Αρθρογραφία


Δημαιρεσίες Ή Αλλιώς “Πάρτε Θέσεις Να Έχετε” Όπως Προβλέπεται

Πετρόπουλος Δημήτρης | 19/10/2014

Η εκλογή του Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής καθώς και των Δημοτικών Συμβούλων που εκπροσωπούν το Δήμο στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων, διαδικασία γνωστή και ως Δημαιρεσίες, ήταν το μοναδικό θέμα του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Σμύρνης υπό τη νέα Δημοτική Αρχή της παράταξης του Δημάρχου Σταύρου Τζουλάκη «Νέα Σμύρνη Πόλη Πρότυπο».
Οι τριάντα εννέα (39) παρόντες, εκ των σαράντα ένα (41) συνολικά Δημοτικών Συμβούλων, κλήθηκαν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της Μαρίας Απέργη για την θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, θέση που καλύπτεται από Σύμβουλο της Δημοτικής Αρχής. Η Μαρία Απέργη έλαβε τριάντα πέντε (35) ψήφους και πλέον είναι η νέα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Η νέα Πρόεδρος διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα του Δήμου, έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Γιώργου Κουτελάκη, ενώ την προηγούμενη τετραετία, πολιτεύθηκε στο Δήμο μας με την αντιπολιτευόμενη Δημοτική Παράταξη «η Νέα Σμύρνη αλλάΖΕΙ» με επικεφαλής τον Αντρέα Νεφελούδη.
Η παράταξη αυτή δεν εκπροσωπήθηκε στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές, με αποτέλεσμα και κατόπιν επιλογής φυσικά, οι Δημοτικοί της Σύμβουλοι να συστρατευθούν με τον τότε διεκδικητή του Δήμου Δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη. Πιθανόν, η έμπειρη Δημοτική Σύμβουλος να ‘εξαργύρωσε’ πολιτικά τη στήριξή της στο Σταύρο Τζουλάκη, απολαμβάνοντας φυσικά και την εμπιστοσύνη για την αμειβόμενη θέση του Προέδρου από όλο σχεδόν το Δημοτικό Συμβούλιο.
Τη θέση της Αντιπροέδρου, θέση την οποία καταλαμβάνει Σύμβουλος της Μείζονος Αντιπολίτευσης, κατέλαβε η Αφροδίτη Μάντζιου με τριάντα τρεις (33) ψήφους. Η Αφροδίτη Μάντζιου εκλέχθηκε Δημοτική Σύμβουλος για δεύτερη φορά, έχοντας υψηλότατη κατάταξη από πλευράς σταυρών στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Κουτελάκη, ούσα ιδιαίτερα αγαπητή στο υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου.
Η θέση του Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, αν και ανήκει στην Ελάσσονα Αντιπολίτευση, δηλαδή στις υπόλοιπες παρατάξεις, κατελήφθη τελικά, για δεύτερη θητεία, από τον πολύπειρο και αειθαλή Γιάννη Δημάκη, ο οποίος έλαβε τριάντα δύο (32) ψήφους, καθώς δεν υπήρξε άλλη υποψηφιότητα εκλεγόμενος έτσι από το μεγαλύτερο μέρος του σώματος.
Εντύπωση προκάλεσε η έλλειψη υποψηφιότητας για τη συγκεκριμένη θέση από την παράταξη «Στροφή Νέας Σμύρνης», παράταξη η οποία στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές τριπλασίασε τα ποσοστά της, διπλασιάζοντας τους Δημοτικούς της Συμβούλους.
Στην Οικονομική Επιτροπή, το όργανο παρακολούθησης και ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου, όπου προεδρεύει ο Δήμαρχος της πόλης, εκλέχτηκε με τριάντα οκτώ (38) ψήφους η Ρουμπίνη Τσαμασίρου από την παράταξη «Στροφή Νέας Σμύρνης», ενώ την παράταξη της Μείζονος Αντιπολίτευσης θα εκπροσωπήσουν ο Γιώργος Κουτελάκης με τριάντα πέντε (35) ψήφους και η Μαρίνα Ιακωβάκη με τριάντα δύο (32). Την Δημοτική Αρχή θα εκπροσωπήσουν οι Αθανάσιος Αθανασίου με τριάντα επτά (37), Κώστας Τσουράκης με τριάντα έξι (36), Αλέξανδρος Ζαβός με τριάντα πέντε (35), Παναγιώτης Γιατζίδης με τριάντα τέσσερις (34) και ο Γιάννης Δημάκης και πάλι, με τριάντα τέσσερις (34) ψήφους. Αναπληρωματικά μέλη εκλέχθηκαν οι Άγγελος Βρεττός, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Παναγιώτης Πάντος, επικεφαλής της παράταξης «Στροφή Νέας Σμύρνης», Κλαίρη Δεληγιάννη, Στάθης Κούπας και Διονύσης Κονιδάρης.  
Στην επιτροπή Ποιότητα Ζωής, το εισηγητικό και αποφασιστικό όργανο σχετικά με την ποιότητα ζωής, τη χωροταξία, την πολεοδομία και την προστασία του περιβάλλοντος, πέντε θέσεις και φυσικά πλειοψηφία έλαβε η Δημοτική Αρχή με τους Μαρία – Γαβριέλλα Αναγνωστοπούλου με τριάντα πέντε (35) ψήφους, Δήμητρα Νάνου με τριάντα (30), Νίκος Σιούτας με τριάντα (30), Νικήτας Περαθωράκης με είκοσι εννέα (29) και Γιώργος Κρικρής με είκοσι οκτώ (28) ψήφους. Τη Μείζονα Αντιπολίτευση εκπροσωπεί η Ελένη Κασίμη με είκοσι δύο ψήφους (22) και την Ελάσσονα ο Άγγελος Βρεττός, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» με είκοσι επτά (27) και ο Δημήτρης Πανταζής από την παράταξη του Νίκου Στέφου «Συμμαχία Πολιτών» με είκοσι επτά (27) ψήφους. Στην επιτροπή Ποιότητα Ζωής δεν εκπροσωπήθηκε η παράταξη «Στροφή Νέας Σμύρνης». Αναπληρωματικά μέλη εκλέγονται οι Παναγιώτης Τσιάπης, Αθανάσιος Αθανασίου, Αφροδίτη Μάντζιου και Παναγιώτης Πάντος, επικεφαλής της παράταξης «Στροφή Νέας Σμύρνης».
Τέλος, στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων, οι τέσσερις Δημοτικοί Σύμβουλοι που εκλέχθηκαν για να εκπροσωπήσουν το Δήμο μας είναι οι Κώστας Πούλιος με είκοσι τρεις (23) ψήφους, Στάθης Κούπας με είκοσι δύο (22), Γιώργος Κουτελάκης, επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, με οκτώ (8) και Παναγιώτης Πάντος με έξι (6) ψήφους. Προφανώς, στη συγκεκριμένη διαδικασία εκλογής, οι όποιες πολιτικές συμπάθειες και συναινέσεις και τα όποια πολιτικά ανοίγματα περιορίστηκαν αισθητά από την πλευρά κυρίως της Δημοτικής Αρχής και για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης έλαβαν μονοψήφιο αριθμό ψήφων.
Τόσο οι παραβρισκόμενοι στο κοινό, όσο και οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι, σχολίασαν ως εποικοδομητικό αλλά και πολιτικά αντιληπτό το «άνοιγμα» του Γιώργου Κουτελάκη προς την παράταξη «Στροφή Νέας Σμύρνης» αλλά και γενικότερα προς την Ελάσσονα Αντιπολίτευση με την επιλογή του να διεκδικήσει μόνο τρεις αθροιστικά θέσεις στις δύο Επιτροπές. Επίσης, η διάθεση της παράταξης της Μείζονος Αντιπολίτευσης να στηρίξει με τη θετική της ψήφο τη Μαρία Απέργη ως Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση να στηριχτεί και η Αφροδίτη Μάντζιου ως Αντιπρόεδρος βοήθησε στο να γίνουν δεκτά τα παραπάνω πρόσωπα από το σώμα σχεδόν παμψηφεί. Αξίζει να σημειωθεί η λευκή ψήφος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», τρόπος με τον οποίο ο επικεφαλής της Άγγελος Βρεττός αντιτάχτηκε στη διαδικασία εκλογής και όχι φυσικά στις επιλογές των προσώπων.
Οι Δημαιρεσίες ήταν το ορόσημο της αλλαγής όχι μόνο της παραταξιακής πλευράς πολλών δημοτικών συμβούλων αλλά και της φυσικής τους θέσης. Οι Στάθης Κούπας, Δήμητρα Νάνου και Παναγιώτης Τσιάπης έπαψαν να έχουν καρέκλα με θέα στην πλατεία, περνώντας στην πλευρά της Δημοτικής Αρχής, ενώ η Μαρία Απέργη και ο Γιάννης Δημάκης έπαψαν και αυτοί να έχουν την ίδια θέα, καταλαμβάνοντας όμως ο καθένας μία θέση στην έδρα του Προεδρείου. Από την άλλη, στις καρέκλες με θέα στην πλατεία βρέθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Γιώργου Κουτελάκη.
Τελικά, η «θέα πλατεία» δεν αποτελεί επιτυχία, τουλάχιστον μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς τα έδρανα της Δημοτικής Αρχής «την έχουν πλάτη» και αυτό το γνωρίζουν ιδιαίτερα καλά όσοι άλλαξαν θέα και κυρίως όσοι άλλαξαν παράταξη…

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: