Αρθρογραφία


Οδηγός Για Τον Ταλαίπωρο Υποψήφιο (μέρος Α)

Περιμένης Πέτρος | 30/03/2019

Του Πέτρου Περιμένη

Τρίγωνα, κάλαντα, έρχονται οι εκλογές. Το αστείο είναι γνωστό. Κάθε δεύτερος γείτοντας/ισσα, αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος. Βγάζει φωτό τρία τέταρτα με πιάσιμο στο πηγούνι, με κουστούμι ή ταγεράκι και ζητά την ψήφο μας. Θεωρεί ότι πρέπει να τον ψηφίσουμε λόγω της επαγγελματικής του δραστηριότητας αν είναι δεξιός ή λόγω των κοινωνικών αγώνων αν είναι αριστερός. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι υποψήφιοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί ο δήμος, ούτε δοικητικά ούτε δημοσιονομικά. Προσυπογράφω ότι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι επί πολλα χρόνια μπορεί να διάβασαν και να αδιαφόρησαν κατά το δοκούν (Κασίμη του Κουτελάκη και Τσιάπης του Τζουλάκη, Κούπας, Καρούμπας). Με απλά λόγια το παρακάτω κείμενο θα περιγράψει βασικές αρχές της κεντρικής νομοθεσίας που διέπει τον δήμο, γνωστή και ως «Κλεισθένης».

Κάτοικος
και εκλογικό σύστημα

Η Νέα Σμύρνη είναι δήμος επειδη έχει εγγεγραμμένους λιγότερους από 100.000 μόνιμους κατοίκους (κάτοικος σκέτο δεν λογίζεται δημοτής απλά επειδή μένεις τα τελευταία 40 χρόνια εδώ, πρέπει να ψηφίζεις και εδώ). Συγκεκριμένα, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, οι εγγεγραμμένοι μόνιμοι κάτοικοι ήταν 54.730, από τους οποίους ψήφισαν οι 32.074, δηλ. περίπου 60%. Να σημειωθεί ότι η Νέα Σμύρνη της υπερδόμησης (ας ευχαριστήσουμε τις προεκλογίκες κούφιες υποσχέσεις του Κουτελάκη μια φορά και έναν καιρό) έχει πολλαπλάσιο πραγματικό πληθυσμό. Ίσως ένας από τους βασικούς λόγους να γίνει κάποιος δημότης είναι επειδή θέλει να στείλει το παιδί του στον δημοτικό παιδικό σταθμό ή να γραφτεί στα ΚΑΠΗ. Το να πληρώνεις δημοτικά τέλη δεν σε κάνει δημότη αφού αυτά ειναι εξαρτώμενα από το ακίνητο. Οι εκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου και στην Νέα Σμύρνη θα υπάρξει και επαναληπτικός γύρος στις 2 Ιουνίου. Σε αυτές τις εκλογές το σύστημα είναι απλό αναλογικό. Κάτι κανούργιο. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό που θα πάρει την  Ά Κυριακή κάθε παράταξη θα είναι και το τελικό ποσοστό των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς το μπόνους που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος. Πολύ απλά οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, θα γνωρίζουν από την ‘Α Κυριακή αν εκλέχθηκαν. Αν είσαι υποψήφιος με τον Τζουλάκη ή τον Κουτελάκη και βλέπεις τον εαυτό σου πέρα από τους 10 πρώτους στην εσωτερική κατάταξη του συνδυασμού σου, μην αγωνίζεσαι άδικα για την προσωπική σου εκλογή- δεν θα βγεις. Προσπάθησε για την παράταξή σου- για τους άλλους 10 δηλ, για το καλό της πολής κτλ. Το αναλογικό σύστημα, βεβαίως, από εκεί που αφαιρεί , προσθέτει κάπου αλλού. Νεοσύστατες παρατάξεις που δεν είχαν ελπίδα να εκλεγούν μπορεί να εκλέξουν έναν ίσως και δύο. Οι υπόλοιπες προηγούμενα εκλεγμένες παρατάξεις, θα αυξήσουν τις έδρες τους. Στην ΄Β Κυριακή η εκλογική αναμέτρηση θα γίνει μεταξύ των υποψηφίων των δύο πρώτων σε ψήφους συνδυασμών της Ά Κυριακής. Σε γενικές γραμμές επειδή ουδείς συνδυασμός μπορεί να πρεσελκύσει το 50% +1, ο δημαρχος της Νέας Σμύρνης, θα είναι δήμαρχος μειοψηφίας. Ειδικότερα, δεν αποκλείεται ο εκλεγμένος δήμαρχος να προέρχεται από την δεύτερη σε έδρες κατά σειρά παράταξη. (πχ δήμαρχος Κουτελάκης, με την παράταξη Τζουλάκη δεύτερη να έχει περισσότερους δημοτικούς συμβούλους και τούμπαλιν). Μεγαλύτερη ανάλυση και προφητείες για το ποιός θα εκλεγεί σε επόμενο τεύχος του «Π».

Συνδυασμοί

Στις δημοτικές εκλογές, η εκλογή γίνεται μέσω συνδυασμών. Για την Νέα Σμύρνη κάθε συνδυασμός πρέπει να έχει τουλάχιστον 41 άτομα μέχρι 53. Σε κάθε συνδυασμό, κάθε φύλο (άνδρας-γυναίκα με τα σημερινά δεδομένα) πρέπει να εκπροσωπείται τουλάχιστον κατά 40%. Δηλ. σε έναν βασικό συνδυασμό των 41 υποψηφίων, οι 16 τουλάχιστον πρέπει να είναι άνδρες, οι 16 γυναίκες και οι υπόλοιποι ό,τι λάχει. Το παράβολο υπέρ δημοσίου για την συμμετοχή στις εκλογές είναι 200 ευρώ για τον δήμαρχο και 50 ευρώ για κάθε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο. Κάθε υποψήφιος μπορεί να χρησιμοποιήσει επιπλεόν του ονοματεπωνύμου του και κάποιο παρατσούκλι αν με αυτό είναι ευρύτερα γνωστός πχ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος – Λάμπης ο Σουγιάς. Το ίδιο ισχύει και για τους έγγαμους ή συμβίους.  Έτσι μπορούν να τσιμπήσουν σταυρούς και από την προσθήκη των επιθέτων των συντρόφων τους. Οι επικφαλείς των συνδυασμών έχουν διωρία 20 ημέρες πριν την ημερομηνία των εκλογών να καταθέσουν την σύσταση του συδυασμού στο πολυμελές πρωτοδικείο. Κάθε συνδυασμός μπορεί να διορίσει έως δύο αντιπροσώπους σε κάθε εκλογικό τμήμα. Επίσης εκτυπώνει τα δικά του ψηφοδέλτια και τα παραδίδει στον δημαρχο το αργότερο 8 ημέρες πριν την ημερα των εκλογών, για διανομή στα εκλογικά κέντρα. Τα ψηφοδέλτια δεν μπορεί να είναι λιγότερα από το 20% των ψηφοφόρων, δηλ για την Νέα Σμύρνη περίπου 11.000 ανά συνδυασμό. Η Νέα Σμύρνη αποτελείται απο περίπου 124 εκλογικά κέντρα οριοθετημένα σε περιοχές. Ασχέτως περιοχής, μπορείς να ψηφίσεις όποιον υποψήφιο θέλεις αρκεί να είναι απο το ίδιο ψηφοδέλτιο και μέχρι δύο απο αυτούς. Παραπάνω σταυροί ακυρώνονται ως προς τον υποψηφιο δημοτικό σύμβουλο αλλά προσμετρώνται ως έγκυρα υπέρ του συνδυασμού. Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται να σταυρωθεί , εκλέγεται έτσι και αλλιώς και καταλαμβάνει αναγκαστικά την πρώτη εκλόγιμη θέση. ΟΔΗΓΙΑ για τους ψηφοφόρους του Κουτελάκη: μην τον σταυρώνετε άδικα, θα βγει και επιπλέον αφαιρείτε σταυρούς προτίμησης απο τους υποψηφίους του. Θα τον ψηφίσετε την ΄Β Κυριακή, μην αγχώνεστε (χωρίς σταυρό πάλι – μόνο το ψηφοδέλτιο).

Εκλογικές δαπάνες υποψηφίων

Κάθε υποψήφιος μπορεί να χρηματοδοτηθεί αλλά μόνο απο φυσικά πρόσωπα. Κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος μπορεί να δεχθεί μέχρι 500 ευρώ από το ίδιο πρόσωπο και κάθε συνδυασμός 2000 ευρώ από το ίδιο πρόσωπο. Οποιαδήποτε δαπάνη για την προεκλογική προβολη πρέπει να αποτιμηθεί σε χρήμα ακόμα και αν είναι δωρεά και να καταγραφεί. Απαγορεύεται να δεχθούν χρήματα οι υποψήφιοι απο ΜΜΕ, υπαλλήλους δήμων, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ. Επίσης απαγορεύεται η σύναψη τραπεζικού δανείου για προεκλογικό σκοπό. Κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για την Νέα Σμύρνη μπορει να δαπανήσει μέχρι 2000 ευρώ. Κάθε συνδυασμός και κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος είναι υποχρεωμένος να ανοίξει ειδικό λογαρισμό σε ελληνική τράπεζα για τα προεκλογικά έσοδα και δαπάνες και να τον χρησιμοποιεί ακολούθως ως μέσο για την είσπραξη και πληρωμή. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους στην Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων. Απαγορευεται η διανομή προεκλογικών φυλλαδιών μέσω του Τύπου καθώς και η ανάρτηση αφισών σε οποιονδήποτε άλλον χώρο έχει ορισθεί για τον σκοπό της προεκλογικής περιόδου. Τέλος απαγορεύεται η σύσταση μεμονομένων εκλογικών κέντρων υποψήφιων δημοτικών συμβούλων.
Έχει και άλλα στο επόμενο

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: