύει.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η Αθήνα αλλά και οι Βρυξέλλες προσπαθούν να απομακρύνουν το ΔΝΤ από τη χώρα έτσι ώστε ο εποπτικός έλεγχος των δημόσιων οικονομικών να περιοριστεί στην Ενωμένη Ευρώπη (Ε.Ε.) και στη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.) .
Πρόσφατα, ο Ευρωπαίος Τραπεζίτης, συνεχίζοντας την προσπάθεια του να συνδράμει με ρευστότητα στο ευρωσύστημα, ανακοίνωσε πανευρωπαϊκό πρόγραμμα αγορά τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων, διευκρινίζοντας όμως πως σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν χώρες με αξιόχρεα ομόλογα και χώρες οι οποίες βρίσκονται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης. Η Ελλάδα ξεκάθαρα, προς το παρόν, δεν διαθέτει αξιόχρεο δανεισμό, δεν είναι δηλαδή βέβαιο επισήμως πως το χρέος της είναι διατηρήσιμο και βέβαιο πως θα αποπληρωθεί.
Είναι προφανές ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αν μπορέσει να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα, η πραγματική οικονομία θα χρηματοδοτηθεί αρκετά καλύτερα. Κατά την Ε.Κ.Τ., σε διευκρινιστική ερώτηση «αν επαρκεί το πρόγραμμα επιτήρησης του ΔΝΤ στην Ελλάδα», η απάντηση ήταν αρνητική. «Χρειάζεται ευρωπαϊκό πρόγραμμα».
Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, είναι λογικά υποχρεωμένοι να συμβιβαστούν με αυτούς τους όρους. Η πλευρά μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας αντιληφθεί ότι από ένα «επικίνδυνο» αριστερό κόμμα κατά κάποιους, έχει μετεξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό αριστερό κόμμα, έχει τα τελευταία δύο χρόνια εντείνει τις επαφές της με διεθνείς επενδυτικούς οίκους, κυρίως αμερικανικής προέλευσης, προετοιμαζόμενη για την επόμενη μέρα.
Οι Αμερικανοί βλέπουν ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μεγάλοι ευρωπαϊκοί χρηματοπιστωτικοί οίκοι φωτογραφίζουν την επερχόμενη αριστερή κυβέρνηση.
Θα προτιμούσα να ασχολούμαι με τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι πολύ περισσότερο από ότι με τις πολιτικές εξελίξεις, διότι στην ευρωπαϊκή σκακιέρα οι πολιτικοί αρχηγοί είναι πιόνια στα χέρια των παικτών Ε.Κ.Τ. και Ενωμένη Ευρώπη. Με ενδιαφέρει να ασχολούμαι με τον «παίκτη» Μάριο Ντράγκι, αν ευελπιστώ στη ρύθμιση του δανείου μου, στεγαστικού ή επιχειρηματικού, στη σταδιακή μείωση των φόρων και της ανεργίας, στη σταδιακή αύξηση της κατανάλωσης. Αν μάλιστα έχω μία βιώσιμη επιχείρηση, που με χρηματοοικονομική βοήθεια από κάποια τράπεζα μπορεί να επανέρθει στην κερδοφορία, θα ασχολιόμουν μόνο με τον «παίκτη» Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρο της Ε.Κ.Τ.
Μεσομακροπρόθεσμα, και η αριστερή διακυβέρνηση και η κεντροδεξιά διακυβέρνηση θα χορεύουν στους ρυθμούς που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πράττοντας βάση του καταστατικού της.
 Φυσικά, όπως λέει και ένας φίλος, «όλα τα καταστατικά πιθανόν να χρειάζονται ξεσκόνισμα και αναθεώρηση». Μέχρι να γίνει αυτό και να ξεπεραστεί η «γκρίνια» Γερμανών , Αυστριακών αλλά και άλλων Βορείων Μελών του Δ.Σ της Ε.Κ.Τ., μην αφήνετε το Ντράγκι από τα μάτια σας!

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: