Αρθρογραφία


Είναι Το ‘Αλσος Έτοιμο Για Είσοδο Σκύλων;

Nstv διαδικτυακή τηλεόραση Νέας Σμύρνης | 24/11/2018

του Νεοκλή Τσούνη
Αθλούμενος Άλσους
Πολιτικός Μηχανικός


Ανήκω στους καθημερινούς αθλούμενους του άλσους Ν. Σμύρνης και είναι φυσιολογικό να παρατηρώ ορισμένες από τις αλλαγές που συμβαίνουν στο χώρο.
Μια από αυτές είναι η γνωστή πλέον, αφαίρεση πινακίδων «απαγόρευσης εισόδου σκύλων».
Ανεξάρτητα εάν ήταν νόμιμες ή όχι, προσεγγίζω το θέμα με αντικειμενική διάθεση, καθώς στο παρελθόν υπήρξα ιδιοκτήτης σκύλων λόγω του κατάλληλου χώρου που διέθετα.
Μου κάνει λοιπόν εντύπωση, ότι άλλος τις έβαλε(Δήμος) και άλλος τις έβγαλε(πολίτες) και μέχρι σήμερα η αρμόδια υπηρεσία του δήμου δεν τις έχει αντικαταστήσει  με νέες.
Αντιλαμβάνομαι την αμηχανία εκ μέρους της δημοτικής αρχής, (εκλογές έρχονται) «τίνος να κάνω τη καρδιά και τίνος να χαλάσω» όπως λένε και στο χωριό μου. Όμως, σε ένδειξη σεβασμού στους χρήστες του άλσους, πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα το πρόβλημα.
Δυο παραδείγματα χώρων πρασίνου όμορων δήμων, θεωρώ πως είναι αρκετά για να βγάλουν τους αρμοδίους  από την αμήχανη κατάσταση των πινακίδων(να ξαναμπούν ή όχι).

1/ Πάρκο Ασυρμάτου:
 Ανεξέλεγχτη κυκλοφορία σκύλων(ελεύθερα ή δεμένα),περιττώματα σε κάθε χαραγμένη διαδρομή, έντονες οσμές, ανύπαρκτοι επισκέπτες για περπάτημα-jogging.

2/ Πάρκο Π.Φαλήρου:
Κοσμοσυρροή επισκεπτών για παιδική χαρά, περπάτημα, άθληση, καθαριότητα, ελεγχόμενη κυκλοφορία σκύλων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με ειδικό χώρο περισυλλογής περιττωμάτων για αποφυγή οσμών.

Ανάμεσα σε αυτά τα δύο πάρκα, το άλσος Ν. Σμύρνης.
Αν θέλει η δημοτική Αρχή να εισέρχονται σκυλιά σε αυτό και να παραμείνει παράλληλα από τους  πιο ελκυστικούς χώρους του λεκανοπεδίου, θα πρέπει να πάρει ιδέες από τις σχετικές υποδομές σκύλων του πάρκου Π. Φαλήρου. Σε περίπτωση όμως, που θέλει κυκλοφορία σκύλων εντός του άλσους με πρότυπο χώρο  το πάρκο Ασυρμάτου, δεν χρειάζεται καμία υποδομή και καμία επανεγκατάσταση πινακίδας.
Επίσης, σε περίπτωση που θέλει σκύλους και σχεδιάζει μελλοντικές υποδομές εντός άλσους, καλό θα ήταν μέχρι να υλοποιηθούν αυτές, να ξαναδούμε τις πινακίδες που αφαιρέθηκαν προσφάτως στις θέσεις τους.
Τέλος, για τη λήψη σχετικής απόφασης, καλό θα ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος περιβάλλοντος να περπατήσει επί των πεζοδρομίων περιμετρικά του άλσους, προκειμένου να διαπιστώσει το βαθμό καθαριότητας περιττωμάτων από τους συνοδούς σκύλων, αλλά και να αξιολογήσει το γεγονός ότι υπάρχει ήδη χώρος εξωτερικά του άλσους για σκυλιά(παρκάκι ακριβώς δίπλα από άλσος).
Κλείνοντας θέλω να πω ότι καλό θα ήταν να είμαστε ρεαλιστές στο θέμα «εφαρμογής νόμων». Την εφαρμογή τους τη βλέπουμε καθημερινά, αφού συναντούμε στις βόλτες μας ελευθέρους σκύλους με το συνοδό τους από δίπλα. Επίσης, καθημερινά πατάμε περιττώματα σκύλων στα πεζοδρόμια που κάποιοι συνοδοί αδιαφόρησαν στη συλλογή τους. Και βέβαια, ποτέ δεν έχω γνωρίσει συνοδό σκύλο που να έφαγε πρόστιμο για κάτι από τα προαναφερόμενα.
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.  Η θέσπιση νόμων περί προστίμων για περιττώματα και ελεύθερα σκυλιά είναι μια ουτοπία. Τουλάχιστον ο δήμος ας πάρει μια ξεκάθαρη θέση, θέλει να ενθαρρύνει ή να αποθαρρύνει την είσοδο σκύλων στο άλσος;Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: