Αρθρογραφία


Η ...βόμβα του Δημογραφικού είναι εδώ

Νίκος Ελευθερόγλου | 30/06/2022

Η ...βόμβα του Δημογραφικού είναι εδώ

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου-Δημοσιογράφος

Μπορεί αυτήν την περίοδο να μας απασχολούν άλλα. Η ακρίβεια, τα ελληνοτουρκικά, οι τιμές των καυσίμων, είναι ειδήσεις που...πουλάνε, αλλά και πραγματικά θέματα που απασχολούν την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Θα σταθώ όμως σε δυο αναφορές, που αφορούν την μεγαλύτερη βόμβα που απειλεί τη χώρα μας, αλλά δυστυχώς παρά το ότι συμφωνούν όλοι, δεν έχουμε δει ουσιαστικά μέτρα που μπορούν να την απενεργοποιήσουν. Και αναφέρομαι στην υπόθεση του Δημογραφικού.

Ακούσαμε πριν από λίγες ημέρες τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σε ομιλία του να αναφέρει ότι: Είναι επείγουσα ανάγκη να αναστραφούν οι δυσμενείς τα τελευταία χρόνια, δημογραφικές τάσεις. Σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα το δημογραφικό, αν δεν ανασχεθεί θα καταστεί με μαθηματική ακρίβεια το μείζον εθνικό πρόβλημα.

Στην ίδια γραμμή ακολούθησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση για το Δημογραφικό.

Η αλήθεια είναι ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώνεται - την περίοδο 2011-2021 ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 441 χιλ. (-4,0%). Η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού της χώρας προβλέπεται να συνεχιστούν τις επόμενες δεκαετίες. Στο σενάριο βάσης των δημογραφικών προβολών, ο πληθυσμός της Ελλάδας προβλέπεται να υποχωρήσει στα 8,1 εκατ. έως το 2100 - μια μείωση του πληθυσμού κατά 2,5 εκατ. άτομα ή 24% σε σχέση με το 2021. Ως προς την ηλικιακή διάρθρωση, ο δείκτης εξάρτησης της τρίτης ηλικίας προβλέπεται να υπερβεί τις 0,60 μονάδες μετά το 2050, από 0,35 μονάδες το 2020 και 0,29 μονάδες το 2010.

Το δημογραφικό ζήτημα επηρεάζει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού επιδρά αρνητικά στην προσφορά εργασίας και τις δυνατότητες οικονομικής μεγέθυνσης, ο αυξανόμενος δείκτης εξάρτησης ασκεί πιέσεις στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, ενώ η γήρανση του πληθυσμού επιβραδύνει την παραγωγικότητα της εργασίας.

Μέσα από μακροοικονομικές προσομοιώσεις, εκτιμάται ότι σε ένα βασικό σενάριο, όπου οι δημογραφικές τάσεις στην Ελλάδα συγκλίνουν μόνο ελαφρά με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά η γήρανση και η πτωτική τάση του πληθυσμού παραμένουν, το 2100 αναμένεται το πραγματικό ΑΕΠ να έχει μειωθεί κατά €58 δισεκ. (ή 31%) σε σχέση με το 2019, η απασχόληση κατά 2,1 εκατομμύρια άτομα (ή 48%), τα δημοσιονομικά έσοδα κατά €14 δισεκ. (ή 19%) και το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά περίπου €1.740 (ή 10%).

Οι δημογραφικές εξελίξεις δημιουργούν πολύ σοβαρές προκλήσεις και για μια σειρά από τομείς κοινωνικής πολιτικής, όπως η υγεία, οι συντάξεις, η εκπαίδευση και η αγορά εργασίας. Απαιτούνται στοχευμένες πολιτικές για να διορθωθούν χρόνιες αδυναμίες αυτών των τομέων και να τους θωρακίσουν από τις επερχόμενες δημογραφικές εξελίξεις.

Ταυτόχρονα, πολύ σημαντικό ρόλο για μετριασμό των δημογραφικών εξελίξεων σε βάθος χρόνου έχουν οικογενειακές και μεταναστευτικές πολιτικές, οι οποίες επηρεάζουν την πληθυσμιακή δομή της χώρας και δομικούς δημογραφικούς δείκτες όπως τη γεννητικότητα. Η κοινωνία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη σε πολλαπλά επίπεδα (όπως σε νοοτροπία και υποδομές) για να ανταπεξέλθει στις αναδυόμενες ανάγκες και προκλήσεις της δημογραφικής γήρανσης.

Τα στοιχεία προειδοποιούν και τα σενάρια για τον Ελληνισμό είναι εφιαλτικά. Ολοι προειδοποιούν για την ωρολογιακή βόμβα του δημογραφικού προβλήματος, αλλά οι πρωτοβουλίες απλά σκεπάζουν το πρόβλημα και δυστυχώς δεν βοηθούν στο να αντιστραφεί η κατάσταση. 

 Σχόλια

comments powered by Disqus

Διαβάστε επίσης από αυτόν το Συντάκτη: