Αρθρογραφία


Οικονομικός Απολογισμός 2020. Τα πιάσαμε πάλι τα λεφτά μας!

Πετρόπουλος Δημήτρης | 28/05/2021

γράφει ο Δημήτρης Πετρόπουλος

                                                                                     Οικονομικός Απολογισμός 2020. Τα πιάσαμε πάλι τα λεφτά μας!

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του τέλους Απριλίου συζητήθηκε και μάλιστα ήρθε σχετικά σύντομα o Οικονομικός Απολογισμός 2020.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Κούπας εισηγήθηκε την οικονομική κατάσταση σχολιάζοντας πως το αποτέλεσμα του Απολογισμού 2020 είναι θετικό κατά  518.434 ευρώ.

Ευλογώντας και λίγο τα γένια του, όπως ο ίδιος είπε, η οικονομική διαχείριση της χρονιάς είχε μεγάλο άγχος, ενώ αναγκάστηκε να γίνει κακός και με συναδέλφους, δεσμευόμενος πως και ο Iσολογισμός θα είναι θετικός.

Βρήκε χρονιά να έχει άγχος ο Αντιδήμαρχος. Ίσως οι δύο χρονιές της πανδημίας να ήταν και οι μοναδικές που δεν έπρεπε να έχει άγχος και αυτό λόγω του «ανελαστικού» χαρακτήρα τόσο της μείωσης των εσόδων λόγω των οικονομικών επιπτώσεων COVID, όσο και τον «ανελαστικό» χαρακτήρα της αύξησης των εξόδων για τον ίδιο λόγο.  Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως θα έπρεπε να εγκρίνει και ακριβώς ότι του ζητάνε διότι το επιτρέπει το σύστημα, αλλά και το σύστημα από ανθρώπους έχει δημιουργηθεί έχοντας και αδυναμίες και χρόνιες παθογένειες. Άλλωστε και το θετικό αποτέλεσμα των 518.000 ευρώ στους πολίτες επιστρέφει απλά λογιστικά … και όχι πραγματικά.   

Βεβαίως, ήταν μια δύσκολη χρονιά αλλά εν πάση περιπτώσει, κατ’ αρχήν το business as usual είναι λίγο βαρετό, ενώ ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως τόσο οι έκτακτες επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, όσο και το υψηλό ακόμη ταμειακό διαθέσιμο του Δήμου έπρεπε να δράσουν κατασταλτικά στο άγχος του Αντιδημάρχου. Άλλωστε, με «κοινωνικό μάτι» δεν είναι και η μέγιστη επιτυχία να συσσωρεύει ο διαχειριστής για τους πολίτες, μέγιστη επιτυχία είναι να επιστρέφει στους πολίτες… όσο και αν το «μαξιλαράκι» έχει τη χρησιμότητά του.

Έχουμε σχολιάσει αρκετές φορές στον «Π» πως ο εκάστοτε Αντιδήμαρχος –και ειδικά ο συγκεκριμένος που υπηρέτησε και ως Επικεφαλής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – πέφτει στην πολιτική παγίδα που και ο ίδιος «έστησε». Έλλειμμα  ο Δήμος, θα μας «κράξει» η Αντιπολίτευση,  πλεόνασμα ο Δήμος, «άντε να δούμε τώρα τι θα βρουν να λένε». Με αυτή τη λογική έφτασε το ταμείο του Δήμου πριν μερικά χρόνια να ξεπεράσει τα 10εκ ευρώ. Όπως και να το κάνουμε άλλο να κράζεις τα «πλεονάσματα» και άλλο τα «ελλείμματα».Άλλωστε τα πλεονάσματα επικοινωνούνται καλύτερα και «διορθώνονται» ευκολότερα…

Τον Απολογισμό ψήφισε η Παράταξη Κουτελάκη με τον ίδιο να διαφωνεί μόνο με τη γενικότερη οικονομική πολιτική της Δημοτικής Αρχής, η οποία, όπως είπε, έριξε τα ταμειακά διαθέσιμα των τελευταίων από τα περίπου 12εκ. ευρώ στα περίπου 7εκ.Για ακόμη μια φορά ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γίνεται «τραπεζίτης» και ενοχλείται με τη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου για το 2019, χωρίς όμως να παραθέτει ποιές ήταν οι σπατάλες εκατομμυρίων στις οποίες οφείλεται αυτή η μείωση. «Χωρίς προστιθέμενη αξία για την πόλη και χωρίς μεγάλα έργα» λοιπόν η οικονομική πολιτική της Δημοτικής Αρχής κατά το Γιώργο Κουτελάκη, όταν είναι ξεκάθαρο σε όλους πως ζούμε το τέλος της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και τις αρχές της 5ης, δύο δεκαετίες που χαρακτηρίζονται κυρίως από την προστιθεμένη αξία της ψηφιοποίησης και των νέων τεχνολογιών.

Είναι πολύ λογικό να διαφωνεί με το μείγμα οικονομικής πολιτικής της Δημοτικής Αρχής και για πολιτικούς λόγους αντιπολίτευσης αλλά και για λόγους που σχετίζονται με τις πολιτικές του καταβολές. Επιμένοντας στο υψηλό έλλειμμα του 2019 (χρονιά δημοτικών εκλογών) το αποκάλεσε «έλλειμμα εξυπηρέτησης εκλογικών έργων και εκλογικών εξόδων», τονίζοντας πως «θα καθυστερήσει ο Δήμος να επανακάμψει στα πρότερα νούμερα των διαθεσίμων του», επιχείρημα που αντέκρουσε ο Δήμαρχος κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα έργα υποδομής υψηλού κόστους και προστιθέμενης αξίας.

Ο ένας – ο Κούπας – χαίρεται που έχει θετικό αποτέλεσμα Απολογισμού κατά 518.000 ευρώ και ο άλλος – ο Κουτελάκης – κάνει κριτική σχετικά με το πότε ο Δήμος θα επιστρέψει στα ταμειακά διαθέσιμα των 12εκ ευρώ. Άλλωστε, τί Δήμο θα είχαμε με μόνο 7εκ ευρώ διαθέσιμα; Πως θα κυκλοφορούσαν οι πολίτες έξω;  Ούτε η ξεκάθαρη ελλειμματική πολιτική της Κυβέρνησης τα χρόνια της πανδημίας – και όχι τα προηγούμενα – και μάλιστα με εθνικό χρέος ρυθμισμένο σε βάθος 50 ετών δεν μπόρεσε να είναι ένα καλό παράδειγμα διαχείρισης της 2ετίας της πανδημίας.  

Στη δευτερολογία του ο Κούπας διόρθωσε το κατά Κουτελάκη έλλειμμα από τα 3εκ ευρώ στα περίπου 1.5εκ ευρώ, σχολιάζοντας παράλληλα την ανησυχία της Δημοτικής Αρχής για πιθανό συμψηφισμό των εκταμιευμένων κρατικών επιχορηγήσεων με επερχόμενους άλλους τακτικούς κρατικούς πόρους.Πρόσθεσε δε πως «δεν στερήσαμε τίποτε από τους Δημότες» και πως «ήμασταν κοντά σε όλες τις ανάγκες κοινωνικής πολιτικής, παιδείας αλλά και ενίσχυσης του κοινωνικού ιστού».

Πολιτικοί ρόλοι ξεπερασμένοι από την ίδια την κοινωνία και οι δύο. Ίσως κανένας πολίτης εκτός Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και μερικοί εντός δεν θα είναι ευχαριστημένοι ούτε με τη «στοχοθεσία» Κουτελάκη για επιστροφή των διαθεσίμων στα παλαιότερα επίπεδα, ούτε με την ικανοποίηση Κούπα για θετικό απολογισμό. Αυτό διότι η μη επιχειρηματική λογική ενός Δήμου έπρεπε να θεωρεί τη μεγαλύτερη προσφορά και τις περισσότερες παροχές ως στόχο και ως επιτυχία, ειδικά όταν το «μαξιλαράκι» είναι ακόμη εκεί και μάλιστα σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Ένα «μαξιλαράκι» για το οποίο εργάστηκαν και οι δύο διοικήσεις των τελευταίων τουλάχιστον 25ετών.

Και η ζωή συνεχίζεται… μεταξύ του «πολλά και του περισσότερα» και του «παλαιού και του παλαιότερου»

Τον απολογισμό καταψήφισε η «Πόλη Ανάποδα» ενώ το ΚΚΕ μέσω της Λαϊκής Συσπείρωσης αρκέστηκε σε 2 λευκές ψήφους.Κάπου εδώ να ξανά θυμίσουμε πως σύμφωνα με τον τελευταίο κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου, στο άρθρο 7, παράγραφο 9, «λευκή ψήφος ή άρνηση ψήφου από μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου μετράται ως αρνητική, με το μέλος να λογίζεται ως παρόν».

 Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: