Αρθρογραφία


Οδηγός Για Τον Ταλαίπωρο Υποψήφιο (μέρος Γ)

Περιμένης Πέτρος | 20/04/2019


Τι έμαθες στα προηγούμενα

 μέχρι 3 σταυρούς (είχε γραφεί 2 πριν την έκδοση τηςσχετικής εγκυκλίου)

 μπορεις να εχεις πρόσβαση τους εκλογικους καταλόγους (αλλά δεν σε αφήσουν)

 ο νέος δήμαρχος αναλαμβάνει απο 1η Σεπτεμβρίου

 αντιδήμαρχοι μπορούν να διοριστούν από οποιαδήποτε παράταξη

 σε περίπτωση παραίτησης δημάρχου ο νέος εκλεγεται απο την πρώτη και δεύτερη παράταξη και από το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου

 οι εκλεγμένες παρατάξεις μπορούν να συμπτυχθούν

και οι πολίτες μπορουν να πάρουν τον λόγο στα δημοτικά συμβούλια

 το εκλογικό σύστημα είναι απλή αναλογική

 αν δεν είσαι μέσα στους 10 πρώτους περίπου Τζουλάκη - Κουτελάκη δεν θα εκλεγείς

 το παράβολο για την συμμετοχή στις εκλογές είναι 50 ευρώ

 ο δήμαρχος θα είναι δήμαρχος μειοψηφίας

 κάθε υποψήφιος πρέπει να ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα για τις εκλογικές δαπάνες και έσοδα

Του Πέτρου Περιμένη

Στο τελευταίο μέρος αφού το διαβάσεις σου δίνεται η δυνατότητα να παραιτηθείς από υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και να αποφύγεις τον δημόσιο ξευτιλισμό των εκλογών

Επιτροπές κτλ

Στην οικονομική επιτροπή και επιτροπή ποιότητας ζωής, πρόεδρος είναι ο δήμαρχος ή αντιδήμαρχος οριζόμενος από τον δήμαρχο, δύο αντιδήμαρχοι και οχτώ μέλη με διετή θητεία. Τα οχτώ μέλη εκλέγονται από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων και ισχύει η απλή αναλογική, αντίστοιχη με την διαδικασία των δημοτικών εκλογών. Σημαντικό στοιχέιο, αν και καταστρατηγείται μόνιμα, είναι ότι τα μέλη των επιτροπών – όπως και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου- δεν μπορούν να μετέχουν σε συζήτηση και ψηφοφορία αν κάποιος συγγενής τους έως ΄β βαθμού εξ’αίματος ή εξ’αγχιστίας έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον από την ανάληψη απόφασης (αδερφος Χατζαντουριάν, αδερφός Κονιδάρη, κόρη Δεληγιάννη). Οι αποφάσεις αυτές είναι άκυρες και επιβάλλεται η ποινή της αργίας. Οι λευκές ψήφοι λογίζονται μόνο ως προς την απαρτία και δεν προσμετρώνται στις θετικές ή αρνητικές.
Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης υπότιθεται ότι είναι η φωνή των πολιτών και συλλογικοτήτων της πόλης. Στα χρόνια του Τζουλάκη με εκπρόσωπο τον Συρίγο συνεδρίασε ελάχιστες φορές και μόνο για να ενημερώσει τυπικά τους παρευρισκόμενους. ΑΝ λειτουργήσει σωστά, οι βασικές δραστηριότητες της είναι η εισήγηση δημοτικού δημοψηφίσματος και ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων της πόλης.
Το συμβούλιο ένταξης μεταναστών - δεν πρόκειται να εφαρμοστεί σε αυτήν την ζωή
Διαδημοτικός συνδεσμος τεχνικής υπηρεσίας – γελάνε και τα τσιμέντα
Υπηρεσία δόμησης – το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;
Οι δημοτικές εταιρίες σχεδόν όπου εφαρμόστηκαν λειτούργησαν ως χοάνες κρατικοδίαιτων. Στην περίπτωση του δήμου Νέας Σμύρνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν συμπολίτες μαςπου αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω υψήλού κόστους κατανάλωσης ενέργειας, ως μία από τις ενεδειγμένες λειτουργείες τους.

Ανταποδοτικά τέλη

Αρκετοί κάτοικοι πιστεύουν  ότι τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν, τους καθιστούν αυτομάτως και δημότες. Τα δημοτικά τέλη συνδέονται με το ακίνητο που βρίσκεται στην επικράτεια του δήμου. Τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά, δηλ συνδέονται και ΜΟΝΟ με την χρηματοδότηση της αποκομιδής των σκουπιδιών και τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης. Υπολογίζονται ως το γινόμενο της επιφάνειας του ακινήτου επί ενός συντελεστή που αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο. Με άλλα λόγια όσα περισσότερα τετραγωνικά έχεις, τόσο πιο πολλά σκουπίδια κάνεις και τόσο πιο πολύ φως απο τις λάμπες στους δρόμους και στις πλατείες δέχεσαι, σύμφωνα με τον νομοθέτη. Πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ και σε αρκετές περιπτώσεις το συνολικό ποσό των ανταποδοτικών τελών είναι πολλαπλάσιο του ποσού της κατανάλωσης ρεύματος. Για την Ιστορία, ο Κουτελάκης αύξησε τον συντελεστη των δημοτικών τελών- και ο Τζουλάκης τον διατήρησε- με το απλό σκεπτικό «στους άλλους δήμους πληρώνουν περισσότερα». Φυσικά από την αύξηση των δημοτικών τελών οι υπηρεσίες καθαριότητας όχι μόνο δεν απέδωσαν μεγαλύτερο και καλύτερο έργο στον κάτοικο της πόλης, αλλά συνεχίστηκε η τακτική των απευθέιας αναθέσεων με υπερτιμολογημένες προμήθειες. Είναι τόση μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ  εσόδων και αποδιδόμενου έργου, ώστε ο Κουπας, αντιδήμαρχος οικονομικών, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πλεόνασμα στα δημοτικά τέλη. Το ιδιαίτερο για την Νέα Σμύρνη είναι ότι η τότε παράταξη Κουτελάκη-Τζουλάκη χρησιμοποίησε ένα παραθυράκι του νόμου για να μειώσει τα δημοτικά τέλη που πληρώνει το POLIS PARK.

Έσοδα του δήμου – προϋπολογισμός

Τα βασικά έσοδα του δήμου προέρχονται από το κράτος και είναι συνυφασμένα με τον αριθμό των δημοτών. Ο προϋπολογισμός του δήμου είναι εκ του νόμου αναγκαστικά ισοσκελισμένος. Προϋπολογισμένα έσοδα ίσον προϋπολογισμένα έξοδα. Μέχρι και πρόσφατα, κυρίως επί Κουτελάκη και πριν, «φούσκωναν» τον προϋπολογισμό με απίθανο να εισπραχθουν έσοδα ώστε να τα ισοσκελίσουν με ανύπαρκτα μελλοντικά έργα (κατασκευή και μελέτη δημαρχείου 1 εκατομμυρίου ευρώ). Ο προϋπολογισμός ψηφίζεται μέχρι τις 15 Νοέμβρη κάθε έτους. Ειδικά για τον δήμο της Νέας Σμύρνης, το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού αφορούν δαπάνες μισθοδοσίας και το μικρότερο, έργα για την πόλη. Απο το σύνολο, περίπου 2.000.000 ευρώ διατίθενται για τον πολιτιστικό οργανισμο του Χατζαντουριάν. Επίσης ο δήμος συγκεντρώνει χρήματα και τα παρακρατεί ουσιαστικά από τους πολίτες χωρίς ιδιαίτερο λόγο «για μια βροχερή ημέρα», κάτι για οποίο είναι περήφανοι όσοι έχουν διατελέσει μέχρι σήμερα αντιδήμαρχοι οικονομικών (Κούπας, Κουτελάκης). Ακόμα και αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός από το δημοτικό συμβούλιο, εγκρίνεται αυτοδίκαια ως προς τις ανελαστικές δαπάνες. Με τον νέο νόμο παύει να είναι εκκαθαριστής και εντολέας πληρωμών ο δήμαρχος και την θέση του αναλαμβάνει ο προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών με όλες τις ευθύνες και τα δικαιώματα που απορρέουν απο την θέση. Το ίδιο ισχύει και για τα νομικά πρόσωπα του δήμου που δεν έχουν δική τους ταμειακή υπηρεσία. Πχ. για τις δαπάνες του πολιτιστικού οργανισμού θα είναι υπευθυνος εκκαθαριστής ο πραϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας εκτός και αν ο ίδιος εγγράφως αρνηθεί. Επίσης ο ίδιος προϊστάμενος μπορεί να ακυρώσει χρηματικό ένταλμα ακόμα και αν έχει εκδοθεί από τον δήμαρχο.

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: