Αρθρογραφία


Δημοτικό Συμβούλιο Αυγούστου: σαν να μην πέρασε μια μέρα!

Πετρόπουλος Δημήτρης | 28/09/2021

Δημοτικό Συμβούλιο Αυγούστου: σαν να μην πέρασε μια μέρα!

Γράφει ο Δημήτρης Πετρόπουλος

Μπορεί το καλοκαίρι να τελείωσε, μπορεί να γύρισαν ξεκούραστοι οι περισσότεροι, αλλά…το Δημοτικό Συμβούλιο έμεινε εκεί ακριβώς που ήταν: χαμηλά!

Την τελευταία ημέρα λοιπόν του Αυγούστου και έχοντας ένα θέμα μόνο προ ημερησίας και –ένα γρήγορο έκτακτο – η συνεδρίαση έφτασε τις 2 ώρες έχοντας ένα μικρό μονόωρο καβγά.

Πρωταγωνιστές ο Γιώργος Κουτελάκης, ο Βαγγέλης Χατζαντουριάν και βέβαια η συνήθης ύποπτη –από το πουθενά ως συνήθως –Νόρα Γαλανοπούλου. Ο Δήμαρχος δεν ήταν παρών πράγμα πολύ ασυνήθιστο αλλά και πολύ φυσιολογικό. Άλλωστε πάντα, πολλές από τις ερωτήσεις που τίθενται, τις απαντούν οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και  Εντεταλμένοι, που άλλωστε έχουν και τις λειτουργικές ευθύνες, με το Δήμαρχο, ως γνωστόν, να έχει τη συνολική πολιτική ευθύνη.

Λεπτομέρειες του «θεατρικού» παρακάτω.

Όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος Τσιάπης, το συμβούλιο Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και διευκρινήσεις επ’ αυτών. Σαφώς υπάρχει πολιτικό ρίσκο και μάλιστα ρίσκο πλειοψηφίας για εμβολιασμένουςσυμβούλους που για προσωπικούς λόγους δεν επιθυμούν να συμμετέχουν δια ζώσης, εάν δεν προβλέπεται από την εγκύκλιο και τις διευκρινήσεις. 

Ερωτήσεις που, μεταξύ άλλων, αφορούσαν  επί της διαδικασίας λειτουργίας της Οικονομική Επιτροπής έκανε η Μ.Αγγελίδου, σπεύδοντας βέβαια να διευκρινίσει την «άψογη διεύθυνσή της από το Πρόεδρο Κούπα» (δεν άντεξε… να μην το πει)κατηγορώντας τις υπηρεσίες του Δήμου πως υπολειτουργούν, χωρίς βέβαια ούτε το λόγο να πει, ούτε κάποια παραγωγική λύση να προτείνει για να σταματήσει η όποια υπολειτουργία, εφόσον υπάρχει.

Σε αντίθετο ακριβώς  πολιτικό τρόπο σκέψης, αμέσως μετά την Μ.Αγγελίδου, στο θέμα της έμφυλης βίας που πρόσφατα έχει παρουσιαστεί με αυξητικούς ρυθμούς και στη Νέα Σμύρνη, η Μ.Αυγέα –Δημοτική Σύμβουλος της Πόλης Ανάποδα – πρότεινε τη δημιουργία, αρχικά πιλοτικά, συμβουλευτικού δικτύου/ξενώνα όπου τα θύματα να μπορούν να αποταθούν για να λάβουν μια πρώτη αναγκαία ψυχοκοινωνική υποστήριξη και βοήθεια.

Στις επιτροπές και στον τρόπο διεξαγωγής τους αναφέρθηκε ο Γιώργος Κουτελάκης, κάνοντας στη συνέχεια και ερώτηση και για οικονομική ενίσχυση των πληγέντων των πυρκαγιών. Δεν ακούσαμε και τη δικιά του πρόταση επί του θέματος.

Έβαλλε βέβαια ειρωνικά εναντίον του Γενικού Γραμματέα αλλά πάλι χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Ο Γ.Γραμματέας Μ.Χρηστάκης απάντησε αργότερα συνιστώντας στον Κουτελάκη «να είναι πιο προσεκτικός».Αργότερα ο Κ.Αναγνωστόπουλος ενημέρωσε πως στην Οικονομική Επιτροπή η Ποιότητα Ζωής έκανε πιο συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς ούτε αυτός να πει δημόσια τι ακριβώς προτάθηκε.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κρικρής έκανε κάποιες αναφορές για την «παρουσία» του Δήμου Νέας Σμύρνης στη Βαρυμπόμπη, προσθέτοντας πως «επίσης ένα όχημα του Δήμου θα βρεθεί στην Κάρυστο για αρκετές μέρες» όπου και εκεί υπήρχαν προβλήματα φωτιάς.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Κουτελάκης  έκανε αναφορά σε θέματα που αφορούν τον Πολιτιστικό Οργανισμό, με τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου να ζητάει και αυτός το λόγο επί προσωπικού. Κάθε φορά βέβαια τα τελευταία χρόνια ο λόγος του πολιτικού «θεάτρου»είναι διαφορετικός και ίσως «προσχηματικός».  Με αφορμές είτε τιμές παρεχόμενων υπηρεσιών, είτε διαδικασίες, είτε πρόσωπα και καταστάσεις, είτε άλλα θέματα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αλλά κάνοντας αναφορά και σε θέματα που ίσως δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες στο στάδιο που γίνονται οι αναφορές, ή συχνά κάνοντας μη παραγωγική κριτική –δηλαδή κριτική χωρίς έρευνα και χωρίς αντιπρόταση – απλά προβοκάρειξεκάθαρα, θα έλεγε κανείς, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού.

Συχνά βέβαια τα ελληνικά κακοχρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές. Αναμφισβήτητα όμως έχουν καταντήσει αυτές οι προκλήσεις εδώ και πολύ καιρό «επιθέσεις» προσωπικές και όχι πολιτικές.

Δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς για ποιο λόγο ο Γιώργος Κουτελάκης επαναλαμβάνει συνεχώς –σε ενοχλητικό βαθμό μάλιστα – την υπό δικαστική διερεύνηση υπόθεση που αφορά τον Πολιτιστικό Οργανισμό και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του και κυρίως τι σχέση έχει με τον τρόπο που διεξάγεται έως το πέρας της διαδικασίας αυτής, η Διοίκηση του Νομικού Προσώπου από τον Πρόεδρό του.

Αντίστοιχα ακατανόητη –και δεν εξήγησε ούτε ο ίδιος ο Κουτελάκης τους λόγους – ηδεικτική φράση «να μην διανοηθεί ο υπό δικαστικό έλεγχο Πρόεδρος του Οργανισμού ότι θα χειριστεί σε προσωπικό επίπεδο τον κορυφαίο θεσμό των εορτασμό των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή» προτείνοντας παράλληλα «τη δημιουργία διευρυμένης επιτροπής διαχείρισης των δράσεων για το σχεδιασμό, με επικεφαλής ακόμη και τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου του Πολιτιστικού»  όπως πρόσθεσε.

Άλλωστε στο μικρό και εγωιστικό κόσμο μια τοπικής πολιτικής κοινωνίας, όταν λείπει το παραγωγικό στοιχείο και η εξήγηση, μάλλον ο τρόποςφυσιολογικά παρεξηγείται και μεταφράζεται σε προσωπικό ή απλά σε προσπάθεια δημιουργίας ενοχλητικών, λόγω επανάληψης, εντυπώσεων και χωρίς καμία προστιθέμενη αξία για το Δημότη/τηλεθεατή της Συνεδρίασης.

Βέβαια και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω αρκετά χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα να γίνεται ένας κάκιστος διάλογος που μόνο πολιτικός δεν είναι.

Μηνύσεις και καταγγελίες παντός τύπου  πάντως – μέχρι να αποδειχθούν αν και όποτε – είναι διαχρονικά «ψωμοτύρι» στην πολιτική ατζέντα αρκετών Δημάρχων πανελλαδικά και το γνωρίζουν όλοι αυτό. 

Σχετικά με το ρόλο «Νόρα Γαλανοπούλου» θα τον παρομοιάζαμε με τον ήχο του κινητού του Γιάννη Δημάκη, όποτε αυτό χτυπάει εντός της συνεδρίασης. Απλά γραφικός και μάλιστα δεν προσδίδει κανένα κύρος στην παράταξή της ούτε στην ίδια η παραπάνω συμπεριφορά, η οποία με απόλυτα ειρωνικό τρόπο αποκάλεσε τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού και «Ταλιμπάν» .

Η φιλόλογος μάλλον θα πρέπει τουλάχιστον να βρει συνώνυμα και να λαμβάνει το λόγο όταν τον δικαιούται – όπως όλοι – διότι μας θυμίζει φάλτσο μουσικό χαλί που συχνά  καλύπτει ακόμη και τον επικεφαλής της, ο οποίος προφανώς το δέχεται ή το ανέχεται και μάλιστα κατ’ επανάληψη.

Ακολούθησαν πιο πολιτισμένες διευκρινήσεις και πριν ολοκληρωθεί η μακρά κακή παρένθεση αλλά και οι πολιτισμένες αμοιβαίες εξηγήσεις, το λόγο έλαβε η Κ.Δεληγιάννη, η οποία επισήμανε τη «συνήθη αρχική πρόκληση Κουτελάκη» προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «βρίσκονται σε θέση άμυνας απέναντί του». Χαρακτήρισε δε τον τ.Δήμαρχο «διδάκτωρ των απ’ευθείας αναθέσεων», προ(σ)καλώντας τον να γίνει μια ιδιαίτερη συνεδρίαση για όλα τα διαχρονικά θέματα του Πολιτισμού που τον ενδιαφέρουν.

Κλείνοντας σχολίασε απευθυνόμενη στο Γιώργο Κουτελάκη, μεταξύ άλλων, πως «ψαρεύεις σε θολά νερά κάποιον άλλο κατακαημένο εντός της παράταξής μας ή εκτός για να ενώσετε τα αδιέξοδά σας

Τώρα βέβαια σε ποιόν αναφέρθηκε και ποιος είναι ο «κατακαημένος εντός ή εκτός» μόνο το μέντιουμ του «Π» μπορεί να επιχειρήσει να ερμηνεύσει, με αυξημένες πολιτικές πιθανότητες, πράγμα που το κάνει σε άλλο άρθρο στο ίδιο τεύχος.

Επ αυτών – στην τελευταία του επί προσωπικού – τοποθέτηση δεν απάντησε ο τέως Δήμαρχος.

Τελικά, η ημερήσια ξεκίνησε μετά από 1 ώρα και 25 λεπτά και τελείωσε μετά από μισή ώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, κάθε μία για δικούς τηςπολιτικούς λόγους ή για προφανείς λόγους εκτεταμένου κακού και ανούσιου διαλόγου, δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την ψηφιακή συνεδρίαση πολύ πριν τη λήξη της.

 

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: