Αρθρογραφία


Μουσικές καρέκλες για την δημαρχία της Νέας Σμύρνης

Περιμένης Πέτρος | 31/10/2020

Ένας περίπου χρόνος έχει περάσει από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και ήδη διαφαίνεται ότι οι πολιτικές παρατάξεις σύγχρονες και πιθανές μελλοντικές ονειρεύονται τον δημαρχιακό θώκο κάθε μια για πάρτη της. Θέλεις να είναι η εκλογική νομοθεσία που αλλάζει σχεδόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, θέλεις να είναι το όνειρο να γίνει κάποιος δήμαρχος, ή η -επιτέλους- έλλειψη εγωισμών, οι περισσότεροι υποψήφιοι μάλλον φλερτάρουν πολιτικά με διαφορετικά προεκλογικά μοντέλα  σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Να αναφερθεί ότι ασχέτως με την κεντρική πολιτική των υπερρεαλιστικών προεκλογικών υποσχέσεων (βλ σκισίματα κτλ) και πολιτικών  κυβιστήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο προεκλογικός νόμος «Κλεισθένης» ήταν ο δημοκρατικότερος φαινομενικά νόμος της μεταπολίτευσης. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε μεσοπρόθεσμο  διάστημα θα ανάγκαζε τις πολιτικές δυνάμεις σε σύμπλευση πέραν κομματικών διαφορών για -επιτέλους- το καλό της Νέας Σμύρνης.  Φυσικά η ΝΔ ως κυβέρνηση, με μόνη πρόθεση την διατήρηση  της εξουσίας στους μεγάλους δήμους Αθήνας - Θεσσαλονίκης, πρόχειρα και αναποτελεσματικά  ακύρωσε τον δημοκρατικό νόμο με απολυταρχικές εγκυκλίους, που θυμίζουν άλλα καθεστώτα. Αυτά των «αρίστων». Από την άλλη βέβαια, δεν μπορεί να αρνηθεί κάποιος και το σενάριο ότι ο κατά τα άλλα δημοκρατικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός της απλής αναλογικής, είχε σκοπό την ακυβερνησία με αποτέλεσμα ΑΝ κέρδιζε τις εθνικές εκλογές όλα τα θέματα της πόλης να μην εγκρίνονταν από το τοπικό δημοτικό συμβούλιο αλλά να «πέρναγαν» υπό την επίβλεψη του τοπικού επιτηρητή διορισμένο  από το κόμμα ή μη.
Θέτοντας ως βάση τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2019 και συγκρίνοντας με το παρελθόν είναι προφανές ακόμα και στις παρατάξεις που δεν ξέρουν βασικές αρχές αριθμητικής ότι δήμαρχος στην Νέα Σμύρνη ΔΕΝ εκλέγεται από την Ά Κυριακή! Σε δεύτερη φάση επίσης, κάποιος αντιλαμβάνεται ότι ο επικεφαλής και δεν εκλέγει την παράταξη του μόνος του και στην τελική είναι και αδιάφορος σε επίπεδο ψηφοθηρίας αφού όλο το κουπί το τραβάνε οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Τα αποτελέσματα του 2019 ήταν τα εξής (σε κατά προσέγγιση αριθμούς):
 
Τζουλάκης (ΠΑΣΟΚ ό,τι έχει μείνει με ΝΔ λιμά)37% και 15 έδρες (12.146 ψηφοδέλτια), 

Κουτελάκης (δικό του brandname) 25% και 10 έδρες (8.176 ψηφοδέλτια) 

Λαρίσσης (ΝΔ σύμφωνα με τα λεγόμενα του)  16% και 6 έδρες (4.569 ψηφοδέλτια)

Παυλόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) 12% και 5  έδρες (3987 ψηφοδέλτια)

Κιουλάνης (ΚΚΕ) 6% και 2 έδρες (1951 ψηφοδέλτια)

Φραγκούλης (Πόλη Ανάποδα) 4% και 2 έδρες (1355 ψηφοδέλτια)

Οικονόμου (ΛΑΕ) 2% και 1 έδρα (630 ψηφοδέλτια) 

Από ότι φαίνεται η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να επαναφέρει παλαιότερες αντιδημοκρατικές μεθόδουςεκλογής δημάρχων. Οι διάφορες δημοσιεύσεις αναφέρουν εκτός των άλλων εκλογή με 40% από την Ά Κυριακή με την προϋπόθεση να έχει 5% διαφορά από τον προηγούμενο. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει παράταξη με τα σημερινά δεδομένα που να πληροί αυτό το ελάχιστο. Η μόνη λύση - με βαριά καρδιά μάλλον θα είναι αυτή των συνεργασιών όχι σε μόνο σε επίπεδο εξαγγελιών αλλά ουσιαστική συγχώνευση προεκλογικά. Για το καλό του τόπου φυσικά.

Τζουλάκης

Η παράταξη του Τζουλάκη μετά την αποχώρηση του Κουτελάκη είναι η ισχυρότερη παράταξη ψηφοθηρικά σε σχέση με τις άλλες συμφώνα με τους αριθμούς. Η προσθήκη Κούπα και άλλων μοναχικών Δεξιών δημιούργησε ένα ποτ πουρί που οι άλλες παρατάξεις δεν μπορούν να φτάσουν. Σε αυτό το μοντέλο δεν  προστίθεται η παράταξη του Λαρίσση, η οποία εκτός από την παρανομία που επέδειξε κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου - φορώντας μπλουζάκια με την ένδειξη ότι η ΝΔ στηρίζει κατά κάποιο τρόπο τον ίδιο, την προηγούμενη και ανήμερα των εκλογών - είναι απίθανο να εκλέξει τους δημοτικούς συμβούλους που ήδη έχει στο σύνολο τους σε πιθανή πραγματική ένωσης με την παράταξη Τζουλάκη. Άπλα θα προσθέσουν ψηφοδέλτια. Από την άλλη είναι μάλλον σίγουρο ότι ο Τζουλάκης δεν θα ξανακατέβει για δήμαρχος. Ίσως λόγω ηλικίας και ίσως διότι ένα από τα πολιτικά λάθη του ήταν να οικειοποιηθεί το μπάχαλο με τα έργα που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Νέα Σμύρνη και ήταν καθολικά ιδέα και υλοποίηση του Κουτελάκη. Ίσως -αδίκως- ο Τζουλάκης να μείνει στην πολιτική Ιστορία της Νέας Σμύρνης ως ο χειρότερος δήμαρχος μετά τον Σιότροπο και τον Κουτελάκη. Ποιός όμως θα αναλάβει την θέση του σε μία παράταξη που συγκεντρώνει συγκριτικά το μεγαλύτερο ποσοστό; Σε μία παράταξη χωρίς ιδιαίτερη συνοχή πέραν του συγκολλητικού συνδέσμου της εξουσίας  μάλλον είναι αδιάφορο. Οι εγωισμοί μάλλον όμως δεν θα τους αφήσουν να το δουν και οι δελφίνοι πολλοί. Δύσκολο να είσαι όμως πρώτος μεταξύ ίσων.

Κούπας- Κουτελάκης

Ο Κούπας, μετά την διάλυση της παράταξης του, αποκλειστικά λόγω των δικών του λαθών, βρήκε καταφύγιο στην παράταξη Τζουλάκη. Δεν είναι μυστικό ότι θεωρεί τον εαυτό του συνεχιστή της παράταξης. Το δυστυχές για αυτόν είναι ότι απέτυχε τα τελευταία χρόνια να πείσει τους υπόλοιπους δεξιοαριστεροπασόκους της παράταξης να τον αποδεχτούν πλήρως ως επικεφαλής. Επιπλέον η θέση που είχε ως αντιπολίτευση - κυρίως εναντίον του Κουτελάκη όταν δήμαρχος- έκανε στροφή 180 μοιρών μαζί με κυβίστηση πολλαπλών κύκλων όταν τελικά ανέλαβε αντιδήμαρχος Οικονομικών και όσοι παρακολουθούσαν το δημοτικό συμβούλιο ήταν σαν να ακούνε τις οικονομικές ασυναρτησίες του Κουτελάκη δια στόματος Κούπα. Από την άλλη ο Κουτελάκης μετά από την αποχώρηση του από την παράταξη που ο ίδιος ουσιαστικά ίδρυσε με πολιτική υπεροψία, προσπάθησε να καταπιέσει πολιτικά του πρώην συντρόφους  του, αποτυγχάνοντας παταγωδώς να τους προσεταιριστεί και να επιστρέψει επικεφαλής. Είναι πλέον προφανές ότι ο Κουτελάκης έχει μάθει μερικώς από τα λάθη του. Όπως συνειδητοποιεί κάποιος, οι κοινή βλέψη που χώριζε τον Κούπα - Κουτελάκη (να κληρονομήσει ο καθένας την παράταξη Τζουλάκη) και η αποτυχία τους εκατέρωθεν, είναι και ο σημερινός συνδετικός κρίκος αυτοί οι δύο να συνεργαστούν σε μία ενοποιημένη παράταξη. Με τα μειωμένα ποσοστά του Κουτελάκη και την διείσδυση του Κούπα στην κοινωνία και τους μερικούς δεξιούς που φέρει δεν είναι απίθανο αυτοί οι δύο να συνεργαστούν και να κερδίσουν τις εκλογές πιθανώς και από την Ά Κυριακή. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι απαραίτητα κακό αφού το δίδυμο συνδυάζει την ορθολογιστική του Κούπα και τις διαδικαστικές γνώσεις του Κουτελάκη. Σε μια τέτοια περίπτωση οι πασόκοι του Τζουλάκη κατά πάσα πιθανότητα θα προσχωρήσουν ένας ένας με πρώτο τον Συρίγο, αφού οποιοδήποτε άλλο σενάριο για αυτούς έχει μεγαλύτερο ρίσκο ως προς την εκλογή τους. Το μόνο πολιτικό θύμα αυτής της ένωσης μάλλον θα είναι ο Χατζαντουριάν λόγω της κόντρας του με τον Κουτελάκη, που θα τον οδηγήσει στο σπίτι του και ίσως είναι κάτι που δεν τον απασχολεί αφού από ό,τι φαίνεται ο ίδιος έχει και άλλες διεξόδους.

Παυλόπουλος ΣΥΡΙΖΑ

Η Στροφή Νέας Σμύρνης πήρε τα πάνω της από τις προηγούμενες εκλογές. Ο Παυλόπουλος είναι πρόσωπο λιγότερο σκληροπυρηνικό για αυτό που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική κοινωνία και ίσως αξίζει να διοικήσει τον δήμο της Νέας Σμύρνης. Επίσης είναι η μόνη παράταξη που αποδεικνύει ότι έχει την μεγαλύτερη ομάδα που πραγματικά ασχολείται με τα θέματα της πόλης, είτε τα μέλη της είναι εκλεγμένα είτε όχι. Αυτή η πολιτική έπαρση ίσως όμως να είναι και η καταδίκη της παράταξης, αφού τα ιστορικά αυξημένα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών είναι και λόγω της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εκείνης της σεζόν. Η πιθανή τους νίκη στις επόμενες εκλογές θα μπορούσε να γίνει με σύμπραξη με τον Κουτελάκη που ούτως  ή άλλως προέρχεται από αριστερούς κόλπους. Το μόνο πρόβλημα τους θα είναι η προεκλογική συνεννόηση.

Δεληγιάννη 

Μέσα στους πρώτους 100 που ονειρεύονται να γίνουν δήμαρχοι στην θέση του δημάρχου είναι και η Δεληγιάννη. Με την διαφορά ότι η ίδια δεν θέλει την παράταξη του Τζουλάκη αλλά την δική της! Μέχρι τώρα, για όσους παρακολουθούν, διαφαίνεται ότι  ο  Χατζαντουριάν είναι κοντά στην Δεληγιάννη, αφού η δεύτερη χρησιμοποιεί το Γραφείο Τύπου του δήμου Νέας Σμύρνης προσωπικά και ερασιτεχνικά για να εξάρει το έργο του πρώτου. Σύμφωνα με την πολιτική ιστορία της Δεληγιάννη και άλλη φορά είχε δηλώσει την επιθυμία της να κατεβεί για δήμαρχος και μάλιστα με πολιτικούς αφορισμούς προς τους πρώην συνεργάτες της, κάτι που ανακάλεσε σχεδόν μια εβδομάδα μετά. Πολιτικά το να εμπιστευτείς την Δεληγιάννη είναι σαν εμπιστεύεσαι τον Λαρίσση με ό,τι αυτό σημαίνει. 
Άλλωστε είναι γνωστό πως και οι δύο, πρώτα θα εξασφαλίσουν πολιτικά τον εαυτό τους και ύστερα την όποια παράταξη. Κατά πάσα πιθανότητα η Δεληγιάννη να είναι από τους πρώτους  που θα προσχωρήσουν σε μία πιθανή παράταξη Κούπα - Κουτελάκη

Τα ίδια πάντα μένουνε 
τα ίδια πάντα αλλάζουν   

Αυτά τα σενάρια δεν είναι άγνωστα στις παρατάξεις και πιθανότητα έχουν αναλυθεί. Οι πασόκοι που είναι και οι γρηγορότεροι στις αντιδράσεις είμαι σχεδόν σίγουρος ότι για να αποτρέψουν πιθανές διασπάσεις και ενώσεις που θα δράσουν εναντίον τους, θα βρουν εξωπαραταξιακές συνεργασίες με κοινωνικές δυνάμεις που θα ενισχύσουν την υπάρχουσα υπόσταση τους και θα οδηγήσουν άλλες παρατάξεις στην μειονότητα ή και στην έξοδο από το δημοτικό συμβούλιο.


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: