Αρθρογραφία


Σκάνδαλο Novartis

Nstv διαδικτυακή τηλεόραση Νέας Σμύρνης | 24/02/2018

Της Άννας Στεργίου
Κοινοβουλευτική συντάκτρια
στην "Ύπαιθρος Χώρα"
annastergiou11@gmail.com

Σκάνδαλο Novartis. Υπάρχει; Ναι. Μαρτυρίες, χρήμα, βαλίτσες και δικογραφία 7.000 σελίδων. Μοιάζει σαν τον κόπρο του Αυγείου, το συγκεκριμένο σκάνδαλο, που αγγίζει όχι μόνο το πολιτικό σύστημα αλλά πολίτες υπεράνω υποψίας στην κορυφή της ελληνικής κοινωνίας: γιατρούς, δημοσιογράφους κ.ά.
Παράδεισος διαφθοράς, η μικρή Ελλάδα φάνταζε ιδανική χώρα αναφοράς για την τιμολόγηση των φαρμάκων σε άλλες 29 χώρες. Αν δηλαδή ένα φάρμακο έπαιρνε καλή τιμή στην Ελλάδα  αυτομάτως χαίρονταν οι εκπρόσωποι της εταιρίας σε άλλες 29 χώρες. Τα ζητήματα που πρέπει ν΄ ανιχνευτούν δεν αφορούν μόνο τη μείωση ή όχι της φαρμακευτικής δαπάνης:  
1.ΜηΣυΦα: Πολλά φάρμακα την περίοδο της κρίσης εντάχθηκαν στον κατάλογο των ΜηΣυΦα, δηλαδή των μη συνταγογραφούμενων. Επομένως μένει να δούμε, αν και εκεί υπάρχει  εμπλοκή της εταιρίας.
2.Ποιότητα: Υπήρξαν αναλώσιμα, που αντικαταστάθηκαν με το πρόσχημα της ποιότητας, αλλά οι γιατροί έλεγαν πως ήταν εξαιρετικά κακής ποιότητας.
3. Ανταγωνισμός: Μέλλει ν΄αποδειχθεί  αν η εταιρία, παρά τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, διατηρούσε δεσπόζουσα θέση στην αγορά, εις βάρος άλλων, με τυχόν ίδιας αξίας και ποιότητας, φάρμακα.
4.Υγεία: Αν ζημιώθηκε η υγεία των πολιτών, από φάρμακα, που δεν χρειάζονταν.
Το σκάνδαλο Novartis με τις υπερτιμολογήσεις είναι υπαρκτό και  αναμένεται ν΄ απασχολήσει για πολύν καιρό το πολιτικό σύστημά μας. Δεν φταίει όμως η Novartis, αν είδε φως και μπήκε. Το πρόβλημα είναι ποιος άνοιξε τις πόρτες, για να μπαινοβγαίνουν βαλίτσες, χαρτοφύλακες και χρήματα σε τσέπες ή εταιρίες.  Ο κόσμος είναι πιο επιφυλακτικός από ποτέ. Όλοι ξέρουν  ότι ένα σκάνδαλο αγγίζει συχνά δικαίους και αδίκους. Υπάρχουν άνθρωποι, που πέρασαν από το υπουργείο Υγείας και κατήγγειλαν ευθαρσώς ότι γίνεται πάρτι , με τον Αλέκο Παπαδόπουλο, τον πρώην υπουργό Υγείας, να εκπαραθυρώνεται σε μια νύχτα, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Σημίτη. Δεν ήταν ο μόνος. Κι ο Γιώργος Σούρλας και ο Νικήτας Κακλαμάνης είχαν αναφερθεί στο χάλι.
Η Δικαιοσύνη αντί να στραφεί στα «πιράνχας», όπως τα κατονόμαζε, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, αντί να τον καλέσει,  αν έχει στοιχεία να τα καταθέσει, άφησε όλα αυτά τα χρόνια να αιωρείται υποψία αλλά να υπάρχουν καταγγελίες για πάρτι, με φάρμακα, αναλώσιμα, μηχανήματα, εξοπλισμό κ.ά.
Ο απλός πολίτης, που έχει τσακιστεί από τα μνημόνια, που έχει αλλάξει η ζωή του και το ταβερνάκι θεωρείται πολυτέλεια, χρειάζεται να ξέρει, ποιοι έγιναν πλουσιότεροι εις βάρος της υγείας και της τσέπης του` ποιοι διέλυσαν τη δική του ζωή και κατέστρεψαν τ’ ασφαλιστικά ταμεία και τις συντάξεις του. Όμως, το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να μιλά για «κουκουλοφόρους», χωρίς να επιδιώκει πρώτο την αυτοκάθαρση. Πολιτικοί και πολίτες, που είναι καθαροί, που δεν έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι, πρέπει να βγουν μπροστά, για να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο. Να μιλήσουν ανοιχτά, για όσα ξέρουν και να διαχωρίσουν τη θέση τους, ώστε τα κόμματα να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Οι σκιές δεν μπορούν να παραμείνουν, γιατί δηλητηριάζουν κάθε προσπάθεια, όχι μόνο εξυγίανσης του πολιτικού κόσμου αλλά και δυνατότητας των πολιτών να εμπιστευθούν τους θεσμούς. Όμως και η κυβέρνηση πρέπει ν΄ αποδείξει ότι έχει στοιχεία και δεν ρίχνει τουφεκιές στον αέρα, για εσωτερική κατανάλωση, με τα μάτια στραμμένα στη νέα εκλογική αναμέτρηση, η οποία φαντάζει,  μετά τον Αύγουστο του 2018, προ των πυλών…


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: