Αρθρογραφία


Προκλήσεις και στοιχήματα για το 2023

Νίκος Ελευθερόγλου | 24/12/2022

Το εορταστικό κλίμα των ημερών με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, ξυπνά μέσα μας τα χρόνια της αθωότητάς. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μας κάνει να γινόμαστε λίγο παιδιά και να θυμόμαστε με μια νοσταλγία τις μέρες που φύγαν.  
Το τέλος του χρόνου όμως σηματοδοτεί προκλήσεις και στοιχήματα για όλους μας και για τον καθένα ξεχωριστά.
Στο σημερινό μας σημείωμα, θα αναφερθούμε σε αυτά που θα κληθεί η κυβέρνηση, αλλά και ο πολιτικός κόσμος να αντιμετωπίσουν.
Από μόνο του το 2023, είναι ένα έτος πρόκληση για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, καθώς είναι έτος εκλογικό.
Οι  πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν εάν θέλουν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον  κ. Μητσοτάκη, ή θα θελήσουν να  τιμωρήσουν για λάθη και παραλείψεις.
Η ακόμη και  αν θα θελήσουν να της βάλουν κυβερνητικό εταίρο , ή να στείλουν εταίρο ή εταίρους στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σκηνικό από μόνο του δημιουργεί συνθήκες που θα καθορίσουν το πως και προς τα πού θα πάμε τα επόμενα χρόνια ως χώρα.
Για αυτό και εκτιμώ ότι το 2023, ως χρονιά είναι σταθμός για τα κόμματα και τους αρχηγούς τους, αλλά και θα δοκιμάσει την κοινωνία μας, για το βαθμό ωριμότητας και ετοιμότητάς της.
Παράλληλα η νέα χρονιά έχει προκλήσεις που αφορούν την οικονομία αλλά κυρίως τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή τόσο του Αιγαίου όσο και της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Με μια Τουρκία που είναι «εκτός ελέγχου» και με ατζέντα αναθεωρητισμού στην καθημερινότητά της, και με έναν Ερντογάν που θέλει να κερδίσει τις εκλογές ποντάροντας στην οξύτητα απέναντι στην Ελλάδα, το σκηνικό μοιάζει με ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί.
Το όποιο λάθος ή αστάθεια στην στρατηγική μας, μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις ενώ η οποιαδήποτε αστάθεια ή κυβερνητική περιπέτεια ενδέχεται να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου.
Παράλληλα αισιοδοξούμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει τελειώσει, και οι τιμές στην ενέργεια θα έχουν αποκλιμακωθεί με ότι αυτό θα σημαίνει για την οικονομία και στην πατρίδα μας.
Δυστυχώς σε αυτήν την πορεία προς τις κάλπες του 2023 η τοξικότητα έχει επιστρέψει στην πολιτική ζωή του τόπου και θα πάμε σε μια αναμέτρηση με …κραυγές και ψιθύρους. Σε μια αναμέτρηση που τα κόμματα αντί να καταθέτουν προτάσεις κοινής λογικής θα επιχειρήσουν να μας βγάλουν εκτός λογικής.
Μέσα  σε αυτό το σκηνικό της πόλωσης οι πολίτες που έχουν να λύσουν τα δικά τους προβλήματα θα προσπαθήσουν να λειτουργήσουν κάνοντας το …ξεκαθάρισμα λογαριασμών που έχουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Το καλό είναι ότι σε αυτές τις κάλπες του 2023 ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν κυβερνητικό παρελθόν. Και θα κριθούν και αυτό.
Ας ελπίσουμε ότι την επομένη της κάλπης θα μπορέσουν να συνεννοηθούν γιατί τα προβλήματα θα είναι ακόμη εδώ…

 


Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: