Αρθρογραφία


Οι μισές αλήθειες της Καραγιάννη για τη ΣΕΠΠΕ

Πετρόπουλος Δημήτρης | 31/03/2022

Με ενδιαφέρον ακούσαμε τη συνέντευξη της κ.Καραγιάννη στο Δ.Πανταζή, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε σχολιασμούς αλλά και οικονομικές αναφορές στα πεπραγμένα του προκατόχου της στην Προεδρία της ΕΣΕΠΕ, την οποία ανέλαβε η ίδια μετά τον κ.Σαρδιανό.
Αφού εξήγησε πόσο πολύ εκτιμάει και σέβεται τον προκάτοχό της και αφού «ξέχασε» να εξηγήσει το «άδειασμα» που του έκανε στην ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της ΔΕΠ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο –όντας και στην ίδια τοπική μάλιστα, αυτή της ΝΔ στη Νέα Σμύρνη– σχολίασε μεταξύ άλλων:
«Σαφώς δεν ήταν καλός με τα οικονομικά μάλλον αλλά θεωρώ ότι υπέρ ανοίχτηκε», «Έχω παραλάβει ένα μεγάλο όγκο που πρέπει να καλύψω που αφορούσε τη δικιά του θητεία», «Έχω αναλάβει ένα χρέος 108.000 από προμηθευτές» (προς προμηθευτές ήθελε να πει αλλιώς θα είχε να λαμβάνει!).«Δεν θέλω να μιλήσω για το τι έκανε κάποιος άλλος είτε είναι καλό, είτε είναι κακό» είπε η κ.Καραγιάννη, αφού πρώτα «χρέωσε» τον προκάτοχό της με 108.000 ευρώ υποχρεώσεις προμηθευτών και με οικονομική άγνοια. 
Οι δημότες βέβαια δεν γνωρίζουν ούτε τα στοιχεία αυτά, ούτε την απουσία άλλων που μπορούν να τα αναθεωρήσουν.
Ας δούμε πού πήγαν «τα ανοίγματα» λοιπόν της ΕΣΕΠΕ επί Προεδρίας Σαρδιανού, όπως η ίδια αναφέρει. «Κρεβάτια για νηπιαγωγεία, υπολογιστές, projectors, εργασίες που γίνονται…». Προφανώς ο κάθε Nεοσμυρνιώτης είτε έχει, είτε δεν έχει παιδί στην Πρωτοβάθμια, αντιλαμβάνεται αν ήταν ή όχι αναγκαία. 
«Η οικονομική άγνοια του Προέδρου ευθύνεται, δεν θεωρώ ότι το λάθος αφορά τον ίδιο» είπε σε μια άλλη ελληνική γλώσσα(;), διότι στην ίδια πρόταση, κατά την κ.Καραγιάννη, ο Σαρδιανός έχει οικονομική άγνοια και ταυτόχρονα το λάθος δεν αφορά τον ίδιο…
Η κ.Καραγιάννη είναι και λογίστρια στο επάγγελμα, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως έχει υπάρξει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ως Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου για 2 τουλάχιστον χρόνια.
Αρχικά, θα θέλαμε να μάθουμε,εκφράζοντας και απορίες πολιτών φυσικά, αν υπήρξε διαδικασία παράδοσης–παραλαβής του νομικού προσώπου της ΕΣΕΠΕ και αν υπήρξε, τι υπέγραψε ότι παραλαμβάνει η κ.Καραγιάννη, σε ποσά εισπρακτέα, πληρωτέα και ταμείο της Σχολικής Επιτροπής.
Επίσης, ως λογίστρια, όφειλε να ενημερώσει τους πολίτες και για τα εισπρακτέα του Νομικού Προσώπου, δηλαδή τα ποσά που οφείλονται σε αυτό από «πελάτες». Για παράδειγμα, υπήρχαν ανείσπρακτα ενοίκια κιλικίων και, αν ναι, τι ποσό; Υπήρχε ταμειακό υπόλοιπο και, αν ναι, τι ποσό; Υπήρχε εκταμιευμένη δόση της κρατικής επιχορήγησης -4η δόση – της διαχειριστικής περιόδου 2021 και, αν ναι, τι ποσό; Είχε πιστωθεί στο ταμείο του Δήμου και πότε; Είχε πιστωθεί στο ταμείο της ΕΣΕΠΕ και, αν ναι, πότε; ΑΝ όχι, γιατί όχι; Επιβαρύνθηκε η επιτροπή με άλλα έξοδα σε υποδομές που αφορούσαν την προσχολική αγωγή και δεν έγκεινται στις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων(είναι δηλαδή εκτός υποχρεώσεών της) ή όχι; Αν ναι, τι ύψους; (Η συνέντευξη αναρτήθηκε λίγο μετά τη 15η Φεβρουαρίου).
Δεν θέλουμε να θυμίσουμε στη νεόκοπη δημοτική σύμβουλο πως συχνά από το Δήμο δίνονται έκτατες επιχορηγήσεις προς τις σχολικές επιτροπές πέραν των κρατικών επιχορηγήσεων. Άλλωστε, έχει ψηφίσει θετικά αρκετές τέτοιες κατά τη θητεία της, ενώ είναι γνωστό πως οι ανάγκες –ειδικά των υποδομών στα σχολεία – είναι αυξημένες.
Όλα τα παραπάνω «τα ξέχασε;»
Είναι δυνατόν ένας λογιστής να «ξεχνάει» να κάνει αναφορά στα εισπρακτέα και στο ταμειακό υπόλοιπο; Οφείλει να προσθέτει εισπρακτέα, πληρωτέα και ταμείο και μετά να κάνει αναφορά σε πιθανά ελλείμματα αφού θεωρεί ότι όλα θα πληρωθούν και θα εισπραχτούν. 
Δεν ενημέρωσε τους δημότες πόση είναι η μέση περίοδος οφειλής των 108.000ευρώ–το ποσό που η ίδια ανέφερε –δηλαδή από πότε τα χρωστάει κατά μέσο όρο. Ούτε φυσικά ενημέρωσε αντίστοιχα πόση είναι η μέση περίοδος είσπραξης από την ΕΣΕΠΕ σχολιάζοντας βέβαια πως «θεωρώ άδικο να αγοράζεις πράγματα και να μην πληρώνονται». Να θυμίσουμε στην κ.Καραγιάννη πως τα πληρωτέα του Δήμου ΔΕΝ είναι ληξιπρόθεσμα καθώς δεν αναγράφουν ημερομηνία πληρωμής, ενώ τα εισπρακτέα είναι. Και αυτό είτε δεν το γνωρίζει, είτε το «ξέχασε.
Τέλος για να κλείσουμε το απαραίτητο μάθημα διαχείρισης διαθεσίμων προς την κ.Καραγιάννη και αφού θυμίσουμε στο κοινό της πόλης ότι η κρατική επιχορήγηση είναι της τάξεως των 60.000 ευρώ ανά δόση, να υπενθυμίσουμε στη νέα Πρόεδρο της ΕΣΕΠΕ πως έτσι πληρώνει το Δημόσιο, δηλαδή με σημαντική καθυστέρηση, και πως το γνωρίζουν αυτό οι προμηθευτές του Δημοσίου. Δεν έχει ούτε έναν πελάτη – προμηθευτή δημοσίου στην επαγγελματική της ενασχόληση για να το γνωρίζει ; 
Δεν είναι βέβαια άξια σχολιασμού μόνο η κάκιστη έως ανύπαρκτη λογιστική ανάλυση που έκανε η νέα Πρόεδρος.
Πολιτικά μπορεί να μην έχει καταλάβει ή και να μην το γνωρίζει αλλά ή ευθύνη –η όποια ευθύνη – για το έλλειμμα –το όποιο έλλειμμα, αν υπάρχει – βαραίνει ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΠΕ των 2 ετών, στο οποίο μάλιστα υπήρξε λαϊκό μέλος και ο κ.Πανταζής που έκανε τη συνέντευξη. Γίνεται εύκολα αντιληπτό και με μια ματιά στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΠΕ επί Προεδρίας Σαρδιανού πως ευθύνες οικονομικής άγνοιας σύμφωνα με τα λεγόμενά της φέρουν και οι κ.κ Περαθωράκης, Συρίγος, Δημάκης, Νασιμπιάν, Ματζαβράκου, Οικονόμου, Πανταζής και αρκετοί ακόμη όπως φαίνεται από τα πρακτικά. Φυσικά κάθε απόφαση της ΕΣΕΠΕ έχει και τις αντίστοιχες ατομικές ψήφους θετικές, αρνητικές ή λευκές για να προσδιορίζεται δημοκρατικά αν η απόφαση περνάει, είτε πρόκειται για ανάληψη υπ οχρέωσης είτε πρόκειται για απόφαση εκτέλεσης και βεβαίως για να εγκριθεί το ποσό.
Είναι άλλωστε γνωστό – στην περίπτωση της κ.Καραγιάννη μπορεί και να μην είναι– πως μόνο η επιλογή του προμηθευτή σε μια απευθείας ανάθεση είναι στη διακριτική ευχέρεια του Πρόεδρου. Άλλωστε και στον Πολιτιστικό Οργανισμό αυτή η νόμιμη διαδικασία ακολουθείται. Δεν την έμαθε; Σε όλες τις αποφάσεις του ΝΠΔΔ έχει ψηφίσει θετικά. Δεν κατάλαβε πως είναι συλλογική η διαδικασία των αποφάσεων, πλην αυτής της απευθείας ανάθεσης, της οποίας και πάλι έχει προηγηθεί απόφαση ΔΣ για ανάληψη υποχρέωσης;
Πως γίνεται να κατηγορεί για «οικονομική άγνοια τον Πρόεδρο» και να μην γνωρίζει πως εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί ολόκληρο το Διοικητικό του Συμβούλιο και μάλιστα τυπικά και τον κ.Πανταζή –που της κάνει τη συνέντευξη –καταπρόσωπο; Δεν έφτασαν 2 χρόνια στον Πολιτιστικό Οργανισμό να τα μάθει αυτά;
Είναι γνωστές οι προσωπικές πολιτικές επιλογές του κ.Σαρδιανού και έχουν σχολιαστεί εκτενώς από τον «Π» σε προηγούμενα τεύχη.Είναι όμως προσωπικές.
 Επίσης είναι γνωστές οι κάκιστες πολιτικές σχέσεις του κ.Σαρδιανού τόσο με την κ.Καραγιάννη όσο και με ολόκληρη την πρώην παράταξή του – παράταξη Λαρίσση και όχι μόνο. Είναι όμως απαράδεκτο η κ.Καραγιάννη –αν γνωρίζει τα παραπάνω –για να βάλλει πολιτικά τον προκάτοχο της να δίνει μια τόσο ελλιπέστατη συνέντευξη στο μέρος που τον αφορά, από την οποία όποιος δεν αντιλαμβάνεται σε βάθος τον τρόπο διαχείρισης των ΟΤΑ, να μένει με την εικόνα πως ο Σαρδιανός «άφησε 108.000 ευρώ υποχρεώσεις προμηθευτών λόγω οικονομικής άγνοιας και πως τον σέβεται και τον εκτιμάει πολύ» κατηγορώντας μάλιστα αντίστοιχα και ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΠΕ.
Αν πάλι δεν γνωρίζει και δεν είχε πολιτική σκοπιμότητα, ας ξεσκονίσει λίγο τη λογιστική της διότι την ξέχασε,α ν και επαγγελματίας λογίστρια,τουλάχιστον ως προς τη δημόσια διοίκηση, τα Νομικά Πρόσωπα και τα Διοικητικά τους συμβούλια και τις σχετικές διαδικασίες. 
Δε φτάνει η τυπική θητεία σε θέσεις ευθύνης για λόγους πολιτικού βιογραφικού. 
Σε μεταγενέστερη ερώτηση δε περί απευθείας αναθέσεων η κ.Καραγιάννη σχολίασε «H μικρή διαφορά σε μια απευθείας ανάθεση, λέω χαλάλι είναι της πόλης» εννοώντας (;) πως θα προτιμήσει να πληρώσει κάτι παραπάνω έναν τοπικό προμηθευτή… Το πόσο σωστό είναι βέβαια να το λέει κάποιος αυτό δημόσια ελέγχεται –τουλάχιστον δημοσιογραφικά – όταν πρόκειται για δημόσιο χρήμα. Επίσης, δεν γνωρίζουμε κάποια νομοθεσία που να δίνει τη δυνατότητα στην Πρόεδρο της ΕΣΕΠΕ με προσωπικά της κριτήρια να «χαλαλίζει» έστω και «μικρές διαφορές».
Για να γνωρίζουμε τον τρόπο διοίκησης του Νεκτάριου Σαρδιανού χρειάζονται παραστατικά εσόδων – εξόδων αλλά και πολλά άλλα δεδομένα και όχι μισές πληροφορίες που μόνο εντυπώσεις δημιουργούν.
Η κ.Καραγιάννη έδωσε μια κάκιστη, αντισυναδελφική, πολιτικά και προσωπικά παρεξηγήσιμη–στο τμήμα που έκανε αναφορά στην άγνοια του προκατόχουτης – πολιτική συνέντευξη, είτε το ήθελε, είτε όχι. Θα ήταν ευχής έργον να καθυστερήσει χρονικά την επόμενη, διότι εκτίθεται και αυτή και ο/η επόμενη επικεφαλής που θα την επιλέξει, αν συνεχίσει να ασχολείται με τα κοινά … 
*Η Ντ.Καραγιάννη εκλέχθηκε με το συνδυασμό του Γ.Λαρίσση και παραμένει στην Παράταξη της Δημοτικής Αρχής

Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: