Αρθρογραφία


«Θέλω τα λεφτά μου πίσω» 6ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης

Περιμένης Πέτρος | 24/04/2021

Μόνο ως θυμό και απόγνωση μπορεί να χαρακτηρίσει αυτό που αισθάνονται αρκετοί αν όχι όλοι γονείς των μαθητών του 6ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης για αυτό που τους συνέβη. Η τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή  στον διεθνή οργανισμό Cooperation through Education in Science and Astronomy Research, Educational Excursion (CESAR/ESA), με έδρα την Μαδρίτη που είχε προγραμματιστεί δεν πραγματοποιήθηκε, τελικά λόγω του COVID-19. Αυτό που θα περίμενε κάποιος είναι το μόνο λογικό επακόλουθο: να επιστραφούν τα χρήματα στις οικογένειες των μαθητών, ειδικά σε μία περίοδο που το ατομικό εισόδημα του καθενός δοκιμάζεται. Φαινομενικά, τρία μέτωπα δημιουργήθηκαν σε αυτήν την διεκδίκηση. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων (Αλέκος Παρέλλης- πρώην πρόεδρος και Κατερίνα Στραβαρίδη – νυν πρόεδρος), η Διεύθυνση του Σχολείου (Στέφανος Κουμαρόπουλος – διευθυντής) και το ταξιδιωτικό πρακτορείο (Ηλίας Παπαδόπουλος - Olympic Worldwide Travel Concierge). Να σημειωθεί ότι, το ίδιο πρόβλημα επιστροφής χρημάτων, αντιμετωπίζουν οι γονείς των μαθητών πανελλαδικά, όμως οι προσπάθειες του πρώην πρόεδρου του Συλλ Γον. και Κηδ. Αλέκου Παρέλλη, μέσω των κοινωνικών δικτύων, μου κίνησε το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Παρακάτω, θα παρατεθούν οι απόψεις όλων των πλευρών, οι οποίες αρκετές φορές είναι αντικρουόμενες και το ιστορικό αυτού του Γολγοθά, που από ό,τι φαίνεται έχει ως σπόνσορα το ελληνικό κράτος στο σύνολό της ενώ μεγάλο βαθμό έχει και η κυβέρνηση της ΝΔ που επιλέγει τελικά ποιους θα ενισχύσει σε καιρό πανδημίας και ποιους όχι. Να αναφέρω ότι επικοινώνησα με όλους τους προαναφερόμενους φορείς και άλλοι ήταν περισσότερο συνεργάσιμοι και άλλοι λιγότερο. Αυτό θα φανεί μέσα στο κείμενο που ακολουθεί.
Ιστορικό 
Αρχές Οκτωβρίου 2019 – η διεύθυνση του 6ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης στέλνει αίτημα στον Οργανισμό στην Μαδρίτη για την εκδρομή. Ζητά από τον κάθε μαθητή δήλωση συμμετοχής και €100 προκαταβολή. 
Τέλος Νοεμβρίου 2019 – η διεύθυνση του σχολείου ανεβάζει την προκήρυξη για δήλωση ενδιαφέροντος στο σύστημα. Η εκδρομή αφορούσε 95 άτομα (μαθητές και συνοδοί) και θα πραγματοποιούταν -7 Μαρτίου 2020
5 Δεκεμβρίου 2019 – εκπρόσωποι του Γυμνασίου και του Συλλ Γον και Κηδ. Ανοίγουν τις προσφορές. Η ένσταση των γονέων είναι ότι δεν έχουν οι ίδιοι πρόσβαση στο σύστημα και αφού δεν προβλέπεται αν είχαν θα υπήρχε μεγαλύτερη διαφάνεια  σε αυτό το κομμάτι της διαδικασίας.  Οι προσφορές που έγιναν ήταν OLYMPIC TRAVEL  €580, MANESIS TRAVEL  €640, ΚΥΚΛΟΣ TRAVEL  €590. Η ανάθεση της εκδρομής κατοχυρώνεται στον Ηλία Παπαδόπουλο του Olympic Worldwide Travel Concierge. Προκύπτει όμως το άκρως ενδιαφέρον. Μετά από επικοινωνία μέσω email μεταξύ του Παρέλλη και του CESAR στην Μαδρίτη, και κατόπιν της απάντησης του δευτέρου, η αποδοχή από τον CESAR για την επίσκεψη έγινε 20 Οκτωβρίου 2019 με εκπρόσωπο για το σχολείο τον Ηλία Παπαδόπουλο και η επιβεβαίωση  της κράτησης έγινε  31 Οκτωβρίου 2019. Άρα διερωτάται κάποιος, πώς είναι δυνατόν να γνώριζε ότι θα γίνει εκδρομή στην Μαδρίτη ο Παπαδόπουλος του Olympic Travel, έναν μήνα πριν την δημοσιοποίηση της προκήρυξης στο σύστημα. Από την άλλη, και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Παπαδόπουλου, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, προαγοράζουν θέσεις διότι έτσι λειτουργεί η αγορά και αυτό το δικαιολογεί. 
6 Δεκεμβρίου 2019 – υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ του Γυμνασίου και του πρακτορείου. Το ύψος του ποσού ήταν €50.460. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της σύμβασης είναι η αναφορά (όρος 8) «Σε περίπτωση αντικειμενικής ανωτέρας βίας όπως απεργίες, πόλεμοι, ακραία καιρικά φαινόμενα, ταραχές καταποντισμοί, ή απαγόρευση εκδρομών από το Αρμόδιο Υπουργείο τότε η εταιρεία μας αναλαμβάνει να επιστρέψει το χρηματικό ποσό, που θα έχει εισπράξει, μέχρι εκείνη την στιγμή ή να μεταθέσει την ημερομηνία διεξαγωγής της εκδρομής σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους της εκδρομής.» Σε αυτό το σημείο αρχίζει και η έλλειψη επικοινωνίας όσο και η κακή επικοινωνία. Σε τριμερή τηλεφωνική επικοινωνία πριν την υπογραφή της συμβάσης, ο Παρέλλης είχε ζητήσει να υπάρξει ποινική ρήτρα 25% της τελικής αξίας και είναι σίγουρος ότι όλοι συμφώνησαν. Παρόλα αυτά στο υπογεγραμμένο συμφωνητικό, η ποινική ρήτρα είναι 8%. Στην επικοινωνία με τον Παπαδόπουλο, επιβεβαίωσε ότι δεν θα μπορούσε να ήταν πάνω από 8% διότι «έτσι λέει ο νόμος». Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνία μεταξύ του Κουμαρόπουλου και του Παρέλλη, για αυτό το θέμα δεν υπήρξε. Επιπλέον, ο Παρέλλης ζήτησε να μην κατατεθούν τα χρήματα κατευθείαν στον τραπεζικό λογαριασμό του ταξιδιωτικού πρακτορείου, αλλά να δοθούν στον διευθυντή, κάτι που ο δεύτερος αρνήθηκε διότι δεν προβλέπεται θεσμικά, αφήνοντας με την απορία τον Παρέλλη, πως μπορούν να αναλαμβάνουν οι καθηγητές την ευθύνη της ακεραιότητας των μαθητών στην εκδρομή αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της προστασίας των χρημάτων τους.
27 Φεβρουαρίου 2020 – Ο Κουμαρόπουλος ακυρώνει την εκδρομή χωρίς να ενημερώσει για την πρόθεση του τον Παρέλλη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρώτου, «30 γονείς είπαν ότι λόγω των κρουσμάτων στην Μαδρίτη δεν θα στείλουν τα παιδιά τους, ακόμα και αν έχαναν τα χρήματά τους». Ο ίδιος, ενημερώνει τον Παπαδόπουλο μέσω email, για την ειλημμένη απόφαση και λαμβάνει ως απάντηση ότι «πρόλαβε την μη έκδοση των αεροπορικών εισιτηρίων και την μη καταβολή των φόρων των αεροδρομίων». Το πρόβλημα ήταν, ότι μέχρι εκείνη την ημέρα, το ελληνικό κράτος δεν είχε βγάλει οδηγία απαγόρευσης ταξιδιών, ώστε να είναι κατοχυρωμένο το σχολείο και η πράξη του διευθυντή ήταν ουσιαστικά μονόπλευρη και σύμφωνα με τα λεγόμενα του για την προστασία των παιδιών. Την ίδια ημέρα, ακύρωσε και την επίσκεψη και ο Οργανισμός στην Μαδρίτη. Περαιτέρω, ο Κουμαρόπουλος με επιστολή του στην Δ΄ Διεύθυνση Δ/μιας Εκπ/σης και την Περιφέρεια Αττικής ζήτησε να ακυρωθεί η Εκδρομή από Κεντρικό Φορέα. Αφού είχε πράξει το προαναφερθέντα, τότε κοινοποίησε στο Facebook γκρουπ που χρησιμοποιεί ο Σύλλ Γον και Κηδ του 6ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης, την απόφαση του σχολείου να ακυρώσει την εκδρομή. 
28 Φεβρουαρίου 2020 – Το Υπουργείο Παιδείας και Υγείας ανέστειλε τις εκδρομές εκτός Ελλάδας. Ο Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε την επιστροφή των χρημάτων
13 Απριλίου 2020 – Δημοσιεύεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ Α84 άρθρο 70, με την οποία ακυρώνονται οι εκδρομές και αφήνει έκπτωτους τους γονείς των μαθητών, αφού δίνει την επιλογή στα ταξιδιωτικά πρακτορεία να επιλέγουν πως να αποζημιώσουν τους πελάτες τους και αντί για της επιστροφής χρημάτων να προσφέρουν πιστωτικό σημείωμα (voucher)ισχύος 18 μηνών. Η πατέντα αυτή της ΝΔ έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την οδηγία της ΕΕ και της αντίστοιχης Επιτροπής όπου στις 13 Μαΐου 2020 αναφέρει ρητά στο άρθρο 8 για τα αεροπορικά εισιτήρια ότι «η επιστροφή  μπορεί  να  πραγματοποιηθεί  σε χρήμα ή υπό τη μορφή κουπονιού (δελτίου). Ωστόσο, η επιστροφή με κουπόνια είναι δυνατή μόνον εφόσον συναινεί ο επιβάτης» και στο άρθρο 9  «ο  διοργανωτής μπορεί να προσφέρει στον ταξιδιώτη επιστροφή με τη μορφή κουπονιού. Ωστόσο, η δυνατότητα αυτή δεν στερεί από τους ταξιδιώτες το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων». Για άλλη μια φορά αυτή η κυβέρνηση έδειξε το αντιλαϊκό της πρόσωπο. 
12 Μαΐου 2020 - Στην έκδοση voucher, ο Διευθυντής του 6ου Γυμνασίου δηλώνει αντίθετος, με email στον Παπαδόπουλο και ταυτόχρονα ενημερώνει και τους γονείς μέσω ανάρτησης στο Facebook group του Συλλ Γον και Κηδ.
16 Μαρτίου 2021 - γίνεται τηλεδιάσκεψη με τον αντιδήμαρχο Παιδείας δήμου Νέας Σμύρνη, Συρίγο, γονείς, τον διευθυντή και το ταξιδιωτικό πρακτορείο και συμφωνείται από τους παρευρισκόμενους κατόπιν πρότασης του Παπαδόπουλου να δοθούν ατομικά voucher ως απόδειξη της συναλλαγής, αντί ενός ομαδικού όπως ορίζει η ΠΝΠ, τα voucher να είναι μεταβιβάσιμα σε τρίτους και να πληρωθούν σε χρήμα στην λήξη τους στο 18μηνο, δηλ τον Νοέμβριο του 2021 και ΑΝ και εφόσον ΑΝ  ανοίξει η αγορά ΚΑΙ αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, ο Παπαδόπουλος θα επιστρέφει τα χρήματα σε δόσεις αρχικά μέχρι τέλος Αυγούστου 2021 και μέχρι τον Οκτώβριο 2021 τα υπόλοιπα. Αυτά για να γίνουν, θα πρέπει να αποστείλουν οι ίδιοι γονείς ατομικά email στον Παπαδόπουλο με τα στοιχεία του ονοματεπωνύμου του μαθητή, τον αριθμό voucher και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού. Επειδή είναι προφανές ότι δεν υπάρχει παραγωγική και επαρκής επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων, ο Παρέλλης ζήτησε τα email των γονέων για να βοηθήσει, κάτι το οποίο ο Κουμαρόπουλος αρνήθηκε να το κάνει, επικαλούμενος προστασία προσωπικών δεδομένων. Παρόλα αυτά η Στραβαρίδη ενημέρωσε τον διευθυντή ότι ερμηνεύει τον νόμο κατά το δοκούν και τον παρέπεμψε σε έγγραφο τη Γενικής Γραμματείας  Π/βαθμιας Εκπαίδευσης (αρ Πρωτ Φ1/159813/Δ2) – Παροχή στοιχείων στους Συλλόγους Φον και Κηδ, στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι το email και άλλα στοιχεία επικοινωνίας δύναται να χορηγούνται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ για την σύγκληση γενικής συνέλευσης. Κατόπιν πιέσεων της Στραβαρίδη, ο Κουμαρόπουλος έστειλε ο ίδιος ενημερωτικό email με την έκβαση της τηλεδιάσκεψης με τον Συρίγο σε κάθε γονέα. Σε ερώτηση μου, αν είναι σίγουρος ότι κάθε γονέας έχει ενημερωθεί με αυτόν τον τρόπο, μου επισήμανε ότι έχει επιπλέον τηλεφωνήσει προσωπικά σε κάθε έναν. Σε ερώτημα που έκανε η Στραβαρίδη στο Facebook group του Συλλ Γον και Κηδ στις 15 Απριλίου, για να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός του Κουμαρόπουλου ένας μόνο απάντησε θετικά και δεκατρείς είπαν ότι δεν καλέστηκαν. 
Μέχρι σήμερα που γράφεται το άρθρο, 24 γονείς έχουν λάβει voucher από τους 89 μαθητές, και οι 9 έχουν ήδη εξαργυρώσει οι ίδιοι ή έχουν μεταβιβάσει. Δύο ειδικές περιπτώσεις έχουν λάβει τα χρήματα σε ρευστό. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 6ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης έχει στείλει εξώδικο προς την Olympic Worldwide Travel Concierge του Παπαδόπουλου ζητώντας τα χρήματα που δόθηκαν αφού αρκετοί μαθητές έχουν ήδη αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο. Επιπλέον και κατά δήλωση του Παπαδόπουλου σε συνομιλία με τον Κουμαρόπουλο ότι δεν έχουν δοθεί χρήματα στις αεροπορικές εταιρείες τουλάχιστον να επιστραφούν αυτά. Επίσης, ζητούν «τα παραστατικά που αφορούν τις συμφωνίες με τις αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία, τον χρόνο που έγιναν και τις αποδείξεις καταβολής των ποσών προς αυτές, καθώς και τα παραστατικά που αφορούν επιστροφές ποσών μετά την ακύρωση της εκδρομής», όπως και «επίσημο έγγραφο του γραφείου (δηλώσεις σε ΔΟΥ), ότι υπάρχουν τα διαθέσιμα κεφάλαια για την κάλυψη των δαπανών που τυχόν θα υποχρεωθείτε να καταβάλετε στο μέλλον». Ο Παπαδόπουλος αντί των παραστατικών απάντησε με δικό του εξώδικο αρνείται τις κατηγορίες και εγγυάται ότι τα χρήματα θα επιστραφούν εν τέλει. Ειδικά στο θέμα των φορολογικών δηλώσεων επικαλείται απόρρητο. 
Το ζήτημα που προκύπτει, πέραν όλων των υπολοίπων είναι ότι το κράτος και δεν προβλέπει για την ασφάλεια των «μικρών»  αυτής της χώρας ούτε δίνει την αίσθηση ότι προσπαθεί εκ των υστέρων. Από έρευνα, προκύπτει ότι τα δήθεν ασφαλισμένα ποσά των εκδρομών αναφέρονται στο σύνολο μια πανδημίας όπως αυτής. Έτσι ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο ασφαλίζεται σε μια ασφαλιστική εταιρεία για ποσό €100.000 για ΟΛΑ τα ενεργά συμβόλαια που θα ακυρωθούν για ΕΝΑΝ λόγο. Η πανδημία λογίζεται ως ΕΝΑΣ λόγος και από αυτό το ποσό θα πρέπει να αποζημιωθούν ΟΛΟΙ οι πελάτες και δεν ισχύει για τον καθένα ξεχωριστά. Επιπλέον, το κράτος που προσπαθεί να ρυθμίσει με το ζόρι κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής των πολιτών  κάνει εξαιρέσεις όπου μπορεί, αφού φάνηκε ότι όταν αγοράζει κάποιος από ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο δεν γνωρίζει για τους μεσάζοντες με τις ευλογίες του κράτους που παρεμβαίνουν στην αγορά. Αυτό που καταλάβαμε όλοι είναι ότι την επόμενη φορά θα κάνουμε εκπαιδευτικές εκδρομές μέσω του booking.com και θα πληρώσουμε με PayPal ή crypto. 

  
  


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: