Αρθρογραφία


Λάσπη στον Σύλλογο Εργαζομένων Νέας Σμύρνης

Nstv διαδικτυακή τηλεόραση Νέας Σμύρνης | 22/11/2014

«Δύσκολες εποχές και για ιδιωτικό τομέα». Περίμενες από εκπρόσωπους εργαζομένων δημοσίου να ακούσεις τέτοια πρόταση; Και όμως είναι αλήθεια. Ο Μίλτος Παπουτσης και ο Θωμάς Γιαννιώτης, πρόεδρος και γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων Δήμου Νέας Σμύρνης, στην πρόσκληση του Radiostring – του μεγάλου e-radio της Νέας Σμύρνης στην εκπομπή “Λάσπη” με host τον Δημήτρη Πετρόπουλο και συμπαρουσιαστή τον Πέτρο Περιμένη, απάντησαν με σθένος και έδωσαν τις δικές τους τοποθετήσεις, που δεν περίμενες να ακούσεις. «Ο ιδιωτικός τομέας έχει τα δικά ου αξιοκρατικά κριτήρια», είπε ο Γιαννιώτης «στον δημόσιο τομέα δεν υπάρχει αξιολόγηση, δεν αξιολογείται το παραγόμενο έργο». Αυτό είναι και μια πραγματικότητα. Μπορεί στον ιδιωτικό τομέα – τουλάχιστον στην Ελλάδα- η αξιοκρατία να είναι σχετική, τελικά όμως όλα καταλήγουν στην απόδοση του εργαζομένου. Στην περίπτωση του ελληνικού δημοσίου τα κριτήρια για την απόλυση όπως τέθηκαν από την κυβέρνηση περιορίζονται στα πτυχία και σε ό,τι άλλο άσχετο από την απόδοση του εργαζομένου. Μην ξεχνάμε ότι η εμπειρία ενός εργαζομένου και η θέληση του να μάθει σε ένα αχανές και πλήρως γραφειοκρατικό σύστημα συμβάλλουν στην απόδοση περισσότερο από  ένα πτυχίο ή και δυο. Τελικά χρειάζεται να είναι ο δημόσιος υπάλληλος μόνιμος; Σε αυτήν την κρίσιμη ερώτηση απάντησε ο Μίλτος Παπουτσης λέγοντας ότι ουσιαστικά οι αιρετοί είναι εκείνοι που δημιουργούν το πρόβλημα διότι είναι εκείνοι που ασκούν πιέσεις. Ο κακός πολιτικός δεν προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και χωρίς μονιμότητα απλά θα άλλαζε τον εργαζόμενο για να αντικατασταθεί από κάποιον πιο αρεστό με ουσιαστικό αποτέλεσμα την ζημιά του ιδιώτη. Για ποιον αγωνίζονται οι εργαζόμενοι του δήμου Νέας Σμύρνης; Η απάντηση απλή: σε πρώτη φάση για τους εργαζόμενους του δήμου Νέας Σμύρνης, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και για όλη την κοινωνία. «δεν ξεχωρίζουμε δημόσιο από ιδιωτικό τομέα» τόνισε ο Μίλτος Παπουτσής. «το να αγωνίζεσαι για τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της καθαριότητας, των παιδικών σταθμών και των κοινωνικών υπηρεσιών, είναι θέμα όλων» είπε ο Γιαννιώτης. Το γιατί δεν συμμετέχουν οι υπόλοιποι πολίτες στις κινητοποιήσεις είναι μια άλλη ερώτηση. Είναι η προπαγάνδα εναντίον των δημόσιων υπαλλήλων, είναι η ελλιπής ενημέρωση, έχει ο κόσμος τα δικά του προβλήματα; Ό,τι και να είναι ο σύλλογος εργαζομένων Νέας Σμύρνης είναι έτοιμος να σπάσει τα φράγμα του παλαιού και να βγει ανοιχτά στην κοινωνία, διότι στην τελική ανάλυση είναι μέρος της κοινωνίας.
Όλοι οι κάτοικοι  ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό στην Νέα Σμύρνη, ασχέτως αν ψηφίζουν ή όχι στην πόλη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις ένα διαμέρισμα. ο δήμος Νέας Σμύρνης υπερδαπανά για προμήθειες και ενώ ο τρόπος αξιολόγησης είναι συγκεκριμένος ίσως ο δήμαρχος θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω πέρα του νόμου για να επιτύχει χαμηλότερη τιμή, όπως κάνουμε και στις οικιακές δαπάνες. Από την άλλη υπάρχουν ιδιωτικές εταιρίες που ενώ προσέρχονται στους διαγωνισμούς προμηθειών αποδεικνύεται ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Ειδικά στην περίπτωση της ανάθεσης της καθαριότητας στον Μπόμπολα φάνηκε ότι δεν έχει τα μηχανήματα να υποστηρίξει την υπηρεσία, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι εργαζόμενοι του δήμου με τα εργαλεία που τους παρέχονται.
Σε γενικές γραμμές λέχτηκε το προφανές: οι πολίτες πηγαίνουν ευλαβικά στην εφορία και στην τράπεζα να πληρώσουν χαράτσια και οτιδήποτε άλλο, όμως όταν πηγαίνουν στον δήμο υπάρχει μια δυσαρέσκεια. Είναι η απαξίωση της πολιτικής που εμπλέκει αδίκως και τους εργαζόμενους του δήμου; Το ζήτημα είναι ότι οι εργαζόμενοι του δήμου Νέας Σμύρνης προσπαθούν για το καλύτερο με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν και τις αντίξοες συνθήκες ενός φαύλου πολιτικού συστήματος;. Παρόλα αυτά εκείνοι προσπαθούν με τα μέσα που έχουν και είναι συζητήσιμοι να διευρύνουν τον τρόπο επικοινωνίας με την πόλη για θέματα που αφορούν όλους. «δεν αμφισβητώ ότι επικοινωνιακά μπορούν να γίνουν περισσότερα», συμπλήρωσε ο Γιαννιώτης, «θα συνεργαστούμε με όποιον δεν θέλει να μας εκμεταλλευτεί, ως προς το επικοινωνιακό κομμάτι».
Η συζήτηση των τεσσάρων ήταν μια αληθινή, ζωντανή συζήτηση που μπορείς να παρακολουθήσεις αυτούσια στο www.nstv.gr/radiostring. Ο σύλλογος εργαζομένων δήμου Νέας Σμύρνης είναι ανεξάρτητος από τον δήμο Νέας Σμύρνης και τους αιρετούς που τον κυβερνούν και είναι η αρχή να μάθουμε τι προσφέρουν στην πόλη

 

 

 

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: